Ten oosten van Johannesburg verandert het landschap langzaam en zie je vanuit je autoraam uitgestrekte goudbruine akkers voorbij glijden. Af en toe doemt er een oude windmolen op en heb je het idee dat je op een ander continent dan Afrika belandt bent. Langzaam zak je af richting de Drakensbergen.

Drakensberg 3 medium

Drakensbergen is één van de mooiste plekken, zo niet dé mooiste plek, die ik in mijn leven heb gezien. De sfeer waarin deze omgeving je meesleept is bijna magisch te noemen. Een plek die je op verschillende manieren kunt verkennen en die je op sommige momenten letterlijk en figuurlijk de adem ontneemt.

Tot grote hoogtes
De hoogste bergen van Zuid-Afrika vind je in de Ukhahlamba Drakensbergen. De Ukhahlamba Drakensbergen bestaan uit de Zuidelijke Drakensbergen, de Centrale Drakensbergen en de Noordelijke Drakensbergen. De Zuidelijke Drakensbergen zijn minder gevarieerd dan de rest van dit gebied, maar hier vind je wel attracties als de Sani Pass naar Lesotho. De Centrale Drakensbergen staan met name bekend om de indrukwekkende Sanrotsschilderingen. Oude rotskunst van wel 25.000 jaar oud. In de Noordelijke Drakensbergen is onder andere het Royal Natal National Park te vinden waarin het Amphitheatre verborgen ligt. Een indrukwekkend middelpunt tussen bergen die van 1.720 tot wel 3.500 meter de hoogte in torenen.

Wandelen 2 medium

Het Amphitheatre is een grote vlakte van wel 5 km doorsnede waarvandaan je onder andere uitkijkt op de Sentinel Peak. Alleen al het uitzicht vanaf het Amphitheatre maakt een bezoek aan deze plek de moeite waard. Maar ook de op twee na hoogste waterval ter wereld, de Tugela waterval, stort vanaf deze vlakte wel 940 meter naar beneden. Je kunt een trip naar het Amphitheatre zo lang maken als je wilt. Je kunt met een tocht van twee tot drie dagen richting de top trekken. Maar als je iets minder tijd (of conditie) hebt, kun je de top ook binnen één dag bereiken terwijl je de meest geweldige uitzichten ooit beleeft. Deze dagtocht begin je op een hoogte van 2.500 meter. Dit leek mij de perfecte manier voor mijn Drakensberg experience. Onder het geweldige motto van de gids “TIA – This is Afrika” klim ik, op manieren die hier (in tegenstelling tot Nederland) wel toegestaan zijn, naar de top van het Amphitheatre. Wat een indruk heeft dit op mij gemaakt!

Drakensberg 6 medium

Mijn Drakensbergen experience
Na een busritje onder het genot van een heerlijke Afrikaanse massage, zoals ze hier de kuilen in de weg noemen, stap ik uit op een parkeerplaats en kan ik mijn ogen eigenlijk al niet geloven. Ver onder me zie ik een fonkelend stuwmeer en strekt zich aan alle kanten een indrukwekkend gebergte uit. Het is een onbegrijpelijk besef dat de uitzichten vanaf dit moment nog mooier kunnen en zullen worden. Ik ben helemaal klaar voor deze ongeveer drie uur durende klim en kan niet wachten omhoog te stormen om te zien wat me allemaal nog te wachten staat. Via betonnen paden die overgaan in rotsige paadjes beginnen we de tocht naar boven. Telkens als ik even opzij gluur zie ik het uitzicht steeds mooier worden. Met kriebels in mijn buik probeer ik de gids met zijn gezellige gebabbel bij te benen en probeer ik op de losse stenen te letten zonder te vergeten waar ik me op dat moment bevind…in een soort van sprookje dat Drakensbergen heet.

