Johannesburg: toegangspoort rondreis Zuid-Afrika

Ervaar de prachtige landschappen en ongelooflijke panorama's in Zuid-Afrika. Het land waar je kunt ontspannen en jezelf kunt zijn. Zuid-Afrika is een plek waar bezoekers zich vrijwel altijd meteen thuis voelen. Het is simpelweg een adembenemend mooi land en gastvrijheid maakt een groot deel uit van de cultuur. Vandaar dat vriendelijke gezichten je zullen verwelkomen. Maar niet alleen het actieve avontuur zorgt voor indrukwekkende momenten, ook de rijke geschiedenis is een onmisbaar deel van een reis naar Zuid-Afrika.

Prachtige en vriendelijke mensen in Zuid-Afrika

Prachtige en vriendelijke mensen in Zuid-Afrika

Beleef verschillende hoogtepunten in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is niet alleen het land van het wildlife en de safari’s, maar Zuid-Afrika is ook een ontzettend complex land. Dat komt doordat de apartheid pas in 1990 werd afgeschaft. En dat heeft diepe wonden in de samenleving achtergelaten. Vandaar dat het nog altijd voelbaar en merkbaar is.

Onze roadtrip begint in Soweto (oftewel South Western Township). Dat is de grootste en bekendste sloppenwijk van Johannesburg. Het is een onvergetelijke ervaring het leven in de bekendste township van Zuid-Afrika met eigen ogen te zien. Aan de ene kant zie je de armoede, aan de andere kant zie je dat de mensen die hier leven gelukkig zijn. Met de beperkte middelen geven de mensen kleur aan hun leven.

Ten noorden van Johannusburg ligt Pretoria op slechts een klein uur rijden. Om de moeizame geschiedenis van Zuid-Afrika beter te kunnen begrijpen bezochten we onder andere Freedom Park en de Union Buildings in Pretoria. Vervolgens reisden we naar het rustiger, maar niet minder mooie, Pilanesberg National Park. In eerste instantie om van het echte wildlife en de safari’s te genieten. Bonus waren de adembenemende vergezichten en schitterende zonsondergangen! Op de terugweg naar Johannesburg hebben we een tussenstop gemaakt bij Hartbeespoort om te genieten van het prachtige vergezicht op de top van de Magliesberg. Geniet mee van de heerlijk ontspannen sfeer in Zuid-Afrika!

Met beperkte middelen geven de bewoners van Soweto kleur aan hun leven

Met beperkte middelen geven de bewoners van soweto kleur aan hun leven

Vriendelijke gezichten verwelkomen je in Zuid-Afrika

Vriendelijke gezichten verwelkomen je in Zuid-Afrika

Ervaar de prachtige landschappen en ongelooflijke panorama’s die Zuid-Afrika te bieden heeft

Ervaar de prachtige landschappen en ongelooflijke panorama’s die Zuid-Afrika te bieden heeft

Spannende en stoere safari's in Pilanesberg National Park

Spannende en stoere safari’s in Pilanesberg National Park

Bakubung wordt ook wel People of the Hippo genoemd

Bakubung in het hart van het Pilanesberg National Park

Johannesburg – ideaal startpunt van je rondreis door Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een bestemming gemaakt voor roadtrips. Je kunt, net als wij, je reis beginnen in Johannesburg. Tegenwoordig kun je met Air Belgium afreizen naar Johannesburg en Kaapstad. Dat heeft alles te maken met het feit dat Air Belgium de rechtstreekse vluchten naar Zuid-Afrika heeft hersteld. Vanaf september 2022 vertrekken de reizigers elke woensdag en zondag om 19.45 uur vanuit Brussels Airport – met aankomst in Johannesburg om 7.15 uur de volgende dag – met een doorreis naar Kaapstad en aankomst om 11.00 uur (plaatselijke tijd op de luchthavens).

We maakten overigens al eerder uitgebreid kennis met Johannesburg. Je vindt er beroemde historische bezienswaardigheden en het is natuurlijk de thuisbasis van politiek icoon Mandela. De apartheid, Nelson Mandela en townships zijn onlosmakelijk met de stad verbonden en vormen de rode draad van je bezoek aan deze bijzondere plek. Lees hier onze blog over Johannesburg.

De grootste township van Zuid-Afrika – een onvergetelijke ervaring

De bergen herinneren de bewoners van Soweto nog elke dag aan de ontstaansgrond van Soweto township. Soweto vindt namelijk zijn oorsprong in de goudmijnen. Die hadden een grote aantrekkingskracht op arbeiders. Tijdens de apartheid is Soweto ontstaan als buitenwijk waar mijnwerkers en zwarte arbeiders werden gehuisvest. De zwarte mensen werden uit de ‘blanke gebieden’ verdreven, want als je zwart was, dan was je niet mens genoeg. Maar zwarte mensen waren wel nodig om te werken voor de blanke mensen. Soweto is een township waar nu naar schatting zo’n 2,5 à 3 miljoen mensen wonen. Soms leven er wel drie generaties in een huis, ook wel een ‘luciferdoosje’ genoemd.

