Bij Zuid-Afrika denken de meeste reizigers al direct aan Kaapstad, Johannesburg en Krugerpark. Dé highlights die je in ieders reis terug ziet komen. Heb je echter honger naar meer? Volg dan onze tips op om meer van dit veelzijdige Afrikaanse land te ontdekken.

Lesotho

Op safari in een privé reservaat

Krugerpark is een van de bekendste en meest populaire wildparken van Afrika, hier heb je tenslotte een erg grote kans om de Big 5 te spotten. Echter, het park is in handen van de overheid, grootschalig opgezet en aan logistiek comfort is er geen gebrek; er zijn verharde paden waar je niet zomaar af kan, verkeersborden, entreepoorten en zelfs lantaarnpalen. Wat ons betreft krijg je hier dus minder een echte safari beleving.

Ben je meer op zoek naar een authentieke bushbeleving? Dan is het aan te raden je safari in te plannen in een privéreservaat aan de rand van het Krugerpark. Deze reservaten hebben een open verbinding met het Kruger, waardoor de dieren heen en weer kunnen lopen. De accommodatie is sfeervol en kleinschalig. Daarnaast zijn bij je verblijf ook een aantal wildactiviteiten inbegrepen.

Met een ervaren ranger speur je de bush af naar wild; te voet of in een open safari truck. De kans dat je veel wild ziet, is groot. Het gebied waar je verblijft heeft een relatief klein oppervlakte vergeleken met Kruger waardoor de dieren makkelijker te spotten zijn. Je komt tot een paar meter (soms zelfs dichter bij) van het grote wild; een neushoorn naast je auto of een giraffe die voor je uit loopt. Een Afrikaanse maaltijd rond het knisperend kampvuur en een fonkelende sterrenhemel boven je maken je bushsafari compleet.

De Tuinroute in bloei

De Tuinroute heeft zijn naam te danken aan de groene en gekleurde natuur langs de route. Van september tot november is het lente in Zuid-Afrika en staat de Tuinroute volop in bloei. Dit leidt tot prachtige uitzichten en mooie plaatjes. Totaal het tegenovergestelde van het rode zand en de stoffige wegen die je elders in het land vindt.

Tuinroute Knysna Lagoon

Langs de route ligt Knysna. Vanuit hier kunnen de sportievelingen op de lagune van Knysna peddelen. Bezoek ook het nabij gelegen Tsitsikamma Nationaal park waar je kunt wandelen of slingeren door de boomtoppen met een ‘canopy tour’. Heb je nog niet genoeg gehad van dieren spotten, doe dan een walvissenexcursie. Een bijzondere ervaring, waar deze gigantische beesten tot zo’n 50 meter afstand vanaf je boot voorbij zwemmen. Het walvissenseizoen loopt van juli tot half november.

St. Lucia en de Wetlands

Voor hét vakantiegevoel moet je hier zijn. Struin ’s avonds door het dorp langs gezellige bars en restaurants. En wie weet kom je onderweg een nijlpaard tegen. Voor de kust van St. Lucia leven nijlpaarden die ’s avonds aan land komen en soms zelfs, op zoek naar eten, het dorp in komen.

nijlpaard-wetlands-st-lucia

St. Lucia is dè uitvalsbasis voor de nationale parken St. Lucia Wetlands en Hluhluwe-Imfolozi. Maak een bootsafari over de St. Lucia River waarbij je knorrende nijlpaarden in het water ziet en speur de oevers af naar krokodillen van soms wel twee meter lang. Op eigen houtje of met gids bezoek je de minder bezochte parken die zeker zo mooi zijn als Kruger. St. Lucia Wetlands ligt pal aan de oceaan waardoor moerassen, opgewaaide zandduinen en bushland wordt afgewisseld. Tijdens een safari in Hluhluwe heb je niet alleen kans op de Big 5, maar ook de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn is hier te spotten.

Van Drakensbergen naar Lesotho

De natuurliefhebber kan hier zijn hart ophalen. Verschillende wandelroutes voeren je langs de ruige bergen, groene bloemenvelden en indrukwekkende watervallen. De wandeltrails zijn er in alle afstanden en niveaus waardoor je je eigen tempo kunt bepalen. Vergeet ook niet de omgeving af te speuren, misschien spot je nog een zwarte adelaar…

Smaken de hooglanden naar meer? Vervolg dan je reis met een tussenstop in Lesotho; een van de koninkrijken binnen Zuid-Afrika die je in 2 dagen toch even mooi kunt meepakken. Al zigzaggend in een 4×4 jeep door haarspeldbochten en ravijnen trotseert je gids de gravelwegen van de steile bergpas. Op de top wordt je paspoort gestempeld en ben je in Lesotho. Proost met Basotho herders met een lokaal gebrouwen biertje in de hoogste pub van Afrika. Of proef hun zelf gemaakte brood bij de vrouw des huizes.

Wil je tijdens je reis de veelzijdigheid van Zuid-Afrika zelf ervaren, neem dan zeker contact op met een van de reisspecialisten van Riksja Zuid-Afrika, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Je kunt met de bouwstenen van Riksja Zuid-Afrika een eigen rondreis samenstellen inclusief bovengenoemde plekken.

Heb jij Zuid-Afrika al eens bezocht? Welke tips voor een unieke ervaring mogen volgens jou niet ontbreken?

  1. Dat kan ik me voorstellen, Eva! Helaas heb ik het land nog nooit bezocht, maar het staat hoog op mijn bucketlist 😉 Welke tips voor een unieke ervaring mogen volgens jou niet ontbreken?

  2. Sabine zegt:

    Leuk artikel. Er zijn zoveel leuke dingen te doen en te zien in Zuid Afrika. Daar kunnen nog veel artikels over geschreven worden. Vooral die nijlpaarden die je op straat kan tegenkomen in St Lucia, dat was een super ervaring (alhoewel in eerste instantie eng als je ze ziet op straat). 😉

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>