Treasure Island: Madagascar!

Tussen 1999 en 2010 zijn op het eiland Madagascar ruim 600 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt. De spectaculaire vondsten zijn door verschillende internationale wetenschappers gedaan. Het eiland biedt onderdak aan ruim 5 procent van alle voorkomende plant- en diersoorten op aarde. Daarvan komt ruim 75 procent (!) nergens anders ter wereld voor dan op Madagascar.

Tussen 1999 en 2010 zijn op het eiland Madagascar ruim 600 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt. De spectaculaire vondsten zijn door verschillende internationale wetenschappers gedaan. Het eiland biedt onderdak aan ruim 5 procent van alle voorkomende plant- en diersoorten op aarde. Daarvan komt ruim 75 (!) procent nergens anders ter wereld voor dan op Madagaskar.

Laatst bijgewerkt: 17 januari 2020

Nieuwe diersoorten – Berthe’s halfaap, gouden kikkers en daggekko’s

Met een lichaamsgewicht van 30 gram mag de ontdekte Berthe’s muislemure (halfaap) met recht een lichtgewicht worden genoemd.Met een lichaamsgewicht van 30 gram mag de ontdekte Berthe’s muislemure (halfaap) met recht een lichtgewicht worden genoemd. Een gekko die zich dusdanig goed kan vermommen als boom dat hij acht jaar na zijn ontdekking al een geliefd object is voor de illegale handel in bedreigde diersoorten. En een felgele kikker met rode vlekken die direct al met uitsterven wordt bedreigd omdat zijn leefgebied in rap tempo verdwijnt. Het zijn enkele voorbeelden van de bijzondere soorten die wetenschappers in tien jaar tijd hebben ontdekt op Madagascar.

Zelfs vandaag de dag worden nog honderden nieuwe soorten ontdekt, die nooit eerder zijn tegengekomen.

Ontelbare planten en diersoorten

Het eiland is al wereldberoemd vanwege zijn ontelbare planten en diersoorten. Maar liefst 90 (!) procent van de 14.000 plantensoorten die op Madagascar voorkomen vind je nergens anders in de wereld. Met 587.000 km2 is dit eiland voor de kust van Afrika ongeveer net zo groot als Frankrijk. Madagascar raakte miljoenen jaren geleden los van het Afrikaanse en het Indiase continent en door deze geïsoleerde ligging, zonder bemoeienis van mensen, ontwikkelde zich op ’s werelds vier na grootste eiland unieke flora en fauna.

landbouw madagaskar

Problemen op het Rode Eiland

Sinds 2000 jaar geleden de mensen op Madagascar kwamen, kregen endemische planten en dieren het steeds moeilijker. Er werd op de dieren gejaagd, het eiland werd langzaam maar zeker ontbost. De laatste jaren wordt jaarlijks ongeveer 200.000 tot 300.000 hectare natuurlijk bos gekapt, om ruimte te maken voor landbouw, veeweiden en brandhout. Het resultaat is dat nu minder dan 10% van de oorspronkelijke bosbedekking van Madagascar over is gebleven. Verschillende factoren hebben bijgedragen aan ontbossing: een snelle bevolkingsgroei, een toenemende verarming van de lokale bevolking, de noodzaak om de voedselproductie te verhogen en een stijgende vraag naar hout voor huishoudelijke energie. Bijna 95% van de huishoudens in Madagascar gebruikt brandhout en houtskool voor hun huishoudelijke energiebehoefte. Lokale houtbaronnen oogsten schaarse soorten als palissander en andere kostbare houtbomen om te exporteren naar China. Het hout wordt gebruikt om meubels en muziekinstrumenten te maken. Het meeste van het hout dat illegaal wordt verwijderd komt uit nationale parken.

Waar de bossen van Madagascar in rap tempo gekapt worden, ligt bodemerosie op de loer. Het land wordt naakt achtergelaten, ongeschikt voor landbouw. Rode modderstromen richting de zee zorgen voor verzilting en vervuiling van de riffen, waardoor mariene soorten hun huis verliezen. Deze bedreigingen brengen een ongekend aantal soorten met uitsterven in gevaar. Afbraak van hun leefomgeving, slibvorming, temperatuurstijgingen, landbouw en overbevissing worden beschouwd als de belangrijkste oorzaken. Handel in huisdieren en planten verzwakken de populaties van endemische dieren en vegetatie – vooral amfibieën, reptielen en vetplanten. Niet alleen degenen die onlangs zijn ontdekt, maar ook de soorten waar Madagascar
bekend om staat, als de maki en palissander. Het hele onderzoek lees je hier: New biodiversity on Madagascar (1999 – 2010).

Madagascar, het Rode Eiland

Wat kunnen wij doen?

Wetenschappers hebben in Madagascar tussen 1999 en 2010 meer dan 615 soorten ontdekt. De nieuwe vondsten omvatten 385 planten, 42 ongewervelde dieren, 17 vissen, 69 amfibieën, 61 reptielen en 41 zoogdieren. Maar.. veel van de opwindende en kleurrijke wezens zijn al direct bedreigd.

  • Koop geen palissander uit Madagaskar
  • Verzamel geen exotische huisdieren uit Madagascar
  • Kijk op www.wwf.mg voor frequente updates over conserveringsactiviteiten
  • Bezoek Madagascar en zijn unieke biodiversiteit!

Madagascar bezoeken?

Er worden prachtige rondreizen aangeboden op Madagascar, onder meer via onze partner SNP Natuurreizen. Benieuwd waarom je dit magische land gezien moet hebben? Wij schreven eerder 5 aanbevelingen voor Madagaskar!

Er is een aantal prachtige rondreizen te maken op Madagascar, aangeboden door onze partner SNP Reizen

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>