Het grootste deel van de strijd tegen de apartheid werd gestreden in en vanuit Soweto. Tegenwoordig is Soweto een levendige weerspiegeling van het nieuwe Zuid-Afrika. Een plek waar meerdere monumenten herinneren aan de bekende geschiedenis. Je zult onder andere de levendige sfeer ervaren op Vilakazi Street. Het is de enige straat ter wereld waar ooit twee Nobelprijswinnaars woonden: Nelson Mandela en bisschop Desmond Tutu.

Vilakazi Street is de enige straat ter wereld die de thuisbasis was van twee Nobelprijswinnaars voor de Vrede - Nelson Mandela en bisschop Desmond Tutu

Vilakazi Street is de enige straat ter wereld die de thuisbasis was van twee Nobelprijswinnaars voor de Vrede

Al fietsend Soweto ontdekken

Het is heel bijzonder om de grootste township van Johannesburg en Zuid-Afrika te bezoeken. Wij deden dat ‘oer-Hollands’ met de fiets. En begeleid door locals. De gidsen van Soweto Backpackers kennen het gebied heel goed en laten je de echte ‘community’ van Soweto zien. De fietstocht is een leuke ervaring om kennis te maken met het historische en levendige Soweto. Het is ongelooflijk om te zien hoe positief de mensen blijven.

Het leven in Soweto is moeilijk en hard. Als je er opgroeit, dan vind je je weg en leer je met alle problemen om te gaan. Maar het is geen land waar de inwoners bij de pakken neer gaan zitten en het maar laten gebeuren. Mensen blijven hoop houden. Hope betekent voor hen: ‘Hold On Pain Ends’.

Zuid-Afrikanen zijn strijdvaardig, gepassioneerd en bovenal: veerkrachtig. De mensen hebben een goede vibe en heten je welkom. We kunnen nog een hoop leren van deze mentaliteit. Iedereen heeft hetzelfde recht om te bestaan en iedereen is gelijk. Er is voor hen maar een ras en dat is het feit dat er geen ras bestaat. Daar komt uit voort dat het belangrijk is om gedag te zeggen tegen anderen. Hallo, ik zie je, ik respecteer je hoe je bent.

Fietstocht door Soweto met de organisatie Lebo's Soweto Backpackers

Fietstocht door Soweto met de organisatie Lebo’s Soweto Backpackers

Soweto township

Soweto township

Freedom Park – het lange verhaal van de strijd voor vrijheid

Vanuit Johannesburg reizen we door naar Pretoria om Freedom Park en de Union Buildings te bezoeken. Dit is overigens prima op een dag te combineren. Het indrukwekkende Freedom Park staat op Salvokop Hill en heeft een panoramisch uitzicht over de stad Pretoria. Het Freedom Park herdenkt alle Zuid-Afrikanen, die alles hebben gegeven in de strijd om de apartheid te beëindigen. Je moet daarbij denken aan indrukwekkende gedenktekens voor de geschiedenis en het erfgoed van Zuid-Afrika. Het Freedom Park omvat een symbolische rustplaats voor alle slachtoffers van de strijd tegen de apartheid. Op ons heeft de Wall of Names wel de meeste indruk gemaakt. Want op deze enorme muur van 700 meter lang staan alle helden en heldinnen die stierven in de strijd voor vrijheid. En dat zijn er ongelooflijk veel. Daardoor is het niet te beschrijven wat voor impact de apartheid op Zuid-Afrika heeft gehad.

De verschillende gedenktekens in Freedom Park met ook de beroemde Wall of Names

De verschillende gedenktekens in Freedom Park met ook de beroemde Wall of Names

Het Freedom Park omvat een symbolische rustplaats voor alle slachtoffers van de strijd tegen de apartheid

Het Freedom Park omvat een symbolische rustplaats voor alle slachtoffers van de strijd tegen de apartheid

De Union Buildings – veruit het bekendste gebouw van Zuid-Afrika

Geen bezoek aan Pretoria kan compleet zijn zonder een bezoek aan deze prachtige bezienswaardigheid. De imposante Union Buildings staan op de top van de heuvel Meintjieskop en kijkt uit over Pretoria. Het monument werd ontworpen om de eenheid van een verdeeld volk te symboliseren in de oprichting van Zuid-Afrika ten tijde van het apartheidsregime. Vandaag de dag is het juist een symbool geworden voor de democratie en de vrijheid. De Zuid-Afrikaanse regering is gehuisvest in de Union Buildings. Je kunt de gebouwen niet betreden, maar wel genieten van de omliggende locaties en de prachtige tuinen.

