Charlie en het avontuur in Afrika

Dertien landen in twaalf maanden. Dwars door zuidelijk Afrika. Charles Witlox, alias Charlie, heeft dit avontuur opgezet. Samen met een wisselende groep medereizigers is hij op pad gegaan vanaf hometown Nairobi. De tocht leidt hem door Kenia, Uganda, Rwanda, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Namibië, Zuid-Afrika, Mozambique, Lesotho en Swaziland. We spraken Charlie.

Waarom heb je deze bijzondere expeditie opgezet?

Off the beaten track reizen waarbij je het echte Afrika leert kennen ontwikkel je niet vanachter je bureau. Je moet reizen, zoeken, soms niks vinden en doorgaan. En dan kom je dus die pareltjes tegen waar onze reizigers warm voor draaien. Voor Charlie’s Travels gebruikten we Nairobi altijd als basis om nieuwe reizen te ontwikkelen maar daardoor word je beperkt in je radius. Waarom niet een heel traveling itinerary development team?! En while we’re at it: let’s tell cool stories! Met onze grote liefde om footage te maken van onze nieuwe unieke experiences, voelde deze expeditie als het perfecte avontuur voor ons.

Charlie's Travels

Waardoor is eigenlijk je liefde voor Afrika ontstaan?

Lastige vraag als je geen voor de hand liggend antwoord wilt als “Avontuur, eindeloze natuur en vriendelijke mensen”. Ik ben meerdere malen verliefd geworden op Kenia en Afrika. De eerste maanden woonde ik in de simpele maar pure Afrikaanse provincie stad Kisumu. Hier geen mooie natuur of safari’s, waarvoor de meesten naar Afrika komen, maar het “normale” Afrikaanse leven. Alleen en op mijzelf, zonder de ratrace van Nederland met banen en allerlei sociale verplichtingen. Dat normale leven hield me in eerste instantie hier, daar was de eerste liefde. De tweede keer werd ik verliefd omdat ik stopte met mijn baan en me fulltime ging wijden aan mijn eigen reisbureau, dit “werken” was 6 maanden per jaar reizen. De vrijheid om te gaan en staan waar ik wilde liet me uithoeken van landen zien waar ik veel over had gelezen, maar nog niet was geweest. Afrikaanse landen zijn groot, de natuur er super divers. Ik kon blijven rijden, ontdekken, en wilde altijd weten wat er achter de volgende heuvel, berg of meer was. Hier ontstond mijn obsessie om te reizen en alles te zien, in de hoop nieuwe experiences te ontdekken. De derde keer liefde: mijn persoonlijkheid gedijt hier heel goed, ik ben chaotisch en creatief. Dit vult elkaar goed aan: ik zie altijd oplossingen! En dat heb je nodig in Afrika, want niet alles verloopt volgens het plan, en da’s nogal een eufemisme. Deze leuke manier van leven en zakendoen verveelt nooit, geeft me energie. En er zijn hier eindeloos veel mogelijkheden, wat mij gelukkig maakt.

Charlie's Travels maakt het échte Afrika toegankelijk

Dan moet je wel redelijk wat stempels in je paspoort hebben?

Haha, ik heb in de afgelopen twee jaar drie dikke (diplomaten) paspoorten gehad. Ik reis veel op en neer tussen Afrikaanse landen voor werk en elke keer krijg je weer een stempel en sticker ter grootte van een pagina. Ik ben de tel kwijt, maar heb de meeste stempels van Kenia, Tanzania, Ethiopië en Oeganda.

Hoe veilig is dat off the beaten track reizen in Afrika?

Dat is misschien wel het grootste Afrika fabeltje: dat het hier zo gevaarlijk zou zijn. De laatste keer dat ik me onveilig voelde was in Amsterdam. En ik had een vriend hier uit Midden-Amerika en die was verbaasd over de goedheid van de mensen. Hij voelde zich in tegenstelling tot daar, extreem veilig! Ik hanteer altijd een paar basisregels, in ieder geval voor Oost en Zuidelijk Afrika :

  • Wees in steden meer op je hoede dan het platteland. Op het platteland is men zich vaak van geen kwaad bewust.
  • Voorbeelden van de stad om je een gevoel te geven: niet in het donker alleen over straat maar pak een taxi, brommer of tuktuk. Vermijd bepaalde wijken in grote steden en doe gouden kettinkjes af.
  • Breng mensen niet in de verleiding en wees niet naïef. Hou in drukke straten je handen op je zak, laat je geld niet rondslingeren, moneybelts of paspoort kettingen verraden je angst en maken je een doelwit.
  • Gedraag je normaal, je hebt vaak meer dan de mensen die je tegenkomt en dat kan als een kans worden gezien.

Charlie's Travels

Je bent verliefd geworden op Kenia, wat maakt dit je favoriete land?

Kenia is een groot gevarieerd land en heeft alles: woestijnen, jungles, bergen, savannen, goede safari’s, steden en stranden. Culturen verschillen enorm en het zijn eigenlijk meerdere landen in één. Mensen zijn relaxed, maar je kunt zeker ook zaken met ze doen, en ze spreken Engels. Nairobi is een fijne stad om te leven en hier hebben we ons kantoor. Zowel op persoonlijk als zakelijk vlak is het mijn land.

