Lapland Trail: hiken, helikoptervlucht en Sami

‘s Ochtends rits je de tent open om niks anders te zien dan de uitgestrekte natuur van Zweeds Lapland. Je bent omringd door bergen, berkenbomen en in de verte loopt een kudde rendieren. Na een zelfgemaakt ontbijtje pak je je spullen weer in om de hele dag te wandelen. Op het einde van deze zesdaagse hike vlieg je per helikopter 100 kilometer over het pure natuurschoon van Zweeds Lapland. De reis sluit je in stijl af met een overnachting bij een moderne Sami familie nabij de poolcirkel.

Lapland Trail – meerdaagse hike in Zweden

Vakanties in de natuur zijn de afgelopen jaren steeds populair geworden. Steeds meer reizigers vinden hun weg in de bergen en hiken is populairder dan ooit. De meeste mensen kiezen voor hikes in de Alpen. Maar deze Lapland Trail bewijst: voor een echt toffe meerdaagse hike moet je in het noorden zijn.

De Lapland Trail: hiken, een helikoptervlucht en op bezoek bij de Sami

Hiken over de zuidelijke Kungsleden

De Lapland Trail begint met een prachtig hike van zes dagen op het meest zuidelijke deel van de Kungsleden, de populairste trektocht van Zweden. Maar je hoeft niet bang te zijn voor drukte. Echte hikefanaten noemen dit deel de verborgen parel van de Kungsleden vanwege de vele afwisseling van het landschap. Hier is het namelijk een stuk rustiger dan op het noordelijke deel van de tocht.

Het zuidelijke deel van de Kungsleden (het Koningspad) is een route van 78 kilometer dwars door Vindelfjällen. Eén van Europa’s grootste beschermde natuurreservaten, die bekend staat om zijn biodiversiteit. Hier loop je door berkenbossen, over bergplateaus en langs de mooiste watervallen. Dit water kun je drinken en we kunnen wel zeggen, nooit smaakte het water beter dan hier. Alsof dat nog niet alles is, heb je grote kans oog in oog te komen te staan met een kudde rendieren en af en toe spot je een zeldzame vogel. Met een beetje geluk, kom je zelfs een bergvos tegen!

Wandelen in Lapland - Een goed bewaard geheim - de zuidelijke Kungsleden

rendieren

Een helikoptervlucht en ontspannen bij de Sami

Na zes dagen trekken door de ongerepte Lapse natuur word je bij een berghut opgepikt door een helikopter. Daarmee vlieg je zo’n 100 kilometer naar het noorden. Zo vanuit de lucht is het echt genieten geblazen en kun je nog eens goed het landschap in je opnemen. Dan dringt het nog eens goed tot je door hoe magisch mooi het hier is.

De helikopter brengt je bij de gastvrije en moderne Sami-familie van Jan en Eva om daar de laatste nacht te blijven slapen. Een unieke en afgezonderde plek in ‘roadless country’ die al meerdere generaties wordt gerund door deze familie. Jan en Eva zorgen voor een echt Laps diner en je kunt gebruik maken van de hottub en de sauna om de reis in stijl af te sluiten. ‘s Avonds kruip je rond het kampvuur en slaap je de laatste nacht in je tent in Zweeds Lapland.

lapland trail helikopter

kamperen zuidelijke kungsleden

Goed voorbereid de wildernis in

Wie de Kungsleden gaat wandelen, heeft best een beetje voorbereiding nodig. Lapland Trail helpt je als organisatie met een goede voorbereiding. Zo krijg je een uitgebreide paklijst zodat je niet te weinig, maar ook zeker niks te veel meeneemt.

Je ontvangt voor vertrek een lijst met handige informatie over eten tijdens de wandeling. Het fijne aan deze route is dat je twee keer langs een berghut komt met een winkeltje. Zo hoef je niet de hele tocht veel eten mee te sjouwen maar slechts voor ongeveer twee dagen. Dat scheelt toch weer een paar kilo op je rug!

Ook op de route zelf word je goed voorbereid. Zweeds Lapland is normaal gesproken niet makkelijk om zelfstandig te verkennen, maar gelukkig heeft het team van de Lapland Trail veel ervaring in het gebied. Ze stelden deze reis samen met lokale partners en weten daarom ook precies waar de mooiste stukken van de Kungsleden zijn. Op de ochtend voor vertrek krijg je een duidelijke briefing over de route en een duidelijke kaart. Daarna ben je helemaal klaar om op eigen houtje op avontuur te gaan.

De briefing krijg je trouwens samen met andere wandelaars. Maar het wandelen doe je samen met je reismaatje. Zo voel je je echt even helemaal alleen op de wereld. Een reis om nooit te vergeten!

Lapland Trail kamperen

Signature Trail Kungsleden Hemavan Ammarnäs

Zelf deze Lapland Trail wandelen?

Zelf ervaren hoe het is om door de ongerepte en uitgestrekte natuur van Lapland te wandelen? Check dan www.laplandtrail.com voor meer informatie over de beschikbare reisdata.

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>