Union Buildings in Pretoria

Union Buildings in Pretoria

Nelson Mandela – symbool voor vrijheid

Nelson Mandela is niet alleen een absolute grootheid in Zuid-Afrika, maar in de gehele wereld. Als je zoveel veerkracht kan tonen en zo vergevingsgezind kan zijn, dan ben je een groot leider. Jarenlang heeft hij gevangen gezeten, in zijn hoofd heeft hij echter altijd vrijheid ervaren door tegen zichzelf te zeggen: I’m the master of my fate and the captain of my soul. Dat noemen we groot, groter, groots. Het is dan ook niet voor niets dat hij zo’n groot standbeeld heeft gekregen aan de voet van de Union Buildings. Het standbeeld staat op de plek waar Mandela in 1994 werd ingehuldigd als de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika.

Het beeld is met zijn armen uitgestrekt om zijn omhelzing van de hele natie te symboliseren. Een van zijn benen staat voor de andere om aan te geven dat er een natie in beweging is. Met deze harde geschiedenissen realiseren we ons eens te meer dat vrijheid een groot goed is. De clichés zijn allemaal waar. Daarom besloten we om maar extra te gaan genieten van de prachtige natuur en het wildlife in Pilanes National Park.

Nelson Mandela is niet alleen een absolute grootheid in Zuid-Afrika, maar in de gehele wereld

Nelson Mandela is een absolute grootheid in Zuid-Afrika

Bakubung Bush Lodge – luxe Afrikaans avontuur

Op minder dan drie uur rijden van Johannesburg ligt een luxe bushbreak op je te wachten. Bakubung Bush Lodge biedt je alles wat je nodig hebt om in contact te komen met de bush. Dat komt doordat Bakubung Game Lodge diep in het hart ligt van het Pilanesberg National Park. Daarmee is het de perfecte uitvalsbasis om de spectaculaire Afrikaanse wildernis in te trekken. Als je op zoek bent naar wilde dieren en de Big 5, dan is dat precies wat je bij Bakubung kunt vinden. Van zwervende leeuwen tot elegante en luie giraffen. Bakubung brengt je dichter bij de Afrikaanse bush en heeft het allemaal. Bakubung wordt ook wel “People of the Hippo” genoemd.

Pilanesberg National Park ligt in de krater van een oude vulkaan. Daardoor heeft het park een spectaculair en gevarieerd heuvellandschap met rotsformaties. Het park is veel rustiger dan bijvoorbeeld het Kruger Park. Om die reden is het aantrekkelijker voor ervaren safarigangers om naar Pilanesberg te gaan. Verder kunnen we niet anders zeggen dat we onder de indruk waren van de zeer ervaren rangers van Bakubung Bush Lodge.

Pilanesberg National Park ligt in de krater van een oude vulkaan en heeft een spectaculair en gevarieerd heuvellandschap

Pilanesberg National Park ligt in de krater van een oude vulkaan

De rotsformaties in Pilanes National Park zijn het gevolg van de vroegere vulkaanuitbarsting

De rotsformaties in Pilanes National Park zijn het gevolg van de vroegere vulkaanuitbarsting

Pilanesberg National Park – de ultieme wildlife ervaring

Het is de hoogste tijd om de bush te gaan verkennen. Het zien van de Big 5 is toch wel de ultieme safari-ervaring. De Big Five is dan ook een begrip onder toeristen die Afrika bezoeken. De big 5 bestaat uit de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en het luipaard.

Safari’s zijn spannend en stoer. Het is niet een kwestie van achterover leunen. Maar juist een kwestie van op het puntje van je stoel zitten, niet wetende wat je tijdens de game drive gaat zien en ervaren. Elke keer wil je toch weer de Big 5 spotten. En dat is niet vanzelfsprekend. Dit keer is het niet gelukt om de volledige Big 5 te spotten. We misten de buffel, maar hebben ontzettend veel andere prachtige dieren mogen zien.

Maximaal genieten van de ochtend game drive in Pilanesberg National Park

Maximaal genieten van de ochtend game drive in Pilanesberg National Park

Het spotten van neushoorns tijdens de ochtend game drive in Pilanes National Park

Het spotten van neushoorns tijdens de ochtend game drive in Pilanesberg National Park

Veel dichterbij ga je het wildlife niet zien

Veel dichterbij ga je het wildlife niet zien

Jagende roofdieren

Hoe bruut het ook klinkt, het is waanzinnig om te zien hoe een mannetjesleeuw voor onze neus jaagt op zebra’s. De zebra is een van de favoriete prooien van de leeuw. Een leeuw besluipt zijn prooi langzaam, pauzeert dan, hurkt en verbergt zich tot hij dichtbij genoeg is om zijn doel te achtervolgen. En zo gebeurde het precies. De zebra’s hebben in het begin niets in de gaten. Maar op een gegeven moment ruiken de zebra’s de leeuw en raken ze in paniek. Na de paniek blijven ze gek genoeg even staan om naar de leeuw te kijken. Daarmee zeggen ze eigenlijk: we hebben je gezien en je maakt geen kans meer. Daarna renden ze weg en blies de leeuw de aftocht. Het is dus geen kill geworden, maar het schouwspel van moeder natuur was prachtig om te zien.

