Al 13 jaar piloot zonder brevet

Op Schiphol is een Zweedse piloot aangehouden die al 13 jaar zonder brevet vloog. De man stond op het punt om een Boeing 737 met 101 passagiers naar Ankara te sturen.

neppiloot

Op Schiphol is een Zweedse piloot aangehouden die al 13 jaar zonder brevet vloog. De man stond op het punt om een Boeing 737 met 101 passagiers naar Ankara te sturen.

Catch me if you can
De politie, getipt door haar Zweedse collega’s, hield de 41-jarige man gisteren in de cockpit aan. Hij leek opgelucht te zijn dat zijn 13 jaar durende avontuur voorbij was en verwijderde zonder morren de strepen van zijn pilotenpak. Het bleek dat de neppiloot, die in Milaan woont, alleen een verlopen brevet had voor een kleiner type vliegtuig. Hem wordt valsheid in geschrifte en vliegen zonder brevet ten laste gelegd.

10.000 vlieguren

In totaal maakte de Zweed 10.000 vlieguren voor Britse, Belgische en Italiaanse maatschappijen. De advocaat van zijn huidige luchtvaartmaatschappij, Corendon, gaf toe dat de piloot de bedrijfsleiding “vakkundig om de tuin had geleid met zijn valse brevet”. Volgens de advocaat was het een geluk bij een ongeluk dat de neppiloot nooit alleen heeft gevlogen. “Hij zal geen minuut meer voor Corendon vliegen,” voegde de advocaat eraan toe.

Hij is niet de enige
Natuurlijk is deze neppiloot een stoute meneer, maar hij is niet de enige. Ook de bedenker en enige medewerker van Reishonger is weleens ondeugend geweest. Zo kocht ik in 2003 een rijbewijs in de Solomon Islands, zonder ooit een rijles te hebben gevolgd. Binnenkort het relaas van de avonturen die ik hiermee beleefde!

 1. Diederik zegt:

  Fijn dat ik nog steeds mijn flesje water in moet leveren terwijl wel iedere idioot plaats kan nemen achter de knuppels van het vliegtuig! Wat bizar dat dit nog steeds kan! Wel een lef actie van die piloot. Inderdaad een Catch me if you can scenario.

  Gelukkig overigens dat die piloot niet zo vaak zijn motor liet afslaan als de auteur van Reishonger ooit deed in het zuiden van Portugal. Alleen dat arme schattige vogeltje he…

 2. André zegt:

  Dappere Diederik, je moet er inderdaad wel talent voor hebben en deze piloot had het. Ik ben benieuwd hoeveel nepperds er jaarlijks door de pilotenmand vallen zonder dat wij er iets van horen…

 3. t dortmnans zegt:

  Twee weken geleden hebben wij gevlogen met Corendon,in plaats van een landing in Eindhoven zij wij geland op Brussel.In eerste instantie vanwege mist,later bleek dat er mankementen waren aan het vliegtuig. ‘s Morgens om 8.45u geland na heel wat geharewar hebben we tot 19.00u moeten doorbrengen daar op Brussel Airport. Toen zijn we met bussen vervoerd naar Eindhoven, waren ‘s avonds thuis om kwart over 9.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>