Winterwonderland Rovaniemi

In winterwonderland Rovaniemi in Lapland komt de winter volledig tot zijn recht! Hier geniet je van de indrukwekkende wildernis rondom het stadje. Sledehonden, arctische landschappen en een bezoekje aan het dorp van de kerstman. Gewapend met rendierrijbewijs, poolcirkel certificaat en Noordpoolstempel in je paspoort zal je dit sprookjesland in Finland weer kunnen verlaten.

In plaats van te vluchten voor het koude winterweer, kun je natuurlijk ook gewoon je winterdip omarmen! Reis naar het hart van Lapland, waar de temperatuur soms daalt tot wel -30 graden! Vaak is het er zo koud, dat je met de sneeuw geen sneeuwballen kunt maken. Wel maak je een huskysafari door winterwonderland, ga je op zoek naar het dansende noorderlicht, rijd je met een sneeuwscooter via de besneeuwde bossen naar de uitgestrekte moerassen en overnacht je in een typische Finse blokhut met privé sauna.

Finse wildernis

Rovaniemi, omgeven door Finse wildernis


Een heel bijzondere inwoner

Wie houdt van kerst zal zich goed thuis voelen: het hele jaar door hangt er een magische kerstsfeer in Rovaniemi. Het is dan ook de thuisbasis van de kerstman, die in het Fins ‘Joulupukki’ wordt genoemd. In Santa Claus Village vind je de enige échte kerstman. Zijn elfjes dartelen vrolijk in de rondte om je in alle opzichten te helpen. Zeker in de sneeuw lijkt alles in het pittoreske Santa Claus Village te kloppen. Hier weerkaatst de kerstmuziek zachtjes tegen de houten gevels, zorgen de vele kerstbomen voor een sprookjesachtige belichting en ben je verzekerd van een witte kerst.

Als de kerstman thuis is, kun je hem een bezoekje brengen in het gebouw waarop staat: “Santa is here!” (en dat is notabene nog live via de webcam te volgen ook). Vanuit zijn postkantoor kun je een mooie kaart met officiële noordpool stempel naar het thuisfront laten sturen die -ongeacht de tijd van het jaar- vlak voor kerst bezorgd zal worden. De werkplaats van de kerstman ligt op 8 kilometer van Rovaniemi, precies op de poolcirkel. Een tussenstop is dus zo gemaakt. De toegang tot het dorp van de kerstman is gratis, souvenirs vind je er in overvloed èn hier kun je de noordpoolcirkel te voet oversteken.

poolcirkel santa claus village

Het dorp van de kerstman


santa claus village

Santa Claus Village komt pas echt tot leven zodra het donker is

Stap de poolcirkel over

Santa Claus Village ligt óp de noordpoolcirkel, de -in de meeste gevallen- virtuele lijn die aangeeft dat ten noorden van die breedtegraad de zon ‘s zomers om middernacht boven de horizon blijft staan en niet ondergaat. In de winter komt de zon hier een aantal dagen rond 21 december niet boven de horizon uit en blijft het donker. Dit fenomeen wordt ook wel de poolnacht of kaamos genoemd in het Fins.

Er zijn plaatsen waar die denkbeeldige ‘Arctic Circle’ aangegeven wordt met stenen, of je ziet heuse monumenten langs de weg, ter hoogte van de poolcirkel. In het minuscule dorpje van de Kerstman wordt de poolcirkel aangegeven door een blauwe lichtslinger en een deel van de poolcirckel staat in Santa Claus Village duidelijk op de grond gemarkeerd. Het is een van de weinige plekken waar je er zichtbaar overheen kunt stappen om een foto te maken. Mocht je de Kerstman dus gaan opzoeken, vergeet dan niet even een foto te maken. Je vindt deze witte lijn vlak voor de deur van het postkantoor van de Kerstman.

Stap de poolcirkel over in Santa Claus Village!

Stap de poolcirkel over in Santa Claus Village!

Sterrenstaren en noorderlicht jagen

Tijdens de winter in Rovaniemi geldt natuurlijk dat de dagen beduidend korter zijn, in veel extremere mate dan bij ons. In geen enkel opzicht zal dit echter je sneeuwpret bederven en feitelijk komen er alleen maar meer mogelijkheden bij. De poolnachten kennen een adembenemend mooie sterrenhemel en met een beetje geluk zie je op een onbewolkte avond het noorderlicht. Ook alle andere activiteiten kunnen in de donkere maanden (december, januari en februari) gewoon doorgang vinden en de winter biedt zelfs extra’s als ijsvissen, ijszwemmen of floaten in speciaal pak in de hoop de Aurora Borealis te mogen aanschouwen. Eindeloze opties dus waartussen je eigenlijk niet wilt (en hoeft te) kiezen!

noorderlicht lapland

Op noorderlicht expeditie naar een prachtige plek langs de bevroren rivier


noorderlicht lapland

Noorderlicht spotten in Lapland

De poort naar Fins Lapland

Rovaniemi is niet alleen ‘the official hometown of Santa Claus’, het is tevens het startpunt voor onvergetelijke winterse avonturen. Want hoewel het kerstdorp een heerlijk tijdverdrijf is, kom je natuurlijk niet alleen voor de kerstman naar Lapland. Het is de plek om op en top te genieten van de indrukwekkende wildernis die rondom Rovaniemi ligt.

