Ervaar de natuur op en rondom het Meerdal

Geen stars and stripes in ons eigen America. Achthonderd huizen, een beroemde kroeg en een kerk. Toch wordt het kleine dorp in het noorden van Limburg jaarlijks door vele tienduizenden gasten bezocht. De omgeving is schitterend, dat zeker. Een enkeling hoopt één van de leden van de Rowwen Hèze tegen het lijf te lopen. Net buiten de bebouwde kom slapen de meeste gasten. Want daar liggen twee resorts van Center Parcs op steenworp afstand van elkaar.

Mountainbike route naast de deur

Met de sleutel van de cottage open ik ook de deur van het groene hek en sta dan in de Schadijkse bossen. Het kaarsrechte bospad voor me lijkt tot aan de horizon te reiken. Ik stap op mijn gehuurde mountainbike, een klassieker op 26 inch wieltjes met oranje reflectoren in de spaken, en fiets een kilometertje het pad af tot aan de gemarkeerde mountainbikeroute de Schaak. Eén van de populairste routes van Limburg.

Ik ben duidelijk niet de enige die op sportieve wijze de natuur wil beleven. Dakdragers en fietsenrekken hangen aan de auto’s op de parkeerplaats bij het startpunt. De route belooft uitdagend te zijn. Veel single tracks met mooi kombochtjes om de snelheid vast te houden. En het nodige hoogteverschil met pittige klimmetjes. Zo slingert de keurig onderhouden route dwars door de Schadijkse bossen. Iedere kilometer van de in totaal negentien kilometer lange rode route is op een houten paaltje aangegeven. Leuk is dat binnen de rode route een blauwe lus is aangebracht van negen kilometer die voor kinderen of beginners uitermate geschikt is.

Mountainbikeroute de Schaak
Mountainbikeroute de Schaak
Mountainbikeroute de Schaak
Mountainbikeroute de Schaak

De natuur op het park

Oranje en groene gordijntjes hangen voor het enkel glas. Ook de wat grauwe baksteen van de trapsgewijs geschakelde bungalows geeft Center Parcs het Meerdal een ietwat klassiek uiterlijk. Gedateerd zoals je wil. Dat is van buiten. Van binnen zijn de meeste cottages keurig gerenoveerd. Met name de kindercottages hebben een speelse inrichting en zijn volledig toegespitst op gezinnen met kinderen. Met een ruim assortiment speelgoed op de kinderkamer. En sommige cottages hebben zelfs een speelkamer met een glijbaan naar buiten.

Iets spectaculairder is de glijbaan van het subtropische zwembad, dat onderdeel van de tropisch ingerichte Marketdome uitmaakt. Twee blauwe papegaaien keuvelen wat op hun stok en kijken naar de forse karpers die in het stroompje onder hen zwemmen. Een mooi stukje natuur tussen de restaurants en winkeltjes. Ook buiten is de natuur dichtbij. De drie konijntjes die in de achtertuin liepen te scharrelen waren schattig. Totdat een kudde van zeker acht hertjes langs kwam huppelen en zich tegoed deed aan de besjes van de huls.

Center Parcs het Meerdal
Center Parcs het Meerdal
Kinderhuisje Center Parcs het MeerdalKinderkamer Center Parcs het Meerdal

Center Parcs het Meerdal

Center Parcs het Meerdal
Center Parcs het Meerdal

Nog meer beesten

Op een kleine twintig minuten rijden wonen nog veel meer beesten. Het Brabantse Overloon is het meest bekend om de felle gevechten die er in de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden. Mede na aanleiding van de slag om Overloon is het Oorlogsmuseum Overloon opgericht. Aan de andere kant van het dorp ligt Zooparc Overloon. Eén van de minder bekende dierentuinen van het land. Met een verrassend leuke opzet waarbij het opvalt dat men bewust zo weinig mogelijk hekwerk heeft toegepast. Bijna kan ik de kangoeroes op de Australische outback vanaf het grindpad aaien. Lui liggen de beesten op de veranda van een verlaten benzinepomp. Met daarbij natuurlijk de klassieke windmolen. Bijna klopt het plaatje, ware het niet dat de rode aarde is vervangen door een keurig groen gazonnetje. Mooi om zo dicht bij de dieren langs te kunnen lopen. Overal is slim gebruik gemaakt van grachten en greppels als natuurlijke afscheiding. Door het hele park zijn avonturenpaadjes aangelegd waar kinderen over paaltjes en trapjes met behulp van touwen een alternatief pad kunnen volgen.

