5x waarom je naar Zuid-Finland wil deze zomer

Uitgestrekte meren, knusse rode houten huisjes, stilte en zomerse temperaturen. Welkom in het zuiden van Finland. Hier beleef je de echte Finse zomer waar dagen gevuld zijn met buitenlucht. Lees dit blog over Zuid-Finland en ontdek waarom je er deze zomer heen wilt!

Een houten huisje aan een kraakhelder meer vanwaar je zo het water instapt. Wakker worden met het geluid van vogels en de geur van dennenbomen. En urenlang wandelen, fietsen en kanoën. Zuid-Finland is een waar outdoorparadijs en een echt goede bestemming voor rustzoekers.

Toch zin gekregen in gezelligheid en een lekker hapje met de locals? Dan zit je in de steden goed. In het zonnetje genieten op een terras, struinen langs Finse designboetiekjes en ’s avonds flaneren over de boulevard langs het meer. Hier ervaar je de Finse zomer zoals de Finnen dat ook doen.

Wil je weten wat je precies in Zuid-Finland kunt doen? Dit zijn vijf belevenissen die je dat echte Finse zomergevoel geven!

Kanoën op het Saimaameer

Finland wordt ook wel het land van de duizend meren genoemd. Maak daar maar duizend-en-één van, want in Finland vind je meer dan 188.000 exemplaren, in verschillende vormen en formaten. Het Saimaameer, in het zuiden van het land, is met zijn 4500 km² grootte het grootste meer van het land. Gegarandeerd dat je hier uren, of zelfs dagen, kanoplezier ervaart.

In de kustplaatsjes en steden van Zuid-Finland kun je kano’s huren. Daar vind je ook een landkaart met kanoroutes en leuke plekken om aan te meren. Sprokkel wat lokale lekkernijen bij elkaar, pak een kleedje en een boek in en vaar naar één van de vele rotseilandjes. Houd je ogen open voor zeehonden, want wie weet spot je onderweg de zeldzame ringelrob.

De diehard kanofans gaan voor een meerdaagse tocht. Met Scandinaviëspecialist Voigt Travel kun je een week lang op kanotrip gaan. Tijdens deze individuele kanoreis krijg je een kano en kampeeruitrusting tot je beschikking. Met alle vrijheid van de wereld kun je gaan en staan waar je wilt.

Ringed seal (ringelrob) SaimaaHoliday Oravi

Wie weet spot jij onderweg de zeldzame ringelrob (ringed seal)

Zuid-Finland Saimaa kayaking

Saimaa kayaking

Suppen op het Saimaameer

Suppen op het Saimaameer

Hiken en biken door de bossen

Naast meren vind je in Finland heel veel bomen. Naaldbomen in allerlei soorten en maten, van eeuwenoude tot piepjonge. In het zuiden van Finland wandel je over sprookjesachtige heuvelruggen vol eeuwenoude bomen. Op de Punkaharju heuvelrug vind je routes die je langs idyllische kustlijnen diep de bossen in brengen. Deze zijn zowel te voet als met de fat- of mountainbike leuk om te ontdekken.

De Nationale Parken Linnansaari en Kolovesi zijn ook een walhalla voor wandelaars en hikers. Hier vind je eeuwenoud woud verspreid over rotsachtige heuvels en kloven. Op veel plekken kun je neerploffen bij een kampvuurplek. Neem je worstjes, kaneelbroodjes en thermosfles met koffie of thee dus maar mee!

Holiday Resort Harjun Portti in Punkaharju

Holiday Resort Harjun Portti in Punkaharju

Kolovesi National Park, paddler's paradise

Kolovesi National Park, paddler’s paradise

Linnansaari National Park, in het hart van het Finse Lake District

Linnansaari National Park, in het hart van het Finse Lake District

Linnavuori in Sulkava, Zuid-Savo

Linnavuori in Sulkava, Zuid-Savo

Prachtige stranden ontdekken

Met zoveel water kan het niet anders dan dat er tal van stranden zijn. Rond het Saimaameer, en op de eilandjes verspreid in het water, tref je prachtige stranden aan. Van (parelwitte) zandstranden tot gezellige stadsstranden met goede voorzieningen. Ook ongerepte kiezelstranden en verlaten steigers passeren de revue. Je ontdekt ze tijdens het wandelen of fietsen, of wanneer je met je kano de wateren trotseert. Spreid je handdoek of kleed uit, trek je badkleding aan en geniet van de stilte, de rust en de verwarmende (middernacht)zon!

Zuid-Finland

Wilde dieren spotten

Grote kans dat je een wild dier tijdens je reis door Zuid-Finland tegenkomt. Door de vele bossen en meren is de biodiversiteit groot. Op en in het water zwemmen de unieke ringelrobben, verscholen tussen bomen en struiken langs de wegen spot je zomaar de kolossale elanden en diep in de bossen vanuit je schuilhut zie je beren en wolven langslopen. Voor wildlife zit je dichtbij huis dus ook helemaal goed.

Stedentrippen

Heb je na al die prachtige natuur even behoefte aan mensen om je heen? Bezoek dan één van de gezellige steden van Zuid-Finland. In Savonlinna, de toegangspoort tot het Saimaameer, struin je over een gezellige markt in de haven. In Lappeenranta dwaal je door de knusse straten langs boetiekjes en kleine koffiehuizen. En in Mikkeli bezoek je moderne kunstmusea en sluit je af met een ijsje op het terras. Iedere stad heeft voor ieder wat wils!

Suppen bij kasteel Olavinlinna in Savonlinna

Suppen bij kasteel Olavinlinna in Savonlinna

lappeenranta

Lappeenranta

Hoe kom je er?

Een rondreis naar Zuid-Finland is anders dan anders. En toch vind je deze bestemming om de hoek. Met Scandinaviëspecialist Voigt Travel vlieg je er in de middernachtzonmaand juni met een directe vlucht vanuit Rotterdam The Hague Airport naartoe. Wil je met je eigen auto? Dan regelen zij de ferryovertocht voor je. Net als alle overnachtingen en de route. Neem een kijkje bij hun rondreizen.

Zuid-Finland roeien

Koskivahti Restaurant - Sahanlahti Resort

Koskivahti Restaurant – Sahanlahti Resort

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>