Wandelen 1 medium

Na twee uur lopen is het tijd voor het echte werk. Er staat nog maar één steile klim tussen mij en het topje van de berg in. Op eigen tempo klim en klauter ik via grote en kleine rotsblokken naar boven terwijl ik ondertussen de mensen onder me waarschuw voor losliggende stenen die, mede door mijn onhandigheid, telkens naar beneden rollen. Na een paar stops om op adem te komen, die op deze hoogte af en toe ver te zoeken is, is het zo ver… de top is in zicht! Als ik boven ben is het nog een klein stukje lopen naar de rand. Ik voel de adem in mijn keel stokken. Niet van vermoeidheid deze keer, maar van de indruk die dit uitzicht op me maakt. Zoiets heb ik nog nooit gezien! Zo ver ik kan kijken zie ik bergen in mooie bruintinten (het is nu immers winter hier) die me bijna doen duizelen. En de stilte hier maakt alles nog indrukwekkender!

Drakensberg 5 medium

Opnieuw op mijn bucketlist
Na een lunch die (net als al het eten en drinken waar je hard voor gewerkt hebt) heerlijk smaakt, is het tijd om aan de terugtocht te beginnen. Tijdens het oversteken van de vlakte zie ik in de verte in het gras een groepje Bavianen rondspringen. Ze lijken zich hier net zo uitgelaten te voelen als ik. Via ijzeren trappetjes klimmen we weer langzaam naar beneden. Terwijl ik steeds dichter bij het busje kom heb ik voor mezelf al lang besloten dat ik hier zeker ooit weer terug wil keren. Terug naar deze indrukwekkende plek om te kijken hoe de Drakensbergen er in de zomer uitzien als er aan het uitzicht ook nog eens groene vlaktes en een kleurenpalet aan bloemen toegevoegd worden. Zuid-Afrika heeft m’n hart weer gestolen. Kan dat? Blijkbaar!

Made it medium

Verdere mogelijkheden
Je kunt de Drakensbergen op verschillende (sportieve) andere manieren ontdekken:

 • Riding in a fairytale; te paard kun je de Drakensbergen op een hele andere manier ervaren. Op Koos (een typisch Afrikaanse naam wordt mij verteld) rijd ik als in een sprookje de zonsondergang tegemoet.
 • Vissen; er zijn genoeg plekken in dit gebied waar je lekker ontspannen even een hengeltje uit kunt gooien.
 • Natuurlijk kun je het gebied ook met andere wandelingen doorkruisen. Met maar liefst 130 km aan wandelpaden is er keus genoeg. Van dagtochten tot 13-daagse hikes waarbij je onder de sterrenhemel slaapt waaraan je zelfs de Melkweg ziet.
 • Een mountainbike huren en helemaal los gaan in dit mooie gebied is ook een leuke optie.

Drakensberg 7 medium

Drakensberg is een heerlijk gebied waar je je op sportief vlak heerlijk kunt uitleven. Een gebied dat je tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika zeker niet over mag slaan. De Drakensbergen liggen op slechts vier uurtjes rijden van Johannesburg. Een leuke uitvalsbasis voor de Noordelijke Drakensbergen is de Amphitheatre Backpackers Lodge. Een betaalbare accommodatie met veel excursiemogelijkheden, een heerlijke keuken en verrassende faciliteiten.

Drakensberg 4 medium

Zittend op een rots genietend van het mooiste uitzicht dat je ooit gezien hebt, en misschien zelfs ooit zult zien, denkend aan alle mogelijkheden die je in je leven hebt die op dit moment allemaal mogelijk lijken te zijn… Dat is toch het fijnste gevoel dat je kunt hebben. Ook dat is Zuid-Afrika! En wat voor een Zuid-Afrika!

Drakensberg 1 medium

Wil jij ook op reis naar Zuid-Afrika?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Zuid-Afrika in de reisshop.

Eefje
Laatste berichten van Eefje (alles zien)
 1. Leuk om je stuk over de Drakensbergen te lezen Eefje. Ik deel je mening dat dit een van ‘s werelds mooiste gebieden is. De canopy tour die je bij Winterton kunt maken is ook zeker een aanrader!

 2. Hoi Eefje!

  Ik ga eind maart naar Zuid Afrika en een bezoekje aan de Drakensbergen staat zeker op mijn bucketlist.
  Weer je nog via welke organisatie je deze dagtocht hebt gelopen?

  Groetjes,
  Maud

 3. Bart Sweers zegt:

  Hoi,
  Volgend jaar voor ons Afrika in de planning, zijn jullie via de Sani Summit Pass gereden? Is dat met een normale auto te doen of is een 4x4x een must? Kan er weinig over vinden.
  Groetjes Bart

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>