Cultureel en actief Ljouwert

Leeuwarden is niet alleen culturele hoofdstad van Europa in 2018, het is ook nog eens een hele leuke stad om een weekendje naartoe te gaan!

Leeuwarden, of Ljouwert in het Fries, is een mooi voorbeeld van een dorp in een stad. Het centrum is niet groot en iedereen kent elkaar, wat het een erg toegankelijke stad maakt. Je kunt er heerlijk eten, mooie wandelingen maken en suppen door de grachten.

Kleine Kerkstraat, het gezelligste straatje in Leeuwarden.

Kleine Kerkstraat, het gezelligste straatje in Leeuwarden

Heerlijk eten

Je kan geen citytrip doen zonder lekkere lokale producten te proberen natuurlijk. Ook in Leeuwarden ontkom je er niet aan. Voor de enige echte oranjekoek kan je terecht bij Grand Café Post Plaza, maar als je liever een stukje monchoutaart oppeuzelt, moet je naar De Walrus! Langs de grachten zitten genoeg cafeetjes waar je wat kan drinken tijdens het winkelen.


Voor de lunch kan je heerlijke broodjes eten bij Vinny & Jo, een koffiehuisje in New Yorkse stijl. Ze maken hun eigen koffiemix, die je ook los kan kopen of gewoon to go.

Als je graag naar het theater gaat, biedt stadsschouwburg De Harmonie een mooie combinatie aan van een diner met daarna een voorstelling. Je kan dan kiezen uit vlees, vis of vegetarisch met een heerlijk dessert achteraf!

De Harmonie, de prachtige stadsschouwburg.

De Harmonie, de prachtige stadsschouwburg

De stad verkennen

Leeuwarden is een kleinere stad die je met een mooie wandeling kan ontdekken. Je kunt een gids meenemen of gewoon de stad zelf verkennen aan de hand van tours van We Are Grutsk (wij zijn trots). Zij hebben verschillende tours die je meenemen door de stad op een leuke, verrassende manier. Zo kan je kiezen uit een food tour, een cultour en een criminele tour.

Als je geen zin hebt om te wandelen, kan je ook gaan suppen! Je staat op een grote surfplank en met een peddel vaar je langzaam door de grachten van Leeuwarden. Je komt langs de grote winkelstraat en kunt heerlijk genieten van de stad vanaf het water. Bij Supskool Leeuwarden kun je wetsuits en boards huren. Je stapt op in de Prinsentuin en maakt een mooie tocht van anderhalf uur. Je wordt niet nat, want de kans dat je in het water valt is erg klein. Dit maakt het toegankelijk voor iedereen!

Heb je nou echt zin gekregen om naar Leeuwarden te gaan, maar wil je nog wat meer informatie? Neem dan even een kijkje op de site: mooileeuwarden.nl

Tekst en foto’s: Eveline Hagenbeek

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>