Lekker actief rond de Kempervennen

Vakantieparken zijn doorgaans het domein van gezinnen die hun tijd voornamelijk op het park doorbrengen. Maar een vakantiepark fungeert ook prima als uitvalsbasis voor activiteiten in de omgeving. Zeker in de huidige tijd. Center Parcs de Kempervennen is daar een goed voorbeeld van.

De uit roomwitte bakstenen opgetrokken geschakelde bungalowtjes zijn klassiekers. Tegenwoordig heten ze cottages. Op de meeste parken van Center Parcs zijn ze geen onbekende verschijning. Dennenappels bij de voordeur. Honderden van deze klassiekers heeft de Kempervennen op het uitgestrekte terrein onder de rook van het lieflijke Valkenswaard. Hekwerk en een afvalcontainer verraden dat er wordt gewerkt aan vernieuwing van de cottages. Van buiten oogt het klassiek. Ouwe meuk zou je kunnen zeggen. General manager Kees Luijbregts vertelt: ‘Het was tijd voor vernieuwing. Maar slopen is zonde als het ook anders kan.’ Achter de voordeur wordt het weer fris en eigentijds. Een nieuw interieur en meubels. De cottages zien er keurig uit.




Alleen de otters mogen zwemmen

Het park uit de jaren tachtig krijgt een opknapbeurt. Aqua Mundo, het subtropisch zwembad, en de Market Dome met haar winkeltjes en horeca worden na de zomer aangepakt. Juist de plekken waar gasten voorheen veel tijd doorbrachten. En sinds een aantal maanden op slot zitten. Ottie en Lottie doen hun best maar kunnen het gapende gat niet vullen. Dagelijks kijken toch zeker 20 mensen toe hoe deze twee speelse otters om half twee ’s middags hun visje verorberen. De blik van bezoekers is nu meer op buitenactiviteiten gericht. Want daar kan meer. Zeker als je graag actief bezig bent. Waterskiën en duiken. Of klimmen. En natuurlijk mountainbiken, dat het afgelopen jaar ontzettend populair is geworden.





Dikke banden door het bos

Met een knipoog opent de portier de slagboom. Meteen de eerste weg links het bos in en ik zit op de mountainbike route Valkenswaard. Naast de honderden gewone fietsen in het Cycle Center staat een dozijn fatbikes. Even verderop staan de in rood gespoten Focus mountainbikes te wachten. Goed om te weten dat dit instapmodellen zijn. Een korte single track gaat over in een breed bospad tot aan het Eurocircuit. Dan is het kilometers asfalt naar Valkenswaard. Een toom ganzen verspert de weg naar de monumentale Venbergse watermolen en dwingt me tot een slalom.

Pas bij het Leenderbos verstomt het gezoem van brede banden op het asfalt. Meedogenloos zijn houthakkers hier bezig geweest. Kale vlakten vol boomstronken zorgen voor een bijna buitenaardse aanblik. Het is onderdeel van een groter plan om de verdroging van het bos te verhelpen en nieuwe boomsoorten te introduceren. In de verte zie ik een witte poort verstopt tussen een rij bomen. Het groene bordje met het driehoekje wijst naar rechts. Ik ga rechtsdoor en zie in een flits twee vlaggen op het wegdek geschilderd en fiets pardoes België in. Achter de poort met daarin een Onze-Lieve-Vrouwebeeld ligt het Achelse Kluis, een eeuwenoude abdij.






Schaft en Borkel zijn twee schattige dorpjes die de route doorkruist. Borkel is de zuidelijke toegangspoort tot de Malpie. Naar het schijnt het minst aantrekkelijke deel van de Malpie. Saaie brede en bovendien modderige bospaden staan niet in verhouding tot de pracht van dit gebied. Na de oversteek van de N69 slingert de route nog een paar kilometer door het bos langs de Kempervennen. Voor de slagboom maak ik de balans op. Iets meer dan 35 kilometer en vrijwel geen hoogtemeters. Technisch is de route geen moment geweest en daarmee uitstekend geschikt voor onervaren rijders. Het is een deels onverharde recreatietocht om de omgeving en natuur ten zuiden van Valkenswaard te verkennen.


De vier lussen van Waalre

Stiekem is de provincie Noord-Brabant met maar liefst 53 vaste routes een mountainbike paradijsje. Veel routes zijn met verbindingslussen aan elkaar geknoopt. De route Waalre is met zwarte bordjes gekoppeld aan de route Valkenswaard. Vanuit de Kempervennen is het een tochtje van tien kilometer dwars door Valkenswaard naar het startpunt in Waalre. Deze route bestaat feitelijk uit vier lussen die ook afzonderlijk van elkaar te berijden zijn. De gezamenlijke afstand bedraagt iets meer dan 40 kilometer. Ten oosten van Waalre tot aan de A67 in het noorden slingert de Oude spoorbaanroute zich een weg door de bossen en stukjes woonwijk. Het spoor is al lang verdwenen en vervangen door een breed fietspad dat Valkenswaard met Eindhoven verbindt.

Halverwege de 13 kilometer lange lus bevindt zich het knooppunt met de Aalsterhutroute. Aan de belofte dat dit de mooiste lus van de vier is niets gelogen. Leuke singletracks en paar klimmetjes zorgen voor af en toe voor een aardige flow in een mooie omgeving. Het fietsbruggetje over de A2 leidt naar de overige twee lussen; de Groote Heideroute en de Heezervenroute. Vlakbij het beroemde café Hut van Mie Pils bevindt zich het knooppunt. De combinatie van de vier lussen staat garant voor een paar uurtjes heerlijk trappen door het afwisselende Brabantse land.



Een achtje in acht kilometer

Natuurgebied De Malpie maakt onderdeel uit van het Natuurgrenspark De Groote Heide. De provinciale weg scheidt het natuurgebied van de Kempervennen. Vennetjes te midden van heidevelden en hoge grassen geven het gebied een bijzondere uitstraling. Dat geldt ook voor de bewoners. Zeldzame planten zoals de vleesetende zonnedauw en de klokjesgentiaan verstoppen zich in het natuurgebied. En bijzondere beesten zoals de levendbarende hagedis, een havik of ijsvogel. Het gebied wordt doorkruist door een fietspad dat onderdeel uitmaakt van de fietsknooppuntenroutes. Wandelen is eigenlijk een veel betere manier om de mooiste plekjes van het natuurgebied te vinden. Verdwalen is met de genummerde wandelknooppunten onmogelijk. Ongeveer acht kilometer is de Malpie wandelroute die als een achtje door het gebied slingert. Ook trailrunners kunnen hun hart ophalen in de Malpie met klimmetjes, houten vlonders, mul zand en brede bospaden.




>

Tot rust komen in de natuur

Traditiegetrouw zijn de parken zelf ook erg groen. Daar is deels over nagedacht met een bosvisie en een beplantingsplan. Niet over de bijzondere bewoners uit het wild. Center Parcs het Meerdal heeft zijn hertjes, de Kempervennen heeft ‘Big Momma’, een flink uit de kluiten gewassen meerval die in de duikvijver leeft. Met een groep Canadese ganzen, twee ooievaars en twee otters en de gebruikelijke bevolking van de kinderboerderij zijn er beesten genoeg. Nog voordat de haan wakker is en dat luidkeels laat weten liggen de verse broodjes al bij de voordeur. Vandaag slapen we uit na zo’n actief weekend.





Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>