Lang leven lui lekker Laos

De titel dekt eigenlijk de lading van dit artikel al. Laos, het land waar ontspannen de nationale sport lijkt te zijn. Het land waar backpackers langzamer zijn dan de gemiddelde schildpad. Waar Lao Beer, kip-bacon-sandwiches en Lao Lao Wiskey het doorsnee dieet is tijdens het kijken van eindeloze herhalingen van Friends. Laos, dat Luang Prabang, Vang Vieng en The Four Thousand Island als de main attractions heeft. Ja, Laos is het land waar relaxen met hoofdletters in het woordenboek staat.

Dwars door Laos

Er was mij verteld dat er duidelijke verschillen tussen Thailand, Cambodja, Vietnam, en Laos zichtbaar worden als men de landen achter elkaar bezoekt. Cambodja het onontdekte culturele pareltje, Vietnam het tweewielers-paradijs, en dat Laos het lui-lekker-land.

Geen woord hiervan bleek gelogen. Nu denk je natuurlijk “In elk land kun je toch ontspannen als je dat zou willen?” Dat klopt, maar in Laos is de mentaliteit andersom. In Laos kun je actief zijn als je dat zou willen.

Lang leven lui lekker Laos

To go: Vang Vieng

Vang Vieng, ooit het party-paradise, is nu een locatie waar de sebatical-backpackers heen gaan om te ontspannen en een bescheiden feestje te bouwen. Met een bus zo’n 6 uur onder Luang Prabang of 5 uur boven Vientiane in het midden van een limestone-gebergte. De ideale plek om te wennen aan het dagelijkse ritme.

To do: Vang Vieng

Voor 55.000 KIP en 60.000 KIP borg (voor 18:00 retour equals geld terug) huur je een ‘Tube’, stap je in een tuk-tuk en begin je 4 kilometer stroomopwaarts aan je tocht terug naar het dorpje. Sinds 2012 is de Tubing-scene echter drastisch veranderd. Het was één van de wildste feesten van Zuid-Oost Azië, waarbij de liters (gratis) drank de oorzaak waren van laveloosheid, botbreuken, drenkelingen en controversie. Na een dieptepunt van 27 sterfgevallen in 2011 is de scène stil gelegd door de overheid.

Van de vele barretjes onderweg kun je nu op één hand tellen waar je nog bier kunt krijgen. Door een recent ongeluk, waarbij alsnog een toerist verdronken was, waren zelfs alle barren op last van de politie gesloten.

In een nuchtere toestand de rivier afdrijven brengt echter wel voordelen met zich mee. De waterstroom voert je langs bijzonder mooie rotsformaties, ongerepte jungle en traditionele vissers. Gij die zoekt zal vinden dus een biertje kan nog wel ergens op de kop getikt worden wat het tuben net een tikje beter maakt. Compleet in stijl van het land; erg hard gaat het allemaal niet, want over die vier kilometer doe je zo’n drie uur. Dit is zonder bar-pauzes, als je die erbij telt ben je een dag zoet met een oude binnenband! Wat wil je nog meer?

Nou… bijvoorbeeld een ontspannen ballonvaart maken. Voor 80 dollar vlieg je met één van de twee ballonvaart maatschappijen over het dorp, de lang gerekte landerijen en de bergpieken. De aanbevolen tijden zijn; zonsopkomst en zonsondergang.

Óf je beklimt een bergpiek. Als je je energiek voelt tenminste. Steek de rivier over en volg aan de zuidkant van de gammele bamboo-brug de borden naar “Lusi-Cave” en vind na 20 minuten temidden van de gele graanvelden een rotsformatie met een rode vlag op de top. Een stel ladders, touwen, rotsen en lianen leiden je een Indiana-Jones-pad naar de top waar het uitzicht over de velden, het dorp, en de bergen werkelijk adembenemend is. De 10.000 KIP die je hiervoor betaalt, is het meer dan waard maar met een vlotte babbel kan het ook gratis.

To go: The Four Thousand Islands

Van Vang Vieng naar The Four Thousand Islands is een lange rit maar dit is de plek waar Laos echt lui-lekker-land wordt. The Four Thousand Islands is een groep eilanden die midden in de Mekong ligt. Deze rivier, die normaal al groot is, wordt hier simpelweg gigantisch. Onderbroken door eilanden als Don Det en Don Khong is de rivier op sommige stukken tientallen kilometers breed, tientallen meters diep en de thuisbasis van de grootste (niet hoogste) watervallen van Zuidoost-Azië, de zeldzame Irrawaddy-dolfijn, en oogverblindende natuur.

The Four Thousand Islands

To do: The Four Thousand Islands

Don Det (van het collectors-item-shirt “been there, don det”) is het hart van de backpacker-scène in zuidelijk Laos. De uitgerekende locatie voor een tijd van bezinning en ontspanning. Ongestoord Friends kijken, relaxen, het vervolg van je reis plannen, zwemmen in de Mekong (pas op voor de sterke stroming), in de hangmat over het leven piekeren, heerlijk eten, en aan het einde van de dag aan de westkant van het eiland genieten van de oogverblindend mooie zonsondergang met een koud biertje in de hand.

Oké, eerlijk is eerlijk, er worden hier ook activiteiten aangeboden. Het toerisme draait hier vooral om de Irrawaddy-dolfijn. Een bijzonder beest dat in kleine groepen ‘gevangen’ zit in een stukje van de Mekong. Door de grote watervallen in de rivier kunnen de dolfijnen niet stroomopwaarts of afwaarts. Dit klinkt heel zielig maar dit ‘stukje’ is een aantal kilometers lang, breed, en zo’n 50 meter diep. Je kunt een kano-tocht maken met een groep en gids (+/-180.000 KIP), of je huurt een fiets (10.000 KIP) en rolt naar de zuidkant van Don Kong, het buureiland, niet te verwarren met Don Khong, dat ligt ergens anders. Hier stap je in een bootje waarvan de schipper behendig de rivier af manoeuvreert (90.000 KIP per boot). De dolfijnen spot je vrijwel altijd, vanwege het simpele feit dat ze moeten eten en ademen. Een duidelijk hoorbare ademhaling verklapt de locatie van de dolfijn, nét voor dat ie boven water komt. Erg sportief.

Na een dag fietsen en dolfijnen spotten kun je het beste direct naar de sun-set-side voor een biertje, om vervolgens terug te lopen naar de hoofdstraat waar een goedlachse Indiër traditioneel Indiaas eten serveert. Een aanrader! Rond 22:00 ligt het merendeel van het eiland al op één oor en om 06:00 begint er weer een nieuwe dag op het zelfde tempo als het altijd al heeft gedaan.

Geniet van Laos!

Wil jij ook op reis naar Laos?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Laos in de reisshop.

Sander
Volg me!
Laatste berichten van Sander (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>