Niets is zo verleidelijk als het opzoeken van de zon gedurende de winter. Heerlijk even bijkomen, wat vitamine D opslurpen en weer vol goede moed richting huis. Er zijn echter meer mogelijkheden om die winterdip, veroorzaakt door onze veelal saaie, grauwe en natte winters, te verslaan. In plaats van te vluchten voor het koude weer, kun je het natuurlijk ook gewoon omarmen! In winterwonderland Rovaniemi in Lapland komt de winter namelijk het beste tot haar recht en gewapend met rendierrijbewijs, poolcirkel certificaat en Noordpoolstempel in je paspoort zal je dit sprookjesland in Finland weer kunnen verlaten.

Santa Claus Village komt pas echt tot leven zodra het donker is.

Santa Claus Village komt pas echt tot leven zodra het donker is

Rovaniemi’s eeuwige kerst

Het plaatsje Rovaniemi wordt ook wel de toegangspoort tot Lapland genoemd. Op zichzelf is het niet zo’n bijzondere stad, met een wat blokkige bouw en miniem centrum. Maar zoals men zegt,  ‘locatie is alles’ en dat geldt hier meer dan ooit! Vanuit Rovaniemi heb je de uitgestrekte Lapse natuur aan je voeten liggen en met de eerste sneeuwval in oktober ben je verzekerd van een fantastische uitvalsbasis voor al je winteravonturen!

Bovendien heeft Rovaniemi een zeer bijzondere inwoner en hoewel hij het in Nederland nog veelal moet afleggen tegen de Sint, is Santa Claus hier een van de grootste toeristische trekpleisters. In Santa Claus Village woont deze guitige man en dartelen zijn elfjes vrolijk in de rondte om je in alle opzichten te helpen. Je kan natuurlijk een bezoekje aan de Kerstman zelf brengen, hij zal altijd een praatje met je maken (en dat is notabene nog live via de webcam te volgen ook) en vanuit zijn postkantoor kan je een mooie brief naar het thuisfront laten schrijven die –ongeacht de tijd van het jaar- vlak voor kerst bezorgd zal worden. In dit minuscule dorpje wordt de poolcirkel aangegeven door een blauwe lichtslinger, weerkaatst de kerstmuziek zachtjes tegen de houten gevels en zorgen de vele kerstbomen voor een sprookjesachtige belichting. ‘Tourist trap’ ten top natuurlijk, maar heerlijk kneuterig in de goede zin van het woord en je kan niet anders dan opgetogen het sprookjesachtige kerstdorp verlaten!


Stap de poolcirkel over in Santa Claus Village!

Stap de poolcirkel over in Santa Claus Village!

Speeden door de sneeuw

Het kerstdorp is een heerlijk tijdverdrijf, maar naar Lapland kom je natuurlijk niet alleen voor de kerstman. Het is de plek om op en top te genieten van de indrukwekkende wildernis die rondom Rovaniemi ligt. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar een paar activiteiten zijn echt om niet te missen! Racen door de vers gevallen poedersneeuw met een sneeuwscooter of juist heerlijk genieten van de weidse uitzichten in de huskyslee, je Lapse ervaring is niet compleet zonder!

Husky's zijn ontzettend gedreven en rennen op een gemiddelde dag hier zo'n 100 km.

Husky’s zijn ontzettend gedreven en rennen op een gemiddelde dag hier zo’n 100 km

De husky’s zullen je met een -voor de omgeving niet misplaatst- wolfachtig geluid ontmoeten, maar deze ultiem vriendelijke dieren staan te trappelen om je te vervoeren. Het is wonderbaarlijk om te zien dat deze honden echt niet te stoppen zijn en zelfs als de slede nog vast is gebonden proberen ze al weg te rennen; niet verwonderlijk dus dat deze dieren op een goede dag een jaloersmakende 15.000 calorieën kunnen verbranden! Zo nu en dan happend naar sneeuw om de dorst te lessen en zonder genade voor wat er op hun pad komt weten deze machtige honden hun weg door de Lapse natuur gemakkelijk te vinden!

Waar de husky’s dol zijn op mensen en knuffelen, zijn de rendieren duidelijk van een afstandelijker statuur. Hoewel ze ook met veel genoegen een slede voorttrekken, zijn ze minder gecharmeerd van menselijk gezelschap. Desalniettemin blijven het prachtige dieren en je kan zowel in een grote slee een tocht maken, heerlijk warm onder de dekens en dus geweldig geschikt voor kinderen, als zelf de touwtjes in handen nemen en het rendier op volle snelheid laten rennen. Ondergetekende kan je verzekeren dat dat er nog behoorlijk snel aan toe kan gaan, want net als de husky’s kennen de rendieren geen genade (met als gevolg dat als je niet hard genoeg remt, je gewoon uit de bocht vliegt. True story…).

Rendieren voeren bij Rovaniemi Brigitte de Graaff         Rendierfarm in Rovaniemi

Hoewel rendiertochten veelal rustig eraan toe gaan, kan je ze ook tot zeer hoge snelheden laten komen!

