Safari proeven in Zuid-Afrika

Samen met de Tafelberg en het V&A Waterfront vormt het Kruger National Park de top drie van de meest bezochte plekken in Zuid-Afrika. Het land kent echter veel meer mogelijkheden om dieren in hun natuurlijke habitat te bewonderen. Ook op relatief geringe afstand van Kaapstad zijn er meerdere mogelijkheden voor verschillende portemonnees.

Het landschap verandert

In de ruim tweeënhalf uur die we hebben afgelegd vanaf het wereldse Kaapstad naar het Inverdoorn Game Reserve zagen we verschillende landschappen aan ons voorbij trekken. Het flitsende beachfront waar het flaneren geblazen is gevolgd door de uit bakstenen opgetrokken kleurrijke woonwijkjes voor de middenklasse. Die op het oog keurige wijkjes gaan over in townships. Volgepropt met uit allerhande bouwmaterialen gefabriceerde hutjes. Doorgaans bezaaid met schotelantennes. Het landschap wordt steeds glooiender naarmate we Kaapstad steeds verder achter ons laten. Heuvels gaan over in bergen met wijngaarden in het dal. Rode billen rennen over de vangrails naast de weg. Een groep bavianen is duidelijk op jacht naar voedsel.
Inverdoorn – middle of nowhere

Thibaut trapt abrupt op de rem als we net het keurige asfalt hebben verruild voor de laatste twintig kilometer dirtroad. Midden op de weg staat een schildpad van het zonnetje te genieten. Van schrik trekt het beestje zijn kop in. Behendig stuurt hij om het dier heen voor de laatste hobbelige kilometers. Inverdoorn is een private game reserve in het wat luxere segment. Van de vier blokjes op mijn telefoon is niets meer dan liggend streepje overgebleven. Dit is de middle of nowhere. Omheind met hekwerk, dat dan weer wel. Zoals ieder reservaat in Zuid-Afrika overigens. Met een oppervlakte van 10.000 hectare is dit één van de kleinere parken in het land. Elf witte huisjes voor gasten telt het park. Best kleinschalig.Inverdoorn Game Reserve
Inverdoorn Game Reserve
Inverdoorn Game Reserve
Inverdoorn Game Reserve
Inverdoorn Game Reserve
Inverdoorn Game Reserve

Bijzondere bushpicknick

Een beetje gehyped zijn ze wel, die vijf grote jongens. De must see op iedere safari. Private games reserves adverteren er volop mee. Alsof het lijstje is die moet worden afgevinkt. Safari’s zijn er in Zuid-Afrika in verschillende soorten en maten. Voor elk wat wils. Inverdoorn zet in op de hele ervaring met educatie, preservatie en een lokale culinaire beleving. En dat met een luxe tintje. Op weg naar de bushpicknick zien we twee leeuwen liggen te smoezelen in de schaduw van een struikgewas. Manen wapperen in de wind. De koning van het dierenrijk knijpt zijn oogjes dicht en gaat weer liggen. Verderop schuifelen twee olifanten over de kurkdroge grond op zoek naar wat lekker groen. Bovenop de heuvel achter hen staat onze picknick klaar. Een zilveren schaal met vers fruit en tal van lokale vleeshapjes. Met uitzicht op de twee majestueuze olifanten. En de schitterende omgeving waarin zij zich bevinden. Uit de koelbox komen nog een aantal flessen Zuid-Afrikaanse wijn tevoorschijn. Met een heerlijk zonnetje erbij is deze bushpicknick een bijzondere ervaring.

