Lapland ontdooit

Lapland, de noordelijkste en koudste provincie van de Europese Unie, wordt steeds populairder. Vooral toeristen ontdekken massaal dit pure stukje poolcirkel: wintersporters vinden er nog gegarandeerd sneeuw, anders dan in sommige streken in Frankrijk of de Alpen.

Het huis van de kerstman in Lapland.

Wintersportoorden breiden uit met nieuwe pistes en tienduizenden hotelbedden, touroperators verhuren duizenden sneeuwscooters voor nieuwe trekroutes, terwijl geliefden afkomen op een hotel dat geheel is opgetrokken van sneeuw en ijs. Lapland is ‘booming’, mede dankzij de grote subsidies van de Europese Unie.

Lapland’s Santa

De grootste werkgever in Lapland is echter de Kerstman. ‘Santa Claus’ woont namelijk officieel in de Lapse hoofdstad Rovaniemi, sinds in de jaren vijftig werkloze houthakkers brieven van kinderen begonnen te beantwoorden, ondertekent met ‘de Kerstman’. Inmiddels staat er een compleet Santa Claus Village in Rovaniemi. Het dorp van de kerstman ontvangt circa een half miljoen bezoekers per jaar. Alles aangewakkerd met EU-subsidie voor arme Europese regio’s om banen te creëren.

Bedreiging voor natuur

Tegelijk met het toerisme groeit in Lapland ook andere bedrijvigheid. Zo verschijnen vanuit Rusland vele pijpleidingen voor olie en gas, terwijl ook mijnen worden heropend voor het delven van diverse grondstoffen. Dat heeft ook schaduwkanten voor het anders zo rustige gebied. Het Arctisch museum over het leven in de Noordpoolcirkel toont de komst van oliebedrijven en andere vervuiling. “Het groeiende toerisme is controversieel”, erkent directeur Oili Ruokamo. “Uiteraard is het geld welkom in dit gebied met slechts 190.000 inwoners en hoge werkloosheid. Maar aan de andere kant: sneeuwscooters verstoren wel de rendieren. En de aanleg van de Russische pijpleidingen zorgt voor blijvende schade aan de natuur.”

Meer projecten in Lapland

Maar Lappen kunnen altijd nog aan de slag bij andere projecten die met EU-geld opbloeien. Europees Commissaris Danuta Hübner is lovend over de Lapse aanpak. “De dunbevolkte regio met een erg hard klimaat heeft ingenieuze manieren gevonden om een concurrerend bedrijfsleven op te bouwen met de hulp van Europese investeringen”.

Brussel belooft de komende jaren nog 311 miljoen euro voor allerlei projecten. Het geld moet leiden tot 11.000 nieuwe banen en 1.500 nieuwe bedrijven.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>