Pure en unieke ervaringen in Zweeds Lapland

Lapland is een droombestemming. Je kunt verzeild raken in bijzondere ervaringen, gastvrije locals en pure natuur. Vooral de natuur is een sterk punt. Waar anders vind je zo’n sprookjesachtig landschap? Een landschap waar bomen veranderen in witte moomins en paden bedekt raken met metershoog sneeuw. Wil je meer dan wat al bekend is over Lapland? Lees dan verder!

Steeds meer mensen ontdekken unieke bestemmingen. Deze bestemmingen worden vervolgens platgelopen door bezoekers waarna ze transformeren in toeristenoord. Dit is gelukkig verre van het geval met de besneeuwde bossen van Lapland. Het noorden van Scandinavië is zo weids en groot dat er genoeg plekken zijn waar je omringd wordt door grotendeels natuur.

rendier Zweeds Lapland

Een pure beleving doe je sowieso op in Lapland. Wil je als reiziger toch net dat beetje extra? Wil je de stilte horen schreeuwen, het alleen zijn voelen? Dan moet je naar Zweeds Lapland gaan. Dit ongerepte stukje Noord-Europa is ruig en doordrenkt met traditionele cultuur. Hier ben je verzekerd van extreme natuurverschijnselen en locals die je alleen in hun eigen taal te woord kunnen staan. Voelt Zweeds Lapland als een ‘ver-van-je-bed’-show? Denk daar nog maar eens goed over na. Het avontuur ligt namelijk om de hoek!

De ruige natuur van Zweeds Lapland

Het noorden van Zweden is een wild. Dichtbeboste wouden liggen verspreid over reusachtige bergen. Bergen die aan één kant volledig voorzien zijn van steile rotswanden. De natuur ademt ruigheid uit. De hoogste berg van Scandinavië ligt niet voor niets in het noorden van Zweden: de Kebnekaise. De top van deze berg haalt een hoogte van 2.117 meter. Kebnekaise ligt ten westen van Kiruna en is het beste te bereiken via het afgelegen dorpje Nikkaluokta. Het is al een hele opgave om dit dorpje te bereiken. Zweeds Lapland is dus een bestemming voor lefgozers en durfals.

Björkliden winteruitzicht

Björkliden is de plaats van waar wandelingen in het nationaal park Abisko beginnen dan wel eindigen.

Wil je het iets rustiger aan doen? Geniet dan in Abisko National Park van bergachtige vergezichten. Tip: neem wanneer het donker wordt de stoeltjeslift naar Aurora Sky Station. Dit station ligt bovenop een berg en staat bekend om het zien van het noorderlicht. Het is hier bijna altijd onbewolkt. Geen wolken en een donkere hemel zijn twee van de belangrijkste ingrediënten voor het zien van het noorderlicht.

Hotel Vartiosaari, at the Arctic Circle. The Aurora Island

Aurora Island, op the Noordpoolcirkel

Unieke Lapland ervaringen 2.0

In Lapland kun je unieke excursies doen. Excursies die je je leven lang onthoudt. In het Zweedse deel van Lapland gooien ze er een extraatje bovenop. Sneeuwscooteren door besneeuwde bossen? In Zweden scheur je over een uitgestrekte ijsvlakte tussen de honderden eilanden van de Botnische Golf.

Rendiersafari’s zijn hier ook anders dan anders. In Zweeds Lapland leven namelijk 20.000 Sami. Deze nomadische bevolking is van oudsher een rendierhoudend volk en heeft haar cultuur goed weten te behouden. Een aantal Sami vertelt reizigers graag meer over hun leven, zoals de Sami in Rávttas. Na een lange sledetocht achter één van hun rendieren neem je plaats op een rendiervel in hun traditionele kota. De gedroogde houtblokken in het kampvuur worden gekruist opgestapeld zodat, volgens het oude geloof, de vuurgeest geen rendier zal doden. Wanneer het vuur aanstaat, krijgt iedereen een kuksa met heerlijke warme black pot coffee. Voor je wordt een bord met rendiervlees opgediend. Terwijl je samen met je vrienden, gezin of geliefde geniet van al het lekkers, komen de verhalen van de Sami tot leven. Ben je klaar om voor een pure local experience?

rendier wandeling

Hoe kom je er?

Zweeds Lapland ligt op ongeveer 2.300 kilometer afstand van Nederland. Met de auto is dat in de winter niet te doen. Gelukkig kun je vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Zweeds Lapland vliegen. Pure Noorden reisspecialist Voigt Travel verzorgt twee keer per week een rechtstreekse vlucht naar Kiruna. Wil je in de zomer of de herfst naar Zweeds Lapland? Dan vlieg je ook rechtstreeks. Voigt Travel vliegt wekelijks vanaf Rotterdam – The Hague Airport naar het Zweedse Skellefteå.

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>