De ongeëvenaarde zipline van Ras Al Khaimah

'No, no no!' Ik ben net uit het shuttle busje gestapt dat me naar de top van Jebel Jais bracht. Een Arabische dame hangt vastgesnoerd en startklaar aan de zipline. Ik kijk het dal in en slik even. Dat is een behoorlijke afgrond. 'I'm so scared', schreeuwt ze het uit. Haar echtgenoot kijkt me mismoedig aan. 'But you're on the slow line', begint hij nog. Volledig in paniek eist ze vaste grond onder haar voeten. Ze wordt losgekoppeld. Dat haar ticket van ruim tachtig euro is gevlogen is de minste van haar zorgen.

Prachtig berggebied

De Jebel Jais flight is, met een lengte van 2,8 kilometer, de langste zipline ter wereld. Met het startpunt op een hoogte van 1.680 meter. Ras Al Khaimah, dat op een uurtje rijden van Dubai ligt en net zoals Dubai één van de zeven Arabische Emiraten is, lijkt zo plat als een pannenkoek. Een kale pannenkoek ook. Totdat de stadsgrenzen van de gelijknamige hoofdstad naderen. Een gebergte doemt op. Het Al Hajar gebergte bevindt zich grotendeels bij buurman Oman. De uitlopers liggen op het grondgebied van Ras Al Khaimah.

Al gauw laten we de stad achter ons en worden we omringd door bergen. Geitjes huppelen over de kurkdroge grond en spelen wat op de rotsen. Met name in de winter wil het nog wel eens stevig regenen hier. Dat leidt zichtbaar tot aardverschuivingen en het breken van het asfalt. Verder ligt het strakke wegdek er keurig bij. Veel verkeer komen we niet tegen. Het stijgingspercentage neemt toe terwijl de weg zich door het berglandschap slingert. Een werkelijk prachtige route. Het panoramadek is verlaten deze middag. Een mooie serene plek met een aantal foodtrucks en geweldig uitzicht op het gebergte en de slingerwegen. De stilte wordt doorbroken met een luide krijs. En dan zie ik iemand langs vliegen.

Op naar het Hadjargebergte
Jebel Jais, de hoogste berg van de Verenigde Arabische Emiraten
Ras Al Khaimah’s Jebel Jais

Jebel Jais View Point
panoramadek met uitzicht op Jebel Jais Mountain
zipline Ras Al Khaimah

Zipline Ras Al Khaimah – in vogelvlucht

Ik ben aan de beurt. De snelle lijn wordt me toebedeeld. In het Welcome Center kreeg ik een harnas, helm, bril en handschoenen aangereikt. En natuurlijk even het formulier ondertekenen dat iedere aansprakelijkheid voor de organisatie uitsluit. De supporters moeten hier achterblijven. De laatste kilometers naar de top is alleen voor de durfallen. En nu sta ik hier. Het is toch best hoog. John doet de veiligheidsbriefing. Armen en benen binnen boord is het devies. Anders rem je teveel af en haal je het zwevende platform niet. Dan hang je stil honderden meters boven de grond. En duurt het eventjes voor je wordt opgehaald. ‘Deze vlucht kan de langste anderhalve minuut van je leven worden’, sluit hij af.

Ik word vastgeklikt en moet in een push up houding gaan staan. ‘Nou, begint John met een glimlach, de wind staat goed, de maximale snelheid van 160 kilometer per uur moet mogelijk zijn’. Ik twijfel of ik daar nu blij of bang van moet worden. Ik doe mijn handen op mijn rug doen en kijk machteloos de afgrond in. Nu is er geen weg meer terug. John telt af en bij één word ik gelanceerd.

Hooguit anderhalf tot twee minuten duurt de vlucht. En het gaat hard, heel hard. Het is vliegen op hoge snelheid. Enkele tellen beangstigend, daarna eigenlijk schitterend. Het landschap schiet onder me door. Dit mag nog best even duren. Het zwevende platform komt al gauw in zicht. Op zo’n tien meter voor het platform kom ik tot stilstand. Langs het tweede touw sleep ik me naar het platform. Met joekels van staalkabels hangt het zwevende platform zo’n vijftig meter van de bergwanden. Dat laatste stukje tokkelen naar vaste grond stelt nu niets meer voor. Wat een vlucht was het. Op mijn horloge lees ik tot mijn verbazing de maximale snelheid; een duizelingwekkende 160,2 kilometer per uur.

Jebel Jais flight: zipline Ras Al Khaimah

zipline Ras Al Khaimah

Nieuwe projecten in Ras Al Khaimah

De laatste jaren is er veel veranderd in dit gebied. Naast de spectaculaire zipline heeft men ook een klimroute ontwikkeld die de Jebel Jais Via Ferrata is gedoopt. Over een parcours van een kilometer kan worden geklommen op honderd meter hoogte. Met natuurlijk ook een aantal ziplines. Ongetwijfeld volgen in de toekomst meer adrenaline verhogende outdoor activiteiten in dit gebergte. Van Ras Al Khaimah gaan we meer horen de komende jaren.

Het Al Hajar gebergte met uitlopers op het grondgebied van Ras Al Khaimah
Mountain Jais
Ras Al Khaimah

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>