Ken je zo'n schudbol, met dwarrelende sneeuwvlokjes, rendieren, dennenbomen en besneeuwde huisjes met lichtjes? Ja he! In Røros stap je in deze wereld en heb je continue het idee dat je je in een sprookje bevindt.

Omstreeks 1665 werd in Røros een kopermijn geopend. Drie eeuwen stond dit bergstadje in het teken van smelterijen en mijnwerken. Op de dag van vandaag is Røros een beschermd stadje dat sinds 1980 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. En het is niet voor niets dat dit op deze lijst staat! Røros heeft alle ingrediënten om bij jou een ultiem wintergevoel te creëren: een temperatuur variërend van -10C tot -30C, knisperende sneeuw onder je voeten, vuurkorven op straat, schattige cafeetjes met Glögg die je heerlijk opwarmen, kleine gekleurde besneeuwde huisjes, bewoners van alle leeftijden die op een kick-slee voorbij sleeën en zingende kindertjes op de hoek van de straat.

Treinrit Trondheim – Røros

Eén van de mogelijkheden om in Røros te komen is de trein nemen vanaf station Trondheim. Zeker in de winterperiode is dit een hele mooie rit. Je start in een groen landschap, maar hoe verder je reist, hoe meer je je in het winterlandschap gaat begeven. De hoge bergen veranderen in skipistes, de bomen krijgen een kleurenmetamorfose van groen naar wit en de huisjes krijgen iets sprookjesachtigs over zich heen. Het is overigens een hele fijne manier van reizen, de trein beschikt over gratis wifi en een bar, vriendelijke conducteurs die zelf ook enorm van de rit genieten, met name in het winterseizoen.

Uitzicht vanuit de trein richting Røros.

Uitzicht vanuit de trein richting Røros

Kerstmarkt

Eén keer per jaar verwelkomt Røros de wereld op hun Julemarked. Niet alleen de Noren uit het hele land komen hier op af, maar ook toeristen uit allerlei andere landen. De gehele omgeving van Røros zelf is natuurlijk al de perfecte locatie om je kerstgevoel te upgraden, maar met deze gezellige kerstmarkt gaat je kerstgevoel bijna over the edge! Gezellige houten stands met producten uit de regio; mooie tweets from Røros, rendiervelletjes, warme sokken, Glögg & vuurkorven waar je kunt opwarmen.

markt I markt II

Bierproeverij & delicious local food

De Rørosregio staat bekend als één van de voornaamste gebieden wat betreft het ervaren van lokale gerechten. Ze hebben zich gespecialiseerd in organisch en lokaal geproduceerd eten en biedt een grote verscheidenheid aan producten: van rendier en verse vis tot aan een smaakvol assortiment aan verse kazen. Daarnaast zijn er verschillende plaatsen in Trøndelag waar ze hun eigen bier brouwen. Bij Berkel & Bar kun je op leuke wijze lokaal gebrouwen bier proeven, in een oude bankkluis. En een kijken nemen in hun microbrouwerij. Elk lokaal gebrouwen biertje is gebaseerd op een Noorse legende: Skål!

Magical sleigh ride

Waan je als echte kerstman of vrouw in deze arreslee

Waan je als echte kerstman of vrouw in deze arrenslee. Foto: destination Roros

Kan het nog magischer? Jawel! In Røros kun je een slee-rit maken zoals een echte kerstman of kerstvrouw betaamt . Stap in en laat je meenemen op deze magical ride. Het paard trekt de slee voort en het enige wat je nog hoort zijn de sleebellen, hoeven en knisperende sneeuw onder de slee. Ervaar Røros zoals het er honderden jaren geleden moet hebben uitgezien, gekleurde huizen, lichtjes aan, rust op straat en hier en daar een kindje wat voorbij komt op zijn slee.

Wanneer je meer wilt weten over de geschiedenis van de kopermijn Røros, is het leuk om het museum te bezoeken. Wil je meer informatie over Røros en de omgeving Trøndelag, neem dan zeker een kijkje op www.visitnorway.com en www.trondelag.com!

Fleur
Laatste berichten van Fleur (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>