Ras Al Khaimah is een pareltje onder de Emiraten

Sommige kaartjes zijn al wat krom getrokken. Ik draai het licht roestende rekje nog eens 360 graden in het rond. Het is Dubai wat de klok slaat. Prachtige foto's van de Burj Khalifa, Burj Al Arab of een glinsterend gebouw van een paar honderd meter hoogte. Op de prullaria souvenirs in het kleine winkeltje zijn uitsluitend de iconen van Dubai of de tekst gedrukt. Maar ik ben toch echt in Ras Al Khaimah!

Nogal onbekend

De dame achter de incheckbalie op Schiphol stelde me dezelfde vraag. Ras Al wat? En nee, Dubai is het niet hetzelfde als de Verenigde Arabische Emiraten. Er zijn zeven emiraten waarvan Dubai en Abu Dhabi de bekendste zijn. De overige vijf emiraten zijn relatief onbekend. Eén ervan timmert de laatste jaren behoorlijk aan de weg. Juist, dat is Ras Al Khaimah. En toch is het emiraat bij het grote publiek nog niet doorgedrongen. Daar waar Dubai jaarlijks ruim vijftien miljoen bezoekers mag verwelkomen moet Ras Al Khaimah het met een schamele miljoen bezoekers doen. Dat overigens aardig in de lift zit, maar nog een fractie is van grote broer Dubai.

Een beetje een andere wereld

Hooguit een handjevol vluchten per dag vertrekken vanaf de rustige luchthaven van Ras Al Khaimah. De meeste bezoekers reizen dan ook via Dubai International, waar de Emirates heer en meester zijn. Zes keer per dag rijdt de RAK shuttle service. Een gratis touringcar die het vliegveld met de hotels in Ras Al Khaimah verbindt. Een mooie service. Het is zonder al te veel oponthoud een uurtje kachelen. Dat is dan vroeg in ochtend en laat in de avond. Overdag staat het verkeer ook op de snelweg in Dubai vaak muurvast en verdubbelt de reistijd. Dubai slibt dicht. Het contrast met Ras Al Khaimah is groot. De verkeersintensiteit neemt sterk af nadat we Dubai achter ons hebben gelaten. Geen torenhoge gebouwen met glinsterende glazen gevels. Ook gigantische winkelcentra vind je hier niet. Ras Al Khaimah is rustig en bescheiden. Nog wel.


Hotel eiland

Al Marjan Island is het opgespoten eiland voor de kust. Drie resorts zijn erop gebouwd. En even zoveel zijn in aanbouw. Een strakke promenade met een voetpad, fietspad en zelfs een hardloopbaan is aan weerszijden van de zesbaansweg over het eiland aangelegd. Rijen palmbomen zorgen voor wat schaduw. Een grote speeltuin, wat grasveldjes en picknickplaatsen bevinden zich langs de route. In de afgelopen vijf jaar is dit alles vanuit het niets ontwikkeld. Het toeristisch hart van Ras Al Khaimah. Voor wat betreft de infrastructuur al duidelijk voorbereid op massatoerisme. Het Rixos hotel is het grootste resort van het eiland. Een mooi complex met een aangrenzend strand. En één van de weinige resorts die alcohol schenkt. Twee kilometer verderop bevindt zich het Marjan Resort en Spa Hotel, dat gek genoeg niet direct aan een strand grenst. Een andere sfeer met meer lokale bezoekers. Verder langs de kust richting het zuiden staan nog de meer exclusieve hotels van Waldorf en Ritz Carlton in een hoog prijssegment. Met name overdag in de meedogenloze zon oogt Marjan Island wat desolaat. Wel is het over algemeen in Ras Al Khaimah een stukje koeler dan in Dubai. Met name de ligging en de aanwezigheid van een windje zorgen ervoor dat het zeker een paar graden scheelt. En dat is wel prettig. Het is dus eigenlijk gewoon zon, zee en strand in Ras Al Khaimah. Goedkoper en rustiger dan Dubai. De palmbomen wuiven er ook. En Ras Al Khaimah heeft nog meer te bieden.

Meer dan alleen zon en strand

Schattig is de skyline van de stad Ras Al Khaimah. Vanaf Corniche Road is een rijtje hogere gebouwen zichtbaar die de laatste jaren uit de grond zijn gestampt. Een rondje door de stad is leuk. Langs de souks en winkeltjes, die in ochtend en daarna in de namiddag zijn geopend. Het RAK museum geeft een mooi overzicht van de geschiedenis van het emiraat en bevat een aantal archeologische vondsten. Tweehonderd jaar geleden stonden op het Dhayah Fort nog Britse militairen te vechten met de lokale stammen. Nu geniet ik van het uitzicht op de bergen, de palmboom oases en de stad vanaf deze uitkijktoren. Bij helder weer is zelfs het nabij gelegen Omaanse schiereiland Musandam zichtbaar. Met 240 treden in de brandende zon is het weliswaar een pittige klim, maar zeker de moeite waard. Voordat we het vergeten; ook Ras Al Khaimah wordt omringd door een zandbak. Wat het emiraat wel onderscheid van de overige zes emiraten is de aanwezigheid van een gebergte. En wat voor een gebergte. Het Al Hajar is een prachtig gebied met mooie rotsformaties en slingerende bergwegen. Deze leiden onder meer naar de Jebel Jais, de hoogte berg. Met zijn 1.680 meter is deze berg weliswaar een kleuter in de Alpen, hier is het een reus met aanzien. Van over de wereld komen mensen naar hier om de beroemde Jebel Jais Flight te ervaren. Met een snelheid van soms tot 160 kilometer per uur vlieg je als een adelaar geketend aan de langste zipline ter wereld op weg naar een prooi naar beneden.

Bestemming op zich

Het niet eventjes na een paar daagjes Dubai nog snel een dagje Ras Al Khaimah doen. Nee, RAK, zoals men het zelf afkort, is een bestemming op zich. Prima voor een week en een combinatie van zon, zee, strand, actief en wat cultuur. En je kunt natuurlijk altijd nog een dagje Dubai vanuit Ras Al Khaimah doen.

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>