Joburg...Jozi...ofwel Johannesburg is de meest veelzijdige stad in Zuid-Afrika. Een stad die in 1886 snel groot werd door de ontdekking van goud om vervolgens net zo hard weer te veranderen in een spookstad. De zeer indrukwekkende en turbulente geschiedenis geeft de stad een sterk karakter en een sfeer die ik nog nergens gezien of geproefd heb.

Uitzicht Johannesburg medium

Wat ben ik blij dat ik deze stad ontdekt heb! Per jaar ontdekken drie miljoen bezoekers vanuit de hele wereld deze stad en ik snap nu waarom. Ik snap waarom het meer dan de moeite waard is om bij aankomst in Zuid-Afrika Johannesburg in te duiken om hals over kop verliefd te worden op deze stad en dit prachtige land.

Joburg kent meer dan 3 miljoen inwoners in hartje centrum en nog eens 7 miljoen mensen wonen in de aangrenzende buurten. De gemiddelde leeftijd van 27/28 jaar geeft aan dat het een erg jonge stad is die volop in ontwikkeling is. Een ontwikkeling die gedragen wordt door jonge ondernemers die stuk voor stuk gedreven zijn om deze stad de aandacht te geven die hij verdient. Het vooroordeel dat Johannesburg onveilig is en een stad is waar je bij aankomst alleen even overnacht om er vervolgens zo snel mogelijk weer te vertrekken is niet meer van deze tijd. Tot acht jaar geleden was het zeker nog geen aanrader om zelfstandig deze stad te gaan verkennen, maar dankzij alle actuele ontwikkelingen en investeringen is Johannesburg helemaal tot bloei gekomen. Natuurlijk zijn er, net als in elke grote stad, straten en wijken die je beter kunt mijden, maar als je je aan de gegeven adviezen houdt, gaat er een wereld voor je open. Een wereld die bruist van de leuke barretjes en cultuur met een zeer indrukwekkende geschiedenis.


Maboneng 1 medium

Maboneng
Één van de leukste wijken om in te verblijven is Maboneng. Maboneng is een wijk die bruist van cultuur en hippe tentjes en doet zijn naam “a place of light” eer aan. En het mooie is, er komen steeds meer leuke plekken bij. Wat meteen opvalt is de indrukwekkende street-art die van de muren afspat. De werken “I am because we are” van kunstenaar Freddy Sam zijn hier een perfect voorbeeld van. “Artwork takes away the borders“, aldus Bheki Dube van Curiosity Backpackers, en artwork lijkt de oude gebouwen inderdaad met de straten te versmelten. Curiosity Backpackers is een hostel midden in deze urban wijk dat een perfecte plek is om Johannesburg in te duiken. En Johannesburg induiken betekent zeker een bezoek aan de vele hotspots in Maboneng. Van even gezellig een drankje doen tot je verdiepen in de Afrikaanse kunst, Maboneng is op deze vlakken the place to be.

Freddy Sam medium

In en op de industriële gebouwen liggen overal leuke barretjes verstopt. Bij The March Hare (The Rabit Hole) kun je ondergronds genieten van een cocktail met popcorn. Voor een poolparty ga je naar Poolside. En in The Living Room, een über hippe rooftop bar, waan je je in een zonnige muzikale jungle terwijl je geniet van de skyline van Jozi die tijdens de zonsondergang langzaam vervaagt. Een avondje theater beleef je bij het Pop Art Centre gelegen bij het 12 Decades Art hotel (zeker een leuk hotel om een nachtje te verblijven als je iets meer budget hebt). En creativiteit kom je tegen in het MOAD Museum of African Design. Lekker eten en drinken kun je op iedere hoek van de straat, maar de meest opvallende spot is toch wel Arts on Main waar kunst, leuke standjes, heerlijk eten en vrolijke muziek je van alle kanten bespringen. Vooral op zondag is het hier één grote mengelmoes van creativiteit en gezelligheid. De salsamuziek stemt je meteen met een goed humeur en in de tuin met olijfbomen zie je jong en oud genieten van de heerlijke sfeer die hier hangt.

