10 leuke initiatieven in de reisbranche tijdens corona

De reisbranche wordt keihard getroffen door de wereldwijde corona-uitbraak. Toch is het niet alleen maar kommer en kwel. Een crisis haalt ook het beste in mensen naar boven en maakt creatief. En dat is ook zichtbaar in de reisbranche. Veel bureaus en zelfstandige reisadviseurs starten ludieke acties en komen met interessante en creatieve oplossingen. Zoals Winston Churchill ooit zei: “Never waste a good crisis!”

Voor inspiratie, check deze 10 leuke initiatieven in de reisbranche tijdens corona.

#1 Virtueel reizen

Nu we over de hele wereld te maken hebben met reisbeperkingen, wordt virtueel reizen steeds populairder. Zo kun je live vanuit je huiskamer mee op digi-tour door Berlijn met stadgids Emma. Of je woont een livetour door Napels bij om je reishonger te stillen. En wat dacht je van een live bezoek aan de ongerepte Faeröer Eilanden? Om ons te laten genieten van deze plek heeft het toerismebureau van de Faeröer Eilanden een nieuwe ‘remote tourism’ tool ontwikkeld. Via je mobiel, PC of tablet kun je real time de eilanden ontdekken door virtueel met een lokale Faeröer bewoners op stap te gaan die is uitgerust met een videocamera. Niet alleen wandel je virtueel met de bewoner over het eiland, maar je maakt ook een boottocht en helikoptervlucht. En dat is niet het enige, net als in een computerspel kun je de bewoner ook ‘besturen’.


#2 Reisfilms kijken voor een goed doel

Het reisbureau Charlie’s Travels heeft vorige maand een eigen videokanaal gelanceerd ‘Charlies & Chill’ met zelfgeproduceerde reisfilms over Afrika. Voor iedere film die je kijkt doneert het reisbureau 10 eurocent aan een lokaal doel. Als kijker kun je zelf kiezen of dit geld gaat naar een lokale ondernemer (gids, chef, chauffeur) of een project om de natuur en dieren te beschermen. Op deze manier wil Charlie’s Travels goede doelen in Kenia ondersteunen. En je inspireren om op een duurzame manier door dit schitterende continent te reizen.

Charles Witlox in zandduin met camera - Foto @ Stephanie Zee

#3 Webinars met reisexpert

Behoefte om weg te dromen bij prachtige paradijselijke bestemmingen of dompel je je graag even onder in het prachtige Nepal of het uitgestrekte IJslandse landschap? Meld je dan aan voor een van de vele webinars die diverse reisbureaus organiseren om je te inspireren!

Een aantal opties:
Never stop travelling
Talisman webinar
Pacific Island Travel webinars

#4 Kamperen in de tuin

Wat is de oplossing voor het tekort aan vakantieaccommodaties nu een groeiend aantal Nederlanders deze zomer op vakantie wil in eigen land? Nederlanders die hun tuin of privéterrein verhuren als kampeerplek, denkt Campspace. Daarom roept deze kampeer-startup particulieren op om hun tuin beschikbaar te stellen tijdens de vakantie voor andere Nederlanders. Campspace wil een vraag- en aanbodplatform zijn voor unieke kampeerplekken midden in de natuur, van een achtertuin in de polder tot vintage campers en bijzondere hutten in het bos. Een soort Airbnb, maar dan voor het buitengebied.

Kamperen in de tuin- campspace - een van de initiatieven in de reisbranche

Er zijn meer ondernemers die creatief worden in deze coronatijd. TeamAnimation (zorgt voor animatieteams op vakantieparken) en Kapitent (levert tenten voor festivalcampings) hebben een mooie oplossing voor ouders die dit jaar niet op vakantie kunnen. Op vakantie in je eigen achtertuin inclusief compleet ingerichte tent én een animatieprogramma voor de kinderen. Op de website thuiskamperen.nl kun je een tipitent, festihut of groepstent huren en eventueel het animatieteam boeken. De kosten vallen nog mee, voor 65 euro per week heb je een tipitent in je eigen tuin staan en voor 110 euro een middag lang je eigen animatieteam.

