Vijf culinaire tips om de smaak van Zuid-Afrika te ontdekken
Zuid-Afrika, een land dat bekend staat om zijn rijke culturele diversiteit en adembenemende landschappen, biedt ook een uitgebreide en gevarieerde culinaire ervaring. Van traditionele gerechten met Afrikaanse invloeden tot invloeden uit de Europese, Aziatische en Indiase keuken, de Zuid-Afrikaanse keuken heeft voor elk wat wils. Als je van plan bent om dit prachtige land te bezoeken en je smaakpapillen wilt verwennen, volgen hier vijf culinaire tips om de smaak van Zuid-Afrika te ontdekken.
#1 Braaien in de bush
Braaien. Dat is wat Zuid-Afrikanen doen wanneer ze feestvieren. En wanneer ze niet feestvieren. Het is een sociale gelegenheid waarbij vrienden en familie samenkomen om vlees, vis en groenten te grillen. En volgens ons mag een avondje braaien ook niet ontbreken tijdens een reis door Zuid-Afrika. Probeer zeker een traditionele braai-ervaring te beleven, waarbij je kunt genieten van heerlijke gegrilde boerewors (worst), steaks en sosaties (gemarineerde vleesspiesjes).
Vergeet ook niet om te proeven van de smakelijke bijgerechten zoals pap (maïsmeel), chakalaka (pittige groentestoofpot) en mielies (maïskolven). De meest bijzondere Afrikaanse braai beleefden wij in het Kruger. Voor de tent een vuurtje stoken terwijl we naar de huilende hyena’s luisterden.
Braai, ofwel barbecue, is een integraal onderdeel van de Zuid-Afrikaanse culinaire traditie.
#2 Wijnregio Stellenbosch
Wij proefden Stellenbosch samen met onze gids Hanli. Door met haar op stap te gaan was het makkelijker om de Stellenboschies te ontmoeten en meer te proeven van lokale specialiteiten. Zo aten we biltong bij de lokale slager en proefden we uiteraard een goed glas wijn.
#3 Wijn in Montagu
Wijnproeven kan op veel plekken in Zuid-Afrika, maar we wilden meer dan alleen proeven. Zo kwamen we uit bij een wijnboerderij in Montagu waar je met verschillende basiswijnen je eigen melange maakt. Terug in Nederland konden we genieten van onze zelfgemaakte ‘Suid-Afrikaanse’ wijn.
#4 Proef Swaziland
Swaziland is voor ons het ‘echte’ Afrika. We vonden het bijzonder om te zien hoe de cultuur nog niet verwesterd is en tradities in ere worden gehouden. Het indrukwekkende bezoek werd afgesloten door een gastvrij ontvangst bij mensen thuis waar we mochten mee-eten.
#5 Koken in Kaapstad
Lekker eten, daar zal het je in Zuid-Afrika niet aan ontbreken. De Zuid-Afrikaanse keuken is ontstaan vanuit een enorme mix aan invloeden. Met de drukke scheepvaart om de Kaap werden allerlei nieuwe ingrediënten naar het land gebracht. Vandaar dat de Kaap de geboorteplaats van de Zuid-Afrikaanse keuken wordt genoemd. Volgens ons dan ook de plek om inkopen te doen op de markt en daarna met Kaapstatters culinair te genieten. Lees hier het reisverslag van onze roadtrip vanuit Kaapstad over de beroemde Route 62.
Ga zelf op culinaire ontdekking in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika staat bekend om zijn diverse culturen en dat komt ook tot uiting in de rijke en gevarieerde culinaire tradities van het land. Van smaakvolle braais tot exotische gerechten met Afrikaanse invloeden, de Zuid-Afrikaanse keuken heeft voor elk wat wils.
- Ontdek de diversiteit van Kaapverdië - 11 april 2024
- The Iceland Trail – een spectaculaire hike door IJsland - 7 april 2024
- De nieuwe hotspot van Zuid-Amerika: fascinerende metropool Lima - 5 april 2024