Inverdoorn leeuw
Inverdoorn leeuwinInverdoorn bushpicknick
Inverdoorn bushpicknick
Inverdoorn bushpicknick

Vier van de vijf

Vanessa werkt nu een dik jaar in Inverdoorn. Met haar lange blonde vlecht en sprankelende ogen is ze niet de doorsnee ranger die je verwacht. Ze wil graag iets in de hoek van diergeneeskunde gaan doen, maar vindt het belangrijk om eerst wat praktijkervaring op te doen. Onder meer door dieren in hun natuurlijke omgeving te bestuderen. En dat kan hier prima. Het duurt niet lang voordat we in de verte een groepje neushoorns zien. Dichterbij staat een kudde gnoes ietwat ongemakkelijk in wat struikgewas. Ze treuzelen en steken uiteindelijk toch het pad voor ons over. De gnoe, lokaal beter bekend als de wildebeast, heeft de twijfelachtige eer lid te zijn van de Ugly Five. De tegenhanger van welbekende Big Five. Het beest is met zijn brede kop, half behaarde rug en langere voor- dan achterpoten zeker niet moeders mooiste. Zijn schaapachtige blik en klungelig voorkomen geven hem ook niet echt een sterke uitstraling.

Inverdoorn

Neushoorns daarentegen zijn ronduit indrukwekkend van dichtbij. De vier massief ogende beesten staan rustig bij elkaar. Maar ze niet alleen. Een groep van tien buffels hangt wat om hen heen. Vriendjes zijn ze niet, maar ze geven elkaar de ruimte. De vrouwelijke neushoorn laat haar blaas de vrije loop met een waterval tot gevolg. Eén van de mannetjes steekt pardoes zijn neus in de plas urine. We kijken verbaast toe. Vanessa glimlacht als ze vertelt dat het vrouwtje zwanger is en dit volkomen normaal gedrag is. Een struisvogel komt voorbij rennen. Vier van de vijf leden van de Big Five hebben we genoteerd. Nummer vijf, de luipaard, is vaak ook de lastigste klant en laat zich niet zien.

Terug naar de natuurlijke habitat

Een afgesloten park of niet, het is indrukwekkend om de dieren zo in hun natuurlijke omgeving te aanschouwen. Drie giraffes die met hun lange stelten rondstappen op zoek naar bladeren op vijf meter hoogte. Een groep zebra’s die zomaar de weg oversteekt. Stiekeme oogjes van een nijlpaard dat net even boven water komt. Voor de doorgewinterde safari ganger is zo’n betrekkelijk klein privaat park met hekwerk misschien een hele grote dierentuin. Voor de beginneling allerminst. Inverdoorn heeft met het Cheetah conservation program een duidelijke taak genomen in de terugkeer van een bedreigde diersoort in hun natuurlijke habitat. Drie cheeta’s worden momenteel getraind om zelfstandig te kunnen overleven en om niet voor de lol andere beesten te doden zonder ze op te peuzelen. Bezoekers krijgen de dieren alleen te zien tijdens de dagelijkse cheeta run. Een stuk vlees wordt op hoge snelheid aan een elastiek weggeschoten. Getracht wordt om daarmee een natuurlijke situatie te simuleren om de beesten te laten werken en jagen voor hun voedsel. Eén van de drie cheeta’s ziet het wel zitten en sprint op hoge snelheid achter de homp vlees aan. En da’s een behoorlijk tempo voordat hij het vlees te pakken heeft. De laatste jaren hebben meerdere cheeta’s een succesvolle reïntegratie training gevolgd.

Cheetah conservation programm Inverdoorn
Cheetah conservation program
Cheetah conservation program
Cheetah conservation program

Schoonheid van de natuur

Al ver voor zessen heeft het daglicht zijn intrede gedaan. Met de early morning game drive maken we nog een rondje door het park en komen weer op plekken waarna we nog niet eerder zijn geweest. Talloze springbockjes huppelen al vrolijk rond. Ook bij het meer is het leven alweer begonnen. Twee flamingo’s staan met één poot in het water te vissen. Ondanks het gekwetter van de vogels is het een oase van rust. Straks rijden we weer terug naar Kaapstad. Terug naar het drukke stadsleven. Enkele reizigers vervolgen hun weg voor een rondreis Zuid-Afrika, voor ons zit het erop. Ook al is het maar kort, een bezoekje aan Inverdoorn is een ideale manier om de stad even te ontvluchten en de schoonheid van de Zuid-Afrikaanse natuur en haar dierenrijk te ervaren.

Inverdoorn
Inverdoorn

Inverdoorn

Inverdoorn gamedrive

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>