kapitent - staycation

#5 Reisspecialist produceert trendy monddoekjes

Toen de oprichter van de site NewYork.nl, Eric Lang, zijn inkomsten zag opdrogen door de coronacrisis bedacht hij een ludieke actie. Hij vroeg zijn moeder, een ervaren naaister, om hippe monddoekjes in New York-Style te maken. Leuk cadeautje voor de New York-liefhebber en je steunt hiermee tegelijk de lokale gidsen in New York waarmee NewYork.nl samenwerkt.

initiatieven in de reisbranche - Monddoekjes New York

#6 Vakantiegevoel met tropische smoothies

Om toch een beetje vakantiegevoel te creëren heeft Reisbureau Schiebroek voor hun kantoor een tropisch strandbarretje opgebouwd waar ze versgeperste smoothies verkopen. Elke dag een andere verrassende smaak. Kom alvast in de vakantiebestemming met een heerlijke tropische smoothie en steun tegelijk de reiswereld!

smoothiebar reisbureau Schiebroek

#7 Online reisquiz

Als we niet in het echt kunnen reizen, dan reizen we gewoon samen digitaal de wereld over dacht Michelle van Zwieten van Wereldmatch. Ze ontwikkelde een online reisquiz waarin reisfanaten voor een paar euro live de strijd met elkaar konden aangaan. Niet alleen een mooie kans om je reiskennis te testen, maar ook gewoon een gezellig avondje online fun met andere reisliefhebbers.

Reisquiz - Michelle van Zwieten

#8 Duurzame kledinglijn om locals te steunen

Toen Marieke en Dominic zagen hoe de coronacrisis de reisindustrie in Afrika pijnlijk trof, kwamen ze in actie. Samen met reisbureau Charlie’s Travels lanceerden ze RAIFIKI, een duurzame kledinglijn, waarvan de opbrengsten gaan naar lokale tour operators in Kenia. “Doordat de overheid in de meeste Afrikaanse landen geen financiële ondersteuning biedt, hebben veel mensen niet het geld om in hun basisbehoefte te voorzien”, legt Marieke uit. “Lokale tour operators kunnen ons helpen bij dit project, door bijvoorbeeld blogs te schrijven voor de website of samen met ons video’s te maken. Zo leren ze nieuwe vaardigheden en met de opbrengsten uit dit project kunnen ze hun familie en gemeenschap voorzien van eten, medicijnen en onderwijs. Om je een idee te geven: met de verkoop van acht RAIFIKI-shirts kunnen wij een Keniaans gezin ongeveer 1 hele maand van eten voorzien.”

RAIFIKI shirt man en vrouw

#9 Geen culinaire reizen, wel asperges en Hollandse Nieuwe

Wat doe je als je je klanten op dit moment geen culinaire reizen kunt aanbieden? Dan bedenk je een lekker alternatief: asperges. Het Rotterdamse reisbureau Buitenlandsche Zaken reisde af naar Limburg om daar groot asperges in te kopen en heeft inmiddels al honderden kilo’s verkocht. Ook hebben ze samen met een kookstudio een video opgenomen hoe je de asperges het beste kunt bereiden. Omdat asperges een seizoensproduct is, hebben ze het assortiment uitgebreid met rabarber en binnenkort volgt ook Hollandse Nieuwe.

reisbureau verkoop asperges def

#10 Gratis vakanties voor zorgpersoneel

Om hardwerkende zorgverleners een hart onder de riem te steken boden Roompot en RCN Vakantieparken zorgmedewerkers van nabijgelegen ziekenhuizen en zorglocaties de mogelijkheid om gratis te verblijven in hun huisjes. En familiebedrijf EuroParcs geeft maar liefst duizend gratis vakanties weg aan zorgverleners en hun gezinnen! Terwijl leden van Vekabo -vereniging voor plattelandsaccommodaties- 60 vakanties op het platteland aanbieden aan zorgmedewerkers.

Meld het ons als je andere leuke inspirerende initiatieven binnen de reisbranche onder de aandacht wilt brengen. Bij genoeg leuke initiatieven, stellen we een tweede lijst samen.
Mail naar info@reishonger.nl

Ester

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>