Top 5 Zuid-Afrika

Het aantal toeristen dat jaarlijks een bezoek brengt aan Zuid-Afrika blijft maar groeien. En dat is uiteraard niet zomaar. Wij zetten een aantal prachtige bezienswaardigheden en activiteiten op een rij die je tijdens een reis door Zuid-Afrika niet mag overslaan. Wie heeft er nog meer leuke tips voor ons?

Ontdek de top 5 bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land vol verrassingen en adembenemende schoonheid. Met zijn diverse landschappen, rijke cultuur en unieke wildlife biedt het land een schat aan ervaringen voor reizigers. Hier zijn de top vijf bezienswaardigheden en activiteiten in Zuid-Afrika die je absoluut niet mag missen.

cheetah safari

#1 Open Jeep Safari

Is dit niet de reden dat de meeste toeristen naar Zuid-Afrika gaan? Er zijn verschillende 4WD tours die gedaan kunnen worden om meer dan 140 verschillende soorten zoogdieren in de vrije natuur te zien. Dit is een niet te missen gelegenheid om de ‘Big Five’ (de leeuw, de olifant, de luipaard, de buffel en de zwarte neushoorn) in hun natuurlijke omgeving te ervaren. Daarnaast zijn er voor de vogelliefhebbers maar liefst meer dan 500 verschillende soorten vogels!

Maximaal genieten van de ochtend game drive in Pilanesberg National Park

Maximaal genieten van de ochtend game drive in Pilanesberg National Park

Er zijn plaatsen in Zuid-Afrika waar de natuur wellicht mooier is dan de Afrikaanse savanne. Maar nergens is pure wildernis zo bereikbaar en nergens ter wereld kunnen toeristen zo gemakkelijk op safari gaan als in Zuid-Afrika, en alleen daarom al verdienen alle wildparken hier een plaats. Het Kruger Nationaal Park is een van de parken waar je het allemaal kunt meemaken en je zal minstens twee dagen nodig hebben om echt wat van het park te zien en onvergetelijke foto’s te kunnen nemen. Dit park heeft namelijk een oppervlakte van bijna twee derde van Nederland.

Het spotten van neushoorns tijdens de ochtend game drive in Pilanes National Park

Het spotten van neushoorns tijdens de ochtend game drive in Pilanesberg National Park


Veel dichterbij ga je het wildlife niet zien

Veel dichterbij ga je het wildlife niet zien

#2 Kaapstad

Kaapstad ligt aan de kust, in het uiterste zuiden van Zuid-Afrika en heeft meer dan drie miljoen inwoners. Meer dan de helft van alle toeristen in Zuid-Afrika bezoekt Kaapstad en daarmee is dit het belangrijkste trekpleister van het land. Er is hier duidelijk te zien dat er een Engelse en Nederlandse invloed heeft overheerst en dit is het meest opvallend in de wijk Constantina, twintig minuten van Kaapstad verwijderd.

Kaapstad

Constantia staat niet alleen bekend om de ’s werelds beste wijngaarden, maar ook om de boerderij Groot Constantia, gebouwd in 1684 door de Hollander Simon Van der Stel. Hij was destijds gouverneur van Kaap de Goede Hoop. Als je het Zuid-Afrikaanse eten wilt proeven met een glas uitstekende Zuid-Afrikaanse wijn, dan is dit het gebied waar je moet wezen. Namen als Stellenbosch, Paarl en Swartland zeggen genoeg voor de wijnliefhebber.

pinguïns bij Kaapstad

Verder kun je op twee uur rijden van Kaapstad het plaatsje Hermanus bezoeken. Hiervandaan kan je een lokaal vissersbootje huren om duizenden zeehonden, pinguïns, walvissen en haaien te kunnen zien. De meeste toeristen zijn vooral onder de indruk van “cel nummer 5” van Robbeneiland, waar Nelson Mandela 19 jaar lang vast gezeten heeft. Sinds 1999 staat Robbeneiland, gelegen op zeven kilometer voor de kust van Kaapstad, op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

#3 Tafelberg

Als je de mooiste zonsondergang wilt ervaren, dan moet je eigenlijk de Tafelberg bezoeken om vanaf een hoogte van 1.100 meter een onvergetelijk en adembenemend uitzicht te krijgen over Kaapstad, de zee en de wildernis van dit mooie gebied in Zuid-Afrika. De Tafelberg ontvangt een miljoen bezoekers per jaar en is daarmee één van de populairste attracties in Zuid-Afrika.

Tafelberg

#4 Johannesburg

Johannesburg is het economische centrum van Zuid-Afrika en heeft een grote aanwezigheid van grote winkelstraten, mooie hotels en resorts, wolkenkrabbers en restaurants.

Johannesburg, de grootste stad van Zuid-Afrika, is een bruisende metropool met een rijke geschiedenis en cultuur.

Apartheid speelt hier nog steeds een belangrijk rol en er is een groot verschil te zien tussen welvaart en armoede. Bezoek het Apartheid Museum in Johannesburg en het Constitutioneel Hof om meer te leren over de strijd tegen apartheid.

Soweto township

Township

Maak vervolgens een trip naar Soweto, een township met een levendige sfeer en een belangrijke rol in de geschiedenis van het land. Verken de smalle straatjes, bezoek het Hector Pieterson Museum en proef de lokale keuken. Johannesburg is dé toegangspoort voor een rondreis door Zuid-Afrika.

Beeld van Nelson Mandela in Johannesburg

Een bezoek aan het Apartheids Museum is zeker een aanrader om een goed inzicht te krijgen over de geschiedenis van de rassenscheiding.

#5 Drakensbergen

In de provincie KwaZulu-Natal liggen de Drakensbergen, vlakbij de grens met Lesotho, op een paar uur rijden van de Zuid-Afrikaanse badstad Durban. Hier vind je niet alleen de hoogste bergtop van Zuid-Afrika, de Njesuthi (3.408 meter), maar ook panoramische vergezichten, watervallen, en één van de mooiste natuurwonderen van Zuid-Afrika: een bergflank in de vorm van een amfitheater.

Naar alle waarschijnlijkheid waren de Khoina de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika. Hun afstammelingen zijn de bosjesmannen. Tegenwoordig leven nog maar weinig van deze jagers op traditionele wijze, maar in het gebied van de Drakensbergen zijn eeuwenoude rotsschilderijen gevonden die een goed beeld geven van de levenswijze van de bosjesmannen. Net buiten Durban ligt de Vallei der Duizend Heuvels. Vlakbij vind je ook pheZulu, een iets te toeristisch zoeloedorp dat je kan bezoeken, maar als toerist is dat misschien de enige gelegenheid om iets bij te leren over de Zoeloes.

Reistijden naar Zuid-Afrika

Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden dan onze top 5 Zuid-Afrika om de rest van je leven te koesteren, maar je zal er eerst moeten komen. Vliegen naar Kaapstad duurt elf tot veertien uur, een vlucht naar Johannesburg ruim tien tot dertien uur en als je door wilt vliegen naar bijvoorbeeld Durban, East London, George, Kimberley, Port Elizabeth, Nelspruit of Kruger Mpumalanga moet je rekenen op toch wel twintig uur reistijd.

Mooie reizen naar Zuid-Afrika

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>