Het is Valentijn en ik ben alleen op reis. Dus moet ik me zelf vermaken! Vanuit Kaapstad doe ik een roadtrip van drie dagen over de beroemde Route 62. De lucht trilt van de hitte, cactussen en struisvogels overal, ik geniet van de eenzaamheid. Soms is alleen reizen een cadeautje...

Kaapstad ken ik na vijf bezoeken inmiddels redelijk goed. Ik ben hier twee maanden aan het werk op de universiteit. Maar de weekenden zijn van mij! En van mijn camera – die steeds op pad wil. Ten oosten van Kaapstad ligt de Kleine Karoo. Een hete droge steenwoestijn met cactussen, bergen en eenzame huisjes. Maar ook met de mooiste weg die ik rond Kaapstad ken: de Route 62. Met een knipoog naar de beroemde grote broer in Amerika (Route 66) begin ik mijn roadtrip en rij de droogte in…

Het begin van de Route 62, oost van Kaapstad. Rijd je mee?

Het begin van Route 62 ten oosten van Kaapstad. Rijd je mee?

Kaapstad – kleurrijke start

Kaapstad is voor mij een favoriete stad. Natuurlijk zie ik de armoede in de townships. De criminaliteit. Ik voel me in mijn huurauto nooit echt veilig deze twee maanden. Altijd oppassen, deuren op slot. Maar… de stad is tegelijk zo ontzettend kleurrijk en afwisselend! Een zonnige stad met heel veel culturen, veel geschiedenis, indrukwekkende natuur rond de Tafelberg en Kaap de Goede Hoop. Ik kan hier maanden zijn en verveel me nooit.


Lange rechte wegen. Bij Kaapstad is het nog groen.

Lange rechte wegen. Bij Kaapstad is het nog groen.

Via de N1 ga ik richting het fantastische wijndorp Paarl en de Hawequas Mountains naar Ashton. Hier begint de echte Route 62. Langs Twistniet en Zuurberg Nature Reserve ga ik verder richting Barrydale. Het landschap is indrukwekkend en ik begin de vergelijking met de Route 66 in Amerika te begrijpen! De lucht trilt boven het hete asfalt. Ik hou de ramen van mijn kleine VW Golf goed dicht. Maar af en toe moet ik toch de hitte in – voor foto’s!

Cactussen en hier en daar een huis.

Cactussen en hier en daar een huis.

Route 62 – adembenemend landschap

Ik geniet van de eenzaamheid. Ik heb mijn tank in Ashton goed vol gedaan – ik wil hier liever niet stranden. Bij Barrydale ga ik even van de route. Hier begint een spectaculaire pas richting de kust en ik wil daarvan een stukje zien. De weg kronkelt, link en rechts worden de bergen steeds kaler. Zelf hier blijken mensen te wonen. Na een kilometer of 10 draai ik om en vervolg de Route 62.

De lucht trilt boven het wegdek.

De lucht trilt boven het wegdek.

Verder naar het oosten, op naar mijn eerste stopover in Calitzdorp. Dit is de port-hoofdstad van Zuid-Afrika. Voor ik daar ben zie ik mooie namen als: Langeberg Mountain, Plathuis en Die Hel. Het laatste (Die Hel) laat zien dat ik niet overdrijf als ik het heb over ‘hitte’… Onderweg passeer ik de beroemde Ronnies Sex Shop. Een gewone padstal (klein wegrestaurant) dat door een melige naamsverandering ineens een hit werd.

Een plaatsnaam zoals ‘Die Hel’ laat zien hoe heet het hier is…

Verder richting Calitzdorp, de droogte tegemoet.

Verder richting Calitzdorp, de droogte tegemoet.

Calitzdorp – port-hoofdstad van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft wereldwijd naam gemaakt met wijn. De plaatsen rond Kaapstad zoals Stellenbosch, Paarl en Franschhoek produceren de beste wijnen van het land. Maar hier in Calitzsorp, waar het warmer is, wordt de beste Portwijn van Zuid-Afrika gemaakt. Ik bezoek een winery, proef geweldige witte port, en zoek dan mijn onderkomen voor de nacht: The Port-wine Guest House.

The Port-Wine Guest House. Een oude winery in oud-Kaapse stijl. Genieten van een braai en witte port.

The Port-Wine Guest House. Een oude winery in oud-Kaapse stijl. Genieten van een braai en witte port.

The Port-wine Guest House zit in een oud-Kaapse wijnboerderij. Als ik mijn raam open doe zie ik: wijn. Op mijn kamer staan mini-flesjes Port: witte, rode en hele oude rode die bijna sherry is geworden. Dit is wel aan mij besteed! Ik probeer nog even het zwembad en ga dan naar het avondmaal: een braai (bbq) van struisvogel.

Vanuit het raam stap je zo de wijngaarden in.

Vanuit het raam stap je zo de wijngaarden in.

Oudtshoorn – struisvogel-hoofdstad van Zuid-Afrika

Mijn roadtrip gaat verder. Het is bijna jammer om weer in de auto te stappen. Het is hier zo rustig. Ik ga richting Oudtshoorn en ik begrijp nu dat ik gisteren struisvogel op de bbq had. In Oudtshoorn worden ze gefokt voor consumptie. Ik bezoek een boerderij en hoor dat er ook wedstrijden worden gehouden. Kleine jochies op struisvogels racend over een parkoers. Leuk? Mmmm…

Oudtshoorn is de hoofdstad van de struisvogels.

Oudtshoorn is de hoofdstad van de struisvogels.

Langs de weg proberen veel mensen te overleven met een winkeltje.

Langs de weg proberen veel mensen te overleven met een winkeltje.

Langs de verlaten wegen zie ik veel winkeltjes en Farm Stall’s met ‘wegneem etes‘. Ik kronkel richting Mossel Baai aan de Indische oceaan. Ik ben ondertussen namelijk voorbij Kaap Agulhaas, het meest zuidelijke puntje van Zuid-Afrika. Na alle droogte in de Kleine Karoo is de zee een verademing. Even bijkomen op een terrasje en genieten van de Valentine’s Special. In mijn eentje.

'Wegneem etes' langs de weg naar Mossel Baai.

‘Wegneem etes’ langs de weg naar Mossel Baai.

Even bijkomen op een terrasje in Mossel Baai.

Even bijkomen op een terrasje in Mossel Baai.

Mijn weg terug naar Kaapstad gaat via de N2. Via Albertinia en Swellendam passeer ik Hermanus (walvis spotten). Ik kom langs Strand, rij langs False Bay (waar veel schepen vastliepen omdat ze terug naar Europa op een haar na Kaap de Goede Hoop misten) en zoek mijn appartementje aan de rand van Kaapstad weer op. Jammer dat het voorbij is – maar gelukkig heb ik de foto’s nog.

Tekst en foto’s: Arjan Mulder

Terug naar Kaapstad met mijn VW Golf.

Terug naar Kaapstad met mijn VW Golf.

Meer info: Route 62

  • deze roadtrip is goed te doen voor beginnende links-rijders in het buitenland
  • ga in Kaapstad niet zomaar met je huurauto een township in; zoek de problemen niet op
  • leg (ook tijdens het rijden en als je voor een stoplicht staat) geen waardevolle spullen op de bijrijdersstoel; geef geen aanleiding
  • mijn auto was simpel en viel niet op als huurauto; ik vind dat fijn
  • een papieren kaart als backup was handig geweest; ik reed met alleen een gps

Wil jij ook op reis naar Zuid-Afrika?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Zuid-Afrika in de reisshop.

Arjan
Volg mij!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>