Hoewel rendiertochten veelal rustig eraan toe gaan, kan je ze ook tot zeer hoge snelheden laten komen!

Ben je liever niet aan de genade of het humeur van een dier overgeleverd, kies dan voor een fantastische sneeuwscootertocht! Indien je in het bezit bent van een rijbewijs (in welke vorm dan ook, een scooterrijbewijs volstaat), mag je een sneeuwscooter besturen. Op deze manier kom je op plekken waar je al wandelend nooit gekomen zou zijn en het gevoel terwijl je door de besneeuwde bossen scheurt is ongeëvenaard. De besturing van de scooter heb je al snel onder de knie en vanaf dat moment is het alleen nog maar genieten geblazen!

Aan een sneeuwmobiel kom je natuurlijk niet zomaar en de Finnen laten je niet zo snel alleen en los de natuur in gaan. Er zijn echter voldoende touroperators lokaal beschikbaar die met veel plezier een tocht voor je regelen, in een groep of individueel. Zo biedt Lapland Welcome een aantal geweldige tochten aan. Je kan korte of lange tochten door de natuur maken met husky’s of op de sneeuwscooter, al dan niet gecombineerd met andere activiteiten. Voor de diehards zijn er zelfs mogelijkheden om in een week tijd van Fins Lapland naar Noord-Noorwegen te scooteren door de sneeuw. Geen gemakkelijke tocht natuurlijk, maar wel een fenomenaal avontuur dwars door de verstilde en besneeuwde wildernis.

De sneeuwscooter is dé manier om je door het besneeuwde landschap te vervoeren.

De sneeuwscooter is dé manier om je door het besneeuwde landschap te vervoeren

Sterrenstaren

Met de vallende winter in Rovaniemi geldt natuurlijk ook dat de dagen beduidend korter worden, in veel extremere mate dan bij ons bekend is. In geen enkel opzicht zal dit echter je sneeuwpret bederven en feitelijk komen er alleen maar meer mogelijkheden bij. De poolnachten kennen een adembenemende mooie sterrenhemel en als je een beetje geluk hebt zie je op een onbewolkte avond het Noorderlicht. Ook alle andere activiteiten kunnen in de donkere maanden (januari en februari) gewoon doorgang vinden en omdat je je dan midden in de winter bevindt is er zelfs de mogelijkheid om te gaan ijsvissen, ijszwemmen of te floaten in speciaal pak in de hoop de Aurora Borealis te mogen aanschouwen. Eindeloze opties dus waartussen je eigenlijk niet wilt (en hoeft te) kiezen!

Zwart en wit zonder filter, dat zijn de echte winters

Ervaar Fins Lapland!

Het Finse deel van Lapland biedt de ultieme mogelijkheid om in volle teugen te genieten van de winter. Omdat er relatief weinig op eigen houtje valt te ondernemen, is het wel aan te raden om je vooraf te oriënteren op de lokale tours. Hier zal je echter op geen moment spijt van hebben want dit winterwonderland is een wereld die zo ver van onze eigen winters af staat dat je van de ene verbazing in de andere valt.

Tips and tricks

Ben je benieuwd wat je te wachten staat in Fins Lapland? Hier wat tips om je optimaal te kunnen voorbereiden op je antiwinterdiptrip!

  • Finland en met name Lapland is niet goedkoop. Oriënteer je daarom goed vooraf, kijk wat je op eigen houtje kunt ondernemen en welke activiteiten jouw voorkeur hebben.
  • Om het budget te sparen, zijn er ook enkele guesthouses en hotels net buiten het centrum te boeken. Rovaniemi is klein en ook als je niet midden in het centrum zit, loop je er veelal binnen 10 minuten heen. Touroperators halen je standaard op bij het hotel, dus vaak is dit een gemakkelijke manier om te besparen.
  • Goede kleding! Het cliché dat er geen slecht weer bestaat, maar alleen slechte kleding is zo ontzettend waar in Finland! Als je een tour boekt zal je in een prachtig warm astronautenpak inclusief moonboots gehesen worden en dat is werkelijk waar heerlijk! Voor je eigen activiteiten is het dus wel van belang dat je goede warme en waterdichte schoenen hebt, evenals een jas, muts en fatsoenlijke wanten!
  • Gewoon gaan; laat je niet afschrikken door de kou, de donkere dagen of de prijzen. De ervaring is onvergetelijk, op de kou kun je je kleden, de sneeuw maakt dat het donker wel meevalt en de prijzen zijn het dubbel en dwars waard!

Voor meer informatie over lokale tours, zie de website van LaplandWelcome.

Knuffelen met husky's Brigitte de Graaff

Vanaf het moment dat de husky’s mensen zien, zijn ze door het dolle heen; er mag weer gerend worden!

Wit rendier in Rovaniemi

De bossen rondom Rovaniemi zijn zeker rond zonsondergang prachtig gekleurd

Het beste van alle tochten zijn natuurlijk de fantastische uitzichten op de besneeuwde bossen.

Het beste van alle tochten zijn natuurlijk de fantastische uitzichten op de besneeuwde bossen van Rovaniemi

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>