Maboneng is op alle vlakken een inspirerende plek en mag je dus zeker niet overslaan als je in Johannesburg bent!

Arts on Main medium

Soweto
When Soweto sneezes, whole South Africa gets the Flu” vertelt gids Jaz vol enthousiasme. Soweto is dé trendsetter van Zuid-Afrika en dat is aan hem te zien. Een perfecte manier om kennis te maken met Soweto is een heerlijk tochtje op de fiets. Samen met Jaz cruisen we op een lowrider fiets door Soweto, de South Western Townships van Johannesburg. Een buurt die een laid back sfeer uitademt en volstaat met kleurige huisjes die het straatbeeld van zonnige warme tinten voorzien. Het is een wijk met veel historie. Zo vind je hier de huizen van Nelson Mandela en Desmond Tutu die beide aan Vilakazi Street staan. Ook het Hector Pieterson Museum, dat je meeneemt naar één van de vele ingrijpende gebeurtenissen tijdens de Apartheid, ligt in Soweto. Tijdens de fietstocht komen al deze indrukwekkende plekken voorbij.

Jaz medium

Ook neem je een kijkje in de township en stuit je ineens op het lokaal gebrouwen bier, Joburg Beer. Voor de overheerlijke smaak hoef je het bier niet te proeven, maar het feit dat de dame des huizes al op dinsdag start met het brouwproces zodat het drankje in het weekend geserveerd kan worden, maakt het toch wel bijzonder en meer dan het proberen waard! Natuurlijk zie je op deze plek het verschil tussen arm en rijk en gaat er een steek door je hart als je drinkwater weg ziet stromen achter een hek in een leegstaand nieuwbouwcomplex terwijl stromend water vóór het hek ontbreekt, maar ook dat is Afrika. Meteen hoor en merk je echter dat er overal nog steeds hard wordt gestreden om dit verschil te verkleinen, waardoor je hart meteen weer verwarmt. Deze positiviteit, die overal merkbaar is, vind ik toch wel één van de mooiste en indrukwekkendste kanten van dit land.

De Orlando Towers torenen overal hoog bovenuit en de indrukwekkende graffiti pieces op deze torens kun je vanaf meerdere plekken bewonderen. Vanaf de torens heb je een geweldig uitzicht over de stad en ook kun je hier één van de vetste bungee jumps ter wereld maken. Met een vrije val van maar liefst 3,5 seconden stort je je naar beneden en ontdek je Soweto vanaf een hele andere kant. Ook het Soccer City Stadium kenmerkt deze wijk. Hèt voetbalstadion waar Alicia Keys stond te spetteren tijdens de opening van het WK 2010, maar ook het stadion waar Ons Oranje de finale in 2010 verloor tegen Spanje.

Ondanks dat Soweto voor sommige nu meteen de plek is waar Nederland uit het WK geknikkerd werd, loont het zeker om je hier gewoon overheen te zetten en de diverse kanten van Soweto te gaan ervaren!

Uitzicht Johannesburg 2 medium

Maar er is meer
Wat je verder absoluut niet mag missen als je Johannesburg bezoekt:

 • Het Apartheid Museum; bij de entree van het Apartheid Museum stuit je meteen op de bizarheid van Apartheid. Je betreedt het museum als “Black” of “White“, wat behoorlijk confronterend is, en wordt vervolgens vanaf het begin de turbulente geschiedenis van Zuid-Afrika in gezogen. Een geschiedenis die een onuitwisbare indruk achterlaat en waarvan het een bizar idee is dat deze zich nog volop afspeelde toe ik als kind vrolijk over straat huppelde.
 • Braamfontein; een studentenwijk met meer dan 5000 studentenappartementen en een bar street waar tot 3 uur in de nacht op vrijdag en zaterdag in elke tent live muziek te beluisteren is. Muziek van deep house tot rock, geen één avond en bar is hetzelfde!
 • De Neighbourgoods Market; een twee verdiepingen grote markt. Een waar food walhalla waar je allerlei lokale heerlijkheden kunt eten en drinken. Ook is er een gezellige buitenbar die uitkijkt over de bar street van Braamfontein.
 • De Guildhall Pub; en niet omdat het zo’n geweldige en sfeervolle pub is, maar omdat het de oudste kroeg van Joburg is die vanaf 1888 alle turbulente geschiedenis overleefd heeft. Zo’n plek is toch zeker een bezoekje waard, Proost!
 • The Sheds@1Fox; als je net als ik van foodmarkets houdt, is Johannesburg echt een geweldige plek. Ook 1Fox moet je zeker even bezoeken. In een grote industriële hal worden allerlei artikelen aan geboden en kun je ontelbaar uiteenlopende gerechten eten. Biltong, verse sapjes, wraps, cup cakes, de keus is enorm. Ook kun je hier veel lokale bieren van de tap proberen, een perfecte plek om na een drukke middag weer lekker even op te laden.
 • Een ritje met de bus; het klinkt misschien vreemd maar Johannesburg kun je perfect met de bus ontdekken. Er zijn goed herkenbare busstations aangelegd waar je kunt opstappen. Het zogenaamde red carpet (busnetwerk) loopt door het grootste deel van de stad. Bij het station kun je een master card kopen die je op kunt laden, maar ook kun je gewoon een los kaartje aanschaffen. Een ritje kost ongeveer 30 cent.

Braamfontein medium

Wat heeft Johannesburg mij verrast! Voordat ik de stad ging bezoeken, kende ik alleen de verhalen van mensen die de stad zo snel mogelijk na aankomst in Zuid-Afrika weer verlaten hadden, omdat er toch niet veel te zien is, het niet veilig is en omdat de rest van Zuid-Afrika roept om ontdekt te worden. Natuurlijk is de rest van Zuid-Afrika meer dan de moeite waard om ontdekt te worden, maar de rest van Zuid-Afrika kan best een paar dagen wachten totdat je hebt kennisgemaakt met deze geweldige stad! Een stad waar je op alle vlakken kunt genieten en waar je helemaal op kunt gaan in de Zuid-Afrikaanse cultuur, historie en gezelligheid. Johannesburg op je bucketlist zetten….Yebo!!!

“Joburg is a city of cruelty but even greater miracles of kindness.”

Joburg medium

Wil jij ook op reis naar Zuid-Afrika?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Zuid-Afrika in de reisshop.

Eefje
Latest posts by Eefje (see all)
 1. Carlos zegt:

  Ik ben ook helemaal verliefd geworden op Johannesburg! En inderdaad nergens anders ter wereld zo’n gevoel gehad, deze stad ‘pakt’ je en laat je niet meer los.

  Nog twee maanden, dan vertrek ik met mijn vriendin naar Zuid-Afrika, bedankt voor de voorpret alvast! 😉

 2. Grem zegt:

  Ja, Johannesburg bruist, leeft, huilt, roept en vecht. Het is overigens geen vooroordeel dat Jo’burg een criminele stad is, het is een feit dat de misdaadcijfers erg hoog zijn en hoog zijn gebleven. In het stuk wordt gesuggereerd dat de laatste acht jaar de situatie is verbeterd. Niets is minder waar, zoek de (overheids) statistieken maar eens op. Die zijn overigens ook schrikbarend voor Durban, Kaapstad en Port Elisabeth.

  Zuid-Afrika is een schitterend land met prachtige mensen, dat prima te bezoeken is, maar wie dat doet moet zeer behoedzaam zijn.

 3. Hallo Grem, dat klopt wel… als je het over Johannesburg hebt, gaat het al snel over de (on)veiligheid. Een paar jaar geleden waren er nog weinig toeristen te bekennen, maar de afgelopen jaren is de stad enorm gegroeid. De inwoners zijn jong en de stad ontwikkelt zich sterk. Toch blijft Johannesburg echt een stad waar je de verborgen plekken moet weten te vinden, dat klopt!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>