Zooparc Overloon
Zooparc Overloon
Zooparc Overloon
Avonturenpaadje Zooparc Overloon

Met zijn vieren liggen ze bovenop het dak van de jeep van de zon te genieten. De vijfde leeuw houdt de wacht voor het voertuig en de omgeving scherp in de gaten. Vanaf een plateau kijk ik uit op en over hun verblijf en zie het Hollandse polderlandschap achter deze Afrikaanse roofdieren. Als ik me omdraai kan ik door het struikgewas net een stukje van de savanne zien. Een giraffe wandelt langs. Op de rand staat een oude streekbus geparkeerd. Draaien aan het grote stuur van de bus op de stoel van de chauffeur maakt op de meeste kinderen meer indruk dan het wild om hen heen. Met de speeltuinen en avonturenpaden vermaken zij zich al prima.

Zooparc Overloon
Zooparc Overloon
Zooparc Overloon

Bijzonder natuurgebied

Hoogveengebieden de Mariapeel en de Deurnsche Peel liggen op de provinciegrens met Noord-Brabant. En op slechts een paar kilometer van het Meerdal. Vroeger een ondoordringbaar moeras, nu een landschap van water, heidevelden, bossen en open vlakten. Dit voorjaar werd de Deurnsche Peel opgeschrikt door één van de grootste natuurbranden ooit in Nederland. Een groot deel van het gebied werd door de brand getroffen. Aangewakkerd door de sterke wind kostte het vijf dagen om het vuur te blussen. Vanaf het dorpje Griendtsveen met haar schattige bruggetjes vertrekken er meerdere gemarkeerde wandelroutes variërend van twee tot zes kilometer. Dus ook prima met kinderen te doen.

Mijn wandelschoenen heb ik thuisgelaten. Ik maak er een trail duurloop van om in kortere tijd wat meer van het gebied te zien. En meteen sportief bezig te zijn. Langs het kanaal van Deurne begin ik op een rustig tempo aan mijn loopje. Meteen na het oversteken van het kanaal ontvouwt zich al een prachtig vennetje met een sierlijk rondzwemmende zwaan. Via smalle bospaadjes en dwars door kniehoge brandnetels kom ik uiteindelijk uit bij de Helenavaart, die de grens vormt tussen de Mariapeel en de Deurnsche Peel. Daar verlaat ik de gemarkeerde route en ren langs het kanaal naar de Mariapeel.

Mariapeel
Mariapeel
Mariapeel
Mariapeel

Twee hekken verder loop ik dan alleen op de wereld in de bossen van de Mariapeel. Het zonnetje komt af en toe tussen de schapenwolkjes tevoorschijn en licht briesje wind maken het aangename omstandigheden. Net als ik me samen met de vogels bijna alleen op de wereld waan hoor ik geritsel in de bossen naast me en komt een bruin hert tevoorschijn. Twijfelachtig kijkt het diertje me aan en verdwijnt huppelend achter het struikgewas. Alleen het gekwetter van de talloze watervogels doorbreekt nu nog de stilte. Gelukkig zijn de grote grazers nergens te bekennen als ik hun weiland op een aardig tempo doorkruis. De afmetingen van de uitwerpselen die ik moet ontwijken doen vermoeden dat hier geen kleine jongens lopen. Zonder kleerscheuren leg ik het laatste stuk door dit prachtige natuurgebied richting Griendtsveen af.

Mariapeel
Mariapeel
Mariapeel

Verrassend Noord-Limburg

Venray en Venlo zijn toch minder aansprekend dan Maastricht. En de heuvels liggen toch echt in het populaire broertje Zuid-Limburg. Het zuiden trekt nu eenmaal meer de aandacht. Noord-Limburg, in het bijzonder de omgeving van Center Parcs het Meerdal, verrast met haar mooie natuur. Op het park is voor kinderen van alle leeftijden alleen al genoeg te beleven in de natuur. Rondom de zwemvijver met het zandstrand kan worden geklommen in de bomen. Gesprongen op netten en trampolines. En natuurlijk gezwommen in het meertje of zelfs gevlogen aan de tokkelbaan die over de breedte van het meer is gespannen. Bij de introductie van het park in de jaren zeventig bleek de oorspronkelijke naam Bos en Strand niet de juiste associatie op te wekken en werd veranderd in het Meerdal. Eigenlijk was de oorspronkelijke naam helemaal zo gek nog niet. De natuur is hier overal.

Center Parcs het Meerdal
Center Parcs het Meerdal

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>