Een boottocht rond Spitsbergen in het vroege seizoen is geen vooraf uit te stippelen toertocht. Wat je kunt zien en ondernemen is afhankelijk van het weer en het aanwezige pakijs. De gletsjers en fjorden, die de kust vormen van het eiland, zijn zowel het decor van je trip als de attractie voor landingen per zodiac, die in het begin toch wat spannend zijn maar na een tijdje een vertrouwde routine worden.

Landen op Spitsbergen

Vaar je rond Spitsbergen dan zie je van een afstand vooral majestueuze ijslandschappen. Ruige toppen, een vlakke zee en een bewolkte hemel zorgen voor een landschap dat zich nog het best laat beschrijven als 50 tinten blauwgrijs.

Spitsbergen - Vijftig tinten blauwgrijs

Vijftig tinten blauwgrijs

De Mijenfjorden bij Collinderodden

De Mijenfjorden bij Collinderodden

‘Loop op de stenen en probeer het groen te vermijden’ zegt gids Sarah als we voor het eerst landen. Het groen is het ontdooide bovenste laagje op de permafrost, waaruit in het voorjaar een veelkleurig heideachtig leven ontspruit. Het zijn lage plantjes, en er zijn zelfs soorten die tot de bomen gerekend worden, vooral horizontaal groeien en niet hoger worden dan enkele centimeters. Het harde klimaat krijgt het leven klein maar krijgt het er niet onder. En knopjes in paarse en oranje kleuren, soms slechts enkele millimeters groot zijn bijna brutale accenten in het groen. En op sommige plekken vind je langs de waterlijn uitgebleekt wier als een doorzichtig perkament.

Kleurenpracht op de vierkante centimeter

Kleurenpracht op de vierkante centimeter

Knopjes in het groen op Spitsbergen

Knopjes uit het groen

Een ander opvallend element zijn de rotsblokken die door bevriezend water in grillige stukken zijn gesplitst en ogen als een complexe drie dimensionale legpuzzel.

Gespleten gesteente

Gespleten gesteente

Gedroogd zeewier op Spitsbergen

Gedroogd zeewier oogt als doorzichtig perkament

De fauna van Spitsbergen

Behalve planten weten ook dieren te overleven in dit harde klimaat. We zien sneeuwvosjes, een paar jonge rendieren bij wie vrees en nieuwsgierigheid afwisselen, zeeleeuwen en groepjes walrussen. En vogels, veel vogels, die op zee leven en slechts aan land komen om te broeden.

Nieuwsgierige walrussen

Nieuwsgierige walrussen

Vanaf het schip zien we een groep Beluga’s, een kleine walvissoort. Gekromde bruine ruggen vooral. Er ontstaat een zekere opwinding als we een grote walvis ontwaren. Een vin, die af en toe boven water komt, de karakteristieke fontein uit het bovenop het dier gelegen neusgat. Zeezoogdieren zijn vanuit het land weer het water ingegaan en vandaar verder geëvolueerd. Toch wel opzienbarend dat in dat proces het neusgat is verschoven tot boven op het hoofd. En zowaar is er een staart te scoren.

Walvis in klassieke pose

Walvis in klassieke pose

En ja, de ijsbeer. We gaan er actief naar op zoek. En het lukt er een te spotten. Op een strandje achter een ijsvlakte. Een bewegend stipje, zichtbaar met de verrekijker. Helaas zit een meer fotowaardige ontmoeting er niet in.

De Antigua

Als ik later mijn foto’s terugkijk valt meteen op hoe vaak ik de Antigua op de plaat heb gezet. In soms bijna surrealistische landschappen is het schip als een anker, een vertrouwd element, een veilig element dat je doet wortelen, een drijvend behouden huis. En natuurlijk: fotogeniek. Alsof het je houvast is, je connectie met de wereld van de mensen, zonder welk je verloren bent in een vijandige omgeving.

De Antigua bij Spitsbergen De Antigua

De Antigua tussen ijsschotsen bij Spitsbergen

Weer de Antigua

Spiegellandschap

Het is de laatste ochtend op zee als de wind gaat liggen en de lucht wat heiig is en Spitsbergen zijn visuele meestersstukje uithaalt met fraaie spiegelwerkstukken.

Spiegellandschap

Spiegeling in de zee

Spitsbergen - Spiegellandschap

Spiegeling Spitsbergen

Spitsbergen - Spiegellandschap

Spiegellandschap Spitsbergen

Over de overtocht van de Lofoten naar Spitsbergen: zeilen naar spitsbergen

Meer over het schip de: Antigua.

 

Theo
  1. Margreeth zegt:

    Hallo Theo,

    Leuk om de verhalen over de Antigua en Spitsbergen te lezen. Zelf ben ik 4 keer met de Antigua mee geweest! Als ik je verhalen lees krijg ik weer heimwee. Vandaag ben ik bezig geweest om een serie van 10 foto’s in elkaar te zetten over het werk op een driemaster voor mijn fotoclub! (Ik heb 2 keer de oversteek meegemaakt: van Nederland naar Spitsbergen en terug van Spitsbergen naar Nederland)

    Het blijft heerlijk om veel te reizen en ik ben ook gefascineerd door de Arctic. In de winter van 2020 een fotoreis gemaakt op het Baikalmeer…

    Hartelijk groet,
    Margreeth

    • Hallo Margreeth,

      Dank. Het was een bijzondere reis, die ik misschien nog wel eens zou willen doen. Ik snap dat je het meerdere keren hebt gedaan. Reizen met de Antigua is speciaal. Mooie foto’s trouwens, ook van het Baikalmeer. Interessante off the beaten pad bestemming, iets dat me wel aanspreekt.

      Groet,
      Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>