Tikal is fantastisch, maar ken je Yaxha al?

Denk je aan Guatemala, dan denk je al snel aan de oude Maya-stad Tikal. Honderd procent te begrijpen, want deze plek is zo bijzonder. Maar wist je dat er in de buurt van Tikal ook nog een ander waanzinnig nationaal park ligt? Ook hier kan je veel archeologische vondsten bewonderen. Nieuwsgierig? Wij nemen je mee naar beide parken.

Kom je aan in Guatemala City, dan is Tikal nog een heel eind weg. Met de bus is het dan zo’n 12 uur rijden. Een andere mogelijkheid is met het vliegtuig, dan ben je er in ongeveer 40 minuten. Een retourtje met TAG airlines is ongeveer 190 euro. Vlieg je naar Flores, dan heb je nog veel meer te ontdekken in de omgeving zoals Yaxha.

de oude Maya-stad Tikal

Tikal National Park

Gelegen in de jungle van Péten ligt zonder twijfel het hoogtepunt van je reis door Guatemala. De heilige Maya stad Tikal. In de noordelijke provincie ligt deze op één na grootste stad van de Maya beschaving. Middenin het diepgroene regenwoud loop je richting de tempels en je eerste indruk is adembenemend. Zoveel over gelezen en gehoord, maar op het moment dat je zelf Grand Plaza oploopt en tussen de twee grote tempels staat (tempel I en II) is het zó bijzonder.

Tikal - Grand Plaza tussen de twee grote tempels

Loop je verder door het park, dan kom je nog zoveel meer schitterends tegen. Niet alleen vind je er zichtbare tempels, ook zijn er een hoop niet aangeraakt en liggen de tempels dus verborgen onder het groene gras. Prachtig om te zien ook. Een tempel die je zeker ook niet mag overslaan is tempel IV. Deze mag je beklimmen en eenmaal boven kan je uitkijken over de andere drie tempels (I, II, III). Ze liggen op een lijn wat natuurlijk al een bijzonder gezicht is, maar om deze bijzondere secret mountains middenin de jungle van boven te zien is magisch. Heb je langer de tijd, kies er dan zeker voor om hier met zonsopgang of zonsondergang te zijn. Dat moet zeker een indrukwekkend gezicht zijn!

Als Tikal een stad van deze tijd was geweest, was het zonder twijfel New York, aldus onze gids Emilio Faillace. “So big, so powerful and so beautiful.”

Tikal Guatemala - tempel IV met uitzicht over de andere drie tempels

Wist je dat Tikal National Park het eerste park is dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat als cultuur én natuur erfgoed? Ondertussen zijn daar meerdere parken bijgekomen, maar Tikal was dus de eerste. Wat dat betekent? Alles, maar echt alles, is in dit park beschermd.

Nog wat nuttige informatie op een rij: het park is officieel open van 06.00-18.00uur en de entreeprijs is Q150 per persoon. Ook is het er erg warm/luchtvochtig, dus neem voldoende water en zonnebrand mee. En kijk vooral ook in de bomen, want je spot er ook nog wildlife zoals apen en toekans.

toekan Tikal National Park

Oro blanco

De grondstof voor kauwgom, chicle, staat ook wel bekend als het witte goud van Guatemala. Oro blanco. Mij is verteld dat dit het belangrijkste exportproduct van het land was. En om deze grondstof van kauwgom te winnen, moest de bevolking op zoek naar de chicozapote boom. Op zoek naar deze bomen, vonden ze telkens weer nieuwe archeologische plaatsen. And guess what? Tikal is ook op deze manier ontdekt. Op zoek naar kauwgom en dan zo’n bijzondere plek ontdekken.

Yaxha-Nakum-Naranjo National Park

Na het bezoek aan Tikal zetten wij koers naar een ander nationaal park. Op 30 kilometer afstand (ongeveer 1,5 uur rijden) bevindt zich het Yaxha-Nakum-Naranjo National Park. Nog redelijk onontdekt en dat maakt het zo bijzonder. Op de weg van Tikal naar het park is het geen straf om naar buiten te kijken en te genieten van de vergezichten. Vergeet ook niet dat je tijdens deze rit langs honderden archeologische vondsten rijdt.

Tip! Na je bezoek in de ochtend aan Tikal, wil je natuurlijk ook nog lekker lunchen. Ga bij aankomst in het park zéker een hapje eten bij Ecolodge El Sombrero. Hier eet je niet alleen heerlijk, maar het uitzicht is ook echt fantastisch. Je kijkt namelijk uit op Lake Yaxha, dat prachtig is gelegen.

Lake Yaxha

Yaxha-Nakum-Naranjo is een park waarbij de diverse complexen redelijk van elkaar afliggen en samen een driehoek vormen die de basis vormt voor een park van meer dan 370 vierkante kilometer groot. Wij bezochten dan ook alleen Yaxha, het op drie na grootste Maya complex in Guatemala. Hier vind je ongeveer 500 tempels, waarvan er weer een heel aantal onaangetast zijn. Over Yaxha is echter veel minder bekend omdat er weinig details op de ruïnes zijn te vinden. In tegenstelling tot Tikal, waar door de vele informatie die de Maya’s hebben achtergelaten, veel bekend over is.

yaxha guatemala

Tikal is zeer magisch, maar Yaxha is ook erg bijzonder. Naast dat je het idee hebt dat je alleen bent in het park, heb je ook diverse tempels waar je unieke vergezichten hebt. Zo heb je tempel 216 waar je een fantastisch uitzicht hebt over de hele stad en twee meren: Lago Yaxhá and Lago Sacnab. Zeker een tip om ook deze tempel met zonsondergang te beklimmen. Gegarandeerd succes.

Yaxha-Nakum-Naranjo National Park

Een andere plek die je zeker in Yaxha moet bezoeken is de trial path, ook wel North Acropolis genoemd. Hier vind je een soort zelfde idee als in Tikal, een grand plaza met drie tempels. Ons werd verteld dat we op één van deze tempels mochten klimmen en van daaruit was echt een prachtig uitzicht.

Ben je in Belize? Je bent er zo!

Guatemala grenst aan zowel Mexico als El Salvador, Honduras én Belize. Centraal-Amerika is dan ook een perfecte regio om een reis naar meerdere landen te combineren. Zo kan je zeker vanuit Belize gemakkelijk een trip naar Tikal en Yaxha plannen. Dus maak je een rondreis door Belize, ga even de grens over.

Vaak overnacht je dan in het stadje San Ignacio, waar je ook kunt overnachten en een bezoek kan brengen aan de Maya-opgraving Xunantunich om alvast in de sferen te komen. Vanuit San Ignacio rijd je de grens over naar Guatemala en in twee uur ben je in Flores. Ook zeker een bezoekje waard. Vanuit Flores ben je in een (anderhalf) uur in Tikal. Genieten maar!

Wij zijn benieuwd! Heb jij wel eens een reis door Centraal-Amerika gemaakt en daarbij verschillende landen in de regio aangedaan?

Denise
Laatste berichten van Denise (alles zien)
  1. estella zegt:

    Wat leuk geschreven en prachtige foto’s! Ik heb zelf nog niet eerder een reis door Centraal-Amerika gemaakt, maar na het lezen over de prachtige nationale parken voeg ik Guatemala zeker toe aan mijn travel wishlist!

    • Iris zegt:

      Wat een leuk stuk om te lezen! Ik ben heel benieuwd naar Yaxha. Na het lezen van dit artikel ben ik heel enthousiast geworden over Guatemala en zet het ook zeker op mijn travel wishlist!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>