Het bijzondere schouwspel tussen de leeuw en de zebra's in Pilanes National Park

Het bijzondere schouwspel tussen de leeuw en de zebra’s in Pilanesberg National Park

Wist je overigens dat de kill rate van een leeuw maar 30% is. Om die reden jagen de leeuwen vaak in een groep. Het luipaard daarentegen heeft slagingskans van 80%. In tegenstelling tot de leeuw jaagt het luipaard vaak alleen. Een luipaard laat zich over het algemeen niet vaak zien. En met zijn schutkleuren is het luipaard moeilijk te spotten. Desondanks hebben we veel geluk gehad en ook een luipaard gespot. Wat een waanzinnig beest om te zien. Ook het luipaard was aan het jagen. Dit keer op jacht naar impala’s. Door de aanwezigheid van mensen heeft het luipaard zijn jacht afgeblazen. Moeder natuur laat tijdens de verschillende game drives fantastische dingen zien. Dat maakt het keer op keer ook spannend om te ervaren. Niet wetende wat het volgende schouwspel gaat zijn.

Het luipaard op jacht naar impala's in Pilanes National Park

Het luipaard op jacht naar impala’s in Pilanesberg National Park

De meest schitterende vergezichten en sundowners in Pilanesberg National Park

Schitterende vergezichten en sundowners in Pilanesberg National Park

Ontspannen verblijf in Bakubung Bush Lodge

Bakubung Bush Lodge combineert luxe met een volledige Afrikaanse natuurervaring. Doe in de ochtend mee aan een gamedrive om de Big 5 op te sporen en ontspan daarna in het zwembad. Of geniet tussendoor van een heerlijke massage in de Legacy Balance-spa. Om vervolgens aan het einde van de middag weer deel te nemen aan de middag game drive.

Accommodatie opties variëren van ruime hotelkamers en self-catering chalets, tot luxe villa’s, voor degenen die op zoek zijn naar een meer exclusief verblijf. De sfeervolle kamers van Bakubung Bush Lodge hebben een veranda met een panoramisch uitzicht op de tuin. Je kunt elke dag in het restaurant genieten van een ontbijt, lunch en diner met een mix van lokale en internationale maaltijden.

Heerlijk ontspannen na de ochtend game drive in het zwembad van Bakubung Game Lodge

Heerlijk ontspannen na de ochtend game drive in het zwembad van Bakubung Bush Lodge

Geweldige bush ervaring in Bakubung Bush Lodge

Geweldige bush ervaring in Bakubung Game Lodge

De sfeervolle kamers van Bakubung Game Lodge hebben een veranda met een panoramisch uitzicht op de tuin

De sfeervolle kamers van Bakubung Bush Lodge hebben een veranda met een panoramisch uitzicht op de tuin

De Aerial Cableway Hartbeespoort

Na al het natuurlijke geweld is het tijd om weer terug te reizen naar Johannesburg. Een tussenstop bij Hartbeespoort mag niet ontbreken. We komen er toch langs. De kabelbaan brengt je naar de bergtop waar een panoramisch uitzicht op de Magliesberg en de Hartebeespoort-dam op je ligt te wachten. Op de top kun je ontspannen en genieten van bijvoorbeeld een heerlijke lunch of gewoon een drankje.

Het panoramische uitzicht op de Magliesberg en de Hartebeespoort-dam

Het panoramische uitzicht op de Magliesberg en de Hartebeespoort-dam

Zuid-Afrika – blijft inspireren en verwonderen

Wat was je weer geweldig. Een prachtig land met vriendelijke mensen. Vooral de combinatie van prachtige natuur, wildlife en safari’s, actieve avonturen en het roemruchte verleden zorgen voor een geweldig verblijf in Zuid-Afrika. De cultuur en de mensen leer je vooral kennen in Johannesburg en Pretoria. Wij pleiten om die reden alleen al om je rondreis door Zuid-Afrika te starten in Johannesburg. Bovendien kun je vanuit Johannesburg gemakkelijk reizen naar Drakensbergen, Kruger National Park of zoals wij naar Pilanesberg National Park. Of uiteraard aanhaken op de geijkte roadtrips.

Roadtrip Johannesburg

Roadtrip Johannesburg

 

Bart
Laatste berichten van Bart (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>