10 natuur records op naam van Tanzania

Superlatieven schieten tekort voor Tanzania als het gaat om de natuur en dieren. Van de hoogste berg tot het diepste meer en de meeste wilde dieren per vierkante meter. Om je een beter idee te geven, hierbij een top 10 van natuur records die het grootste land van Oost-Afrika bezit. Check de plekken in Tanzania waar moeder natuur haar kracht en schoonheid toont.

Natuur in Tanzania: 10 records

Tanzania is een reisbestemming met veel natuurlijke hoogtepunten. De bergen, savannes, meren, kraters, stranden en het dierenrijk: alles is er groter, dieper, mooier en indrukwekkender. Laat je verwonderen door deze top 10 van natuur records die Tanzania bezit.

#1 Grote trek gnoes

De jaarlijkse trek van miljoenen gnoes en zebra’s in Serengeti Nationaal Park is de grootste migratie van landzoogdieren op aarde.


Indrukwekkende natuur Tanzania - jaarlijkse migratie van miljoenen gnoes door de Serengeti

Jaarlijkse trek van miljoenen gnoes door de Serengeti

#2 Ngorongoro Krater

De Ngorongoro Krater is de grootste ingestorte vulkaankrater op de wereld. De krater is de grootste, nog in tact zijnde caldera ter wereld, met een doorsnede van ongeveer 20 kilometer.

#3 Kilimanjaro berg

De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika (5.895 meter) en de grootste vrijstaande berg ter wereld. De beklimming naar de top van de Kilimanjaro, Uhuru Peak, is relatief gemakkelijk.

De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika

De met sneeuw bedekte top van de Kilimanjaro torent boven de savanne uit

#4 Natronmeer

Lake Natron is een van de meest giftige meren op deze planeet. De hoge temperatuur en concentratie soda in dit meer is dodelijk voor de meeste dieren, uitgezonderd flamingo’s. Hiermee is het Natronmeer ook meteen de belangrijkste broedplek voor flamingo’s in Afrika.

Duizenden flamingo's in Lake Natron, Tanzania

Duizenden flamingo’s in Lake Natron, Tanzania

#5 Saadani Nationaal Park

Saadani Nationaal Park is het enige wildpark in oost-Afrika dat grenst aan de Indische Oceaan. Savanne en mangrovebos lopen over in hagelwitte zandstranden, waardoor je een game drive (safari) kunt combineren met een duik in de azuurblauwe oceaan.

#6 Tanganyikameer

Lake Tanganyika is Afrika’s diepste meer (1.436 meter diep). De reden voor deze enorme diepte is dat het meer in de Great Rift Vallei ligt. Het Tanganyikameer telt ongeveer 250 vissoorten die leven in de bovenste waterlagen (tot 200 meter diepte) – daaronder is geen leven mogelijk door het gebrek aan zuurstof.

Lake Tanganyika is Afrika’s diepste meer

Lake Tanganyika is Afrika’s diepste meer

#7 Victoriameer

Lake Victoria is het grootste meer van Afrika met een oppervlakte van zo’n 69.000 km2. Hiermee is het Victoriameer ongeveer even groot als Nederland en België samen.

#8 Concentratie dieren

Tanzania heeft ’s werelds grootste concentratie dieren per vierkante kilometer. Ongeveer 20% van alle grote Afrikaanse zoogdieren is te vinden in dit land, terwijl Tanzania slechts 3% van Afrika beslaat.

Tanzania heeft de meeste wilde dieren per vierkante meter

Tanzania heeft de grootste populatie leeuwen

#9 Selous Game Reserve

Selous Game Reserve, in het zuiden van Tanzania, is het grootste wildreservaat in Afrika (groter dan Nederland). Bijna één derde van Tanzania bestaat uit nationale parken en wildreservaten, wat een ongekend hoog percentage is.

#10 Ol Doinyo Lengai

De vulkaan Ol Doinyo Lengai (Berg van God) is de enige vulkaan ter wereld die carbonatiet spuwt. Deze lava is vloeibaarder, minder heet en heeft een andere kleur (zwart) dan gewone lava (rood).

Ol Doinyo Lengai spuwt unieke lava uit

Ol Doinyo Lengai spuwt unieke lava uit

Lees meer:

Ester

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>