Op zichzelf is Rovaniemi niet zo’n bijzondere stad, met vooral veel beton en een miniem centrum. Maar zoals men zegt, ‘locatie is alles’ en dat geldt hier meer dan ooit! Rovaniemi is de laatste grote stad als je vanuit het zuiden komt en de stad is in zijn geheel omgeven door ongerepte natuur. Vanuit Rovaniemi heb je de uitgestrekte Lapse natuur aan je voeten liggen en met de eerste sneeuwval in oktober ben je verzekerd van een fantastische uitvalsbasis voor al je winteravonturen!

rovaniemi town

Rovaniemi stad


rovaniemi stad

Lumberjack’s Candle Bridge

Onvergetelijke winteravonturen

In het Lapland Travel pakket zitten standaard vijf activiteiten inbegrepen in de basisprijs van je Lapland reis. Je gaat op huskysafari, met de sneeuwscooter op pad, langlaufen, sneeuwschoenwandelen en op noorderlicht expeditie. Tijdens je reis geniet je van de mooie combinatie tussen rust en avontuur, de ideale locatie voor het noorderlicht en fijne typisch Lapse excursies. Naast de geplande, inclusieve activiteiten biedt Rovaniemi je een scala aan leuke bezigheden. Zo kan je bijvoorbeeld gaan skiën in Rovaniemi’s skiresort Ounasvaara, gaan fat biken of paardrijden in de bossen of een bezoekje brengen aan een rendierboerderij of sneeuwhotel.

huskytocht

Husky safari: een van de grootste bucketlist activiteiten in Lapland


langlaufen rovaniemi

Rond Rovaniemi liggen talloze langlauf tracks


sneeuwschoenwandeling

Geen betere manier om te genieten van de natuur en stilte in Lapland dan op je eigen sneeuwschoenen


sneeuwscootertocht

De sneeuwscooter is dé manier om je door het besneeuwde landschap te vervoeren

Rovaniemi met kinderen

Lapland staat bij menigeen hoog op de bucketlist, maar veel ouders twijfelen of zij hun jonge kinderen al mee kunnen nemen. Het plaatsje Rovaniemi, in het hart van Lapland, is absoluut de moeite waard met kinderen. Want waar hebben kinderen de kans om de Kerstman in levende lijve te ontmoeten? Hoe leuk zou het zijn als zij hun verlanglijstje persoonlijk kunnen overhandigen in zijn Kerstdorp? Hier kom je geheimen te weten en kun je al je kerstwensen persoonlijk delen met de kerstman.

In alle accommodaties is het mogelijk een kinderbedje te reserveren. Voor de activiteiten zijn er steeds mogelijkheden je kinderen mee te nemen. Zo kunnen ze bij de huskysafari met jou in de slee, en bij de sneeuwscooter trail wordt een slee achter de scooter gehangen, zodat ook je kids mee kunnen genieten van de tocht. Naast alle voorzieningen voor jonge kinderen, genieten zij ook van leuke kortingen.

rovaniemi blokhut

Rovaniemi blokhut


paardrijden rovaniemi

IJslandse paarden op de manege van Rovaniemi


ijsvissen lapland

IJsvissen is een populaire hobby in Finland

Ervaar Fins Lapland zelf

Het Finse deel van Lapland biedt de ultieme mogelijkheid om met volle teugen te genieten van de winter. Finland en met name Lapland is niet goedkoop. Laat je niet afschrikken door de kou, de donkere dagen of de prijzen. De ervaring is onvergetelijk, op de kou kun je je kleden, de sneeuw maakt dat het donker wel meevalt en de prijzen zijn het dubbel en dwars waard! Ontdek het noorderlicht, geniet van een huskysafari, maak een sneeuwscootertocht door de wilde natuur en beleef het adembenemende Lapland op een zevendaagse Lapland reis in deze wondermooie regio!

uitzicht toren

Uitzicht vanaf de uitkijktoren


rendieren

Wist je dat er in Lapland meer rendieren rondlopen dan mensen?


Rovaniemi - het hart van Lapland

Rovaniemi – welkom in het hart van Lapland

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>