Heb je het land zien veranderen de afgelopen jaren?

Steden groeien snel. Gebouwen schieten als paddestoelen uit de grond. Overigens staat de helft leeg. Vroeger was er nooit file in Kisumu, nu wel. In Nairobi zit steeds meer geld, mede door een groeiende middle en upper class, waardoor er ook steeds meer hippe en duurdere tentjes zijn.

Ook je ultieme ‘wow’ moment in Kenia beleefd?

Dat was het einde van een reis door Oeganda in 2016. Met een filmmaakster/fotografe, inmiddels mijn vriendin, ging ik 2 maanden door Oeganda reizen om experiences te ontwikkelen. In de Kidepo, een gebied in het noordoosten van het land tegen de grens van Zuid-Soedan, troffen we na het regenseizoen een gebied zo groen en vruchtbaar vol met zonnebloemen. We konden enkel de giraffen zien die boven het hoge gras uit kwamen. Wie had dat verwacht op de grens van Zuid-Soedan? Wederom werd bevestigd dat onze perceptie en vooroordelen zo vaak niet met de realiteit stroken. Uiteraard waren we smoorverliefd, dat maakt de herinnering extra sterk.

Dat klinkt goed. Hoe ziet een off the beaten track safari eruit?

We hebben met Africa Inside Out namelijk net het “Wildlife Conservancies” hoofdstuk afgerond. Het doel was om succesvolle duurzame wildlife conservancies te vinden voor onze reizen. Vaak zijn deze game parks minder druk bezocht dan bijvoorbeeld de beroemde nationale parken waar je in de file parkeert bij een groep leeuwen. Dze off the beaten track safari’s in Borana of Naibunga voelden allereerst exclusiever. Er waren bijna geen andere toeristen. Dat geeft een heel ander gevoel aan je hele zoektocht naar dieren. Daarnaast hebben we ook wel beduidend minder dieren gespot. Parken zoals de Serengeti en de Mara zitten tjokvol met wildlife en vaak heb je 80% al afgestreept als je het park binnenrijdt. De allereerste keer dat je op safari gaat is dat leuk en wil je zoveel mogelijk dieren zien. Als je al vaker door Afrika hebt gereisd gaat het niet meer om de aantallen maar om de beleving. Als je na langer zoeken, helemaal in je eentje in het park een groep giraffen vindt, dan neem je echt de tijd om de dieren te bewonderen. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Niet alle conservancies zijn offbeat en exclusief. Zeker niet.

Charlie's Travels

Je hebt duurzaamheid hoog in het vaandel, hoe komt dat tot uitdrukking?

Duurzaamheid is een onderdeel van de impact die je maakt op de omgeving, natuur, economie en cultuur waar je naartoe reist. En wij zijn ons ervan bewust dat reizen nou niet heel milieuvriendelijk is. Om onze carbon footprint kleiner te maken of zelfs helemaal te compenseren verduurzamen we onze reizen en steunen we projecten door heel Oost Afrika die daarmee bezig zijn. Zoals bijvoorbeeld Precious Plastic, een Nederlands initiatief waarmee we onze plastic flessen die we gebruiken tijdens onze trips upcyclen. Ook steunen we het Mangrovebos in Diani. Dit project plant een prachtig mangrovebos, een soort longen voor de aarde en zorgt voor tientallen banen. Met dit soort kleinschalige projecten hopen we reiziger en bewoner bewust te maken van deze onderwerpen.

Charlies Travels

Inmiddels ben je een tweetal maanden op expeditie, hoe zijn de eerste weken verlopen?

Wat hebben we al veel gedaan en gezien! Een aspect waarin ik me wel heb vergist: Docu-achtige films maken, to the point verhalen vertellen met inhoud en dat on the road is niet makkelijk. We zijn allerlei stijltjes aan het uitproberen om te kijken wat werkt. Dat is uiteraard een proces maar dat heeft nog een paar keer vallen en opstaan nodig vrees ik. Ik dacht dat deze expeditie ook wel iets weg zou hebben van vakantie. Nee dus, het is gewoon hard werken. We willen natuurlijk zoveel mogelijk zien en doen, dus het programma zit ramvol. Daarnaast willen we ook de mooiste shots maken, en het golden hour is er vroeg bij, vaak voor zevenen. De logistiek verloopt alles behalve soepel. Dus je bent ook bezig om binnen een bepaald tijdsbestek van A naar B te komen. Gelukkig hebben we al tal van nieuwe reisprogramma’s ontwikkeld in slechts een maand. Dit geeft zoveel energie dat je de volgende dag weer uit je bed springt als voor zessen de wekker gaat om een nieuwe sunrise te pakken!

Meer info vind je op charlies-travels.com, het avontuur volg je hier en voor meer info over het project check je: ‘Africa inside out’.

Wil jij ook op reis naar Afrika?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Afrika in de reisshop.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>