Actief in Småland

Een afslag linksaf, ergens op de lange eenzame weg dwars door bossen van het Zweedse Småland. We turen naar de linkerzijde van de weg. Op zoek naar een weg. Een gravelroad dient zich aan. Een klein houten bordje waarop Little Rock Lake staat bevestigd dat dit de weg moet zijn. We rijden nog dieper de Zweedse wildernis in. Op zoek naar avontuur.

Zweven door de bossen

De langste zipline van Europa. Met een gezamenlijke lengte van meer dan vier kilometer. In het hart van Småland. Bovenop een berg in Kronoparken om precies te zijn. Dwars door de bossen. Dat wekt verwachtingen. Het basecamp van Little Rock Lake Zipline komt in zicht. Twee spitse torens die met een brug zijn verbonden. Ongemerkt zijn we toch wat meters geklommen. Van stevig hout is het hele kamp opgetrokken. Gezien de omgeving niet geheel verwonderlijk. En die omgeving is werkelijk schitterend. Vanaf het terras en natuurlijk van de loopbrug op twintig meter hoogte komt de schoonheid van Little Rock Lake pas echt tot haar recht.

Het basecamp van Little Rock Lake Zipline - twee spitse torens die met een brug zijn verbonden

Op een scherm worden de deelnemers en hun nationaliteit al verklapt. Drie routes zijn mogelijk in volgorde van moeilijkheid. Groen voor de families. Rood voor de natuurliefhebbers met een korte hike tussendoor en zwart voor de echte durfals. Het wordt zwart vandaag. Goed voor acht lijnen met een totale lengte van een dikke twee kilometer. Met als hoogste punt 52 meter boven de aarde. Peter neemt de groep die het avontuur aan gaat onder zijn hoede. Hij geeft duidelijke instructies. Veiligheid boven alles laat hij duidelijk weten. Vanaf één van de torens van base camp zweven we meteen het bos in richting de tweede toren. Mijn voeten raken soms bijna kruinen van de bomen. Prachtige vergezichten over eindeloze bossen zijn de beloning voor het trotseren van de uitdagende ziplines. De lijn vanaf toren zes is Peter zijn favoriet.  Meer dan 40 meter schieten we naar beneden met een snelheid van zeker 70 kilometer per uur. Na een enerverende tocht van bijna drie uur staat een pickup klaar voor de terugreis naar base camp.


Little Rock Lake Zipline Smaland
Little Rock Lake Zipline Smaland
Little Rock Lake Zipline Smaland
Little Rock Lake Zipline Smaland
Little Rock Lake Zipline Smaland

Fietsen op het spoor mag

Lake Hesjön is een geliefd meer dat tussen Hultsfred en Målilla in ligt. Beide plaatsjes zijn via de tweebaansweg nummer 34 met elkaar verbonden. Er is een veel leukere en actieve manier om tussen beide plaatsjes en het meer te pendelen. Het is even zoeken naar het vertrekstation in Hultsfred. Langs het echte treinstation loopt nog een klein zijweggetje dat over gaat in een onverhard pad. We eindigen voor een lange rij rode fietsjes. Trolley cycling, noemt men het. Spoorfietsen met een bijrijder. Over een oud en verlaten spoor dwars door een afwisselend en heuvelachtig landschap. Heuveltje op is het flink trappen. Naar beneden haalt het karretje met een beetje bijtrappen een snelheid van zeker twintig kilometer per uur. Tweerichtingsverkeer op één spoor. Dat betekent bij tegenliggers even het apparaat van het spoor tillen. En weer verder trappen. Onderweg zijn er diverse haltes waar een tussenstop mogelijk is. Tot aan Målilla is het een dikke twaalf kilometer trappen. En dan nog weer terug natuurlijk. Daar ben je wel een paar uurtjes zoet mee.

spoorfietsen Hultsfred
trolley cycling Hultsfred
trolley cycling smaland
spoorfietsen smaland

Peddelen langs de kust

Tienduizenden eilandjes verrijken de Zweedse kustlijn. Voor de kust van Småland ter hoogte van het verborgen pareltje Västervik ligt de Tjust archipel. Met de ferry maken we vanaf Västervik de oversteek naar Hasselö, het meest levendige eiland van de archipel. Want er is altijd leven. Ongeveer 25 mensen noemen Hasselö hun thuis. Gedurende het seizoen vaart er dagelijks een ferry en vermenigvuldigt de bevolking zich overdag meermaals. Het is een bestemming voor dagjesmensen. Afgezien van het hostel in het voormalige basisschooltje zijn er geen overnachtingsmogelijkheden voor bezoekers. Hasselö Sand is het gebied rondom de aanlegsteiger, het zandstrand, de supermarkt en de fietsverhuur. Het echte dorpje ligt een kilometer noordelijker.

Aan de zuidkant is het eiland met een brug verbonden met Sladö. Primair een natuurreservaat. Voor Thomas is het zijn paradijsje. In het enige dorpje aan de noordwestelijke zijde van het eiland woont hij. Al zijn hele leven. Op zijn rode quad met aanhanger tuft hij in het hoogseizoen over het vijf kilometer lange eiland om toeristen haar schoonheid te tonen. Hij kent Hasselö natuurlijk ook op zijn duimpje. Fietsen en hiken zijn de andere twee manieren om het eiland te verkennen. Of vanuit een ander perspectief. Lina schuift een gele zeekajak met de neus in het water. Ook zij woont al haar hele leven op het eiland. Met haar familie bestiert ze de voorzieningen bij het strand. Een rondje om Hasselö heen peddelen is iets te ambitieus. Tot aan het kanaaltje bij Sladö en weer terug langs de kust is in een paar uurtjes te doen. Officieel is het de Oostzee die Hasselö omringt. Dat maakt het kajakken door de golfslag iets uitdagender dan op een gewone rivier. Het is heerlijk dobberen op de Oostzee.

Hasselö, het meest levendige eiland van de Tjust archipel
Hasselö Handelsbod
Hasselö
Hasselö Naturreservat
Hasselö quad
zeekajak Hasselö
zeekajakken Hasselö

Op dikke banden door de bossen

Soms zie je in Småland door de bomen het bos niet meer. Veel bos betekent doorgaans ook veel mogelijkheden voor mountainbiken. De beste plek daarvoor is rondom Jönköping en Huskvarna, nabij Lake Vättern. Voorzien van keurige bordjes zijn de routes duidelijk herkenbaar. Kleurtjes geven de moeilijkheidsgraad van een parcours aan. Net zoals op de piste. De zwarte route kent zelfs twee varianten, waarvan de ene de toevoeging EC heeft. In 2016 werd hier namelijk het Europees kampioenschap verreden. En diezelfde route kan nog steeds worden afgelegd. Zoals verwacht is die aardig pittig. Steile klimmetjes, technische afdalingen en snelle single tracks. Diverse routes zijn aan elkaar vast te knopen. Eindeloze karrensporen langs en door weilanden bevolkt met koeien leiden weer naar een mooie bospassage met slingerende paden. Het is smullen op de mountainbike.

Mountainbiken Småland
Mountainbike Småland
MTB Småland
Slangetje Småland
Mountainbiken in outdoor paradijs Zweden

Outdoor paradijs

In de lucht, op het land of op het water. Småland heeft voor de actieve en avontuurlijke reiziger veel te bieden. De kans dat de adrenaline bij één van de activiteiten door je lijf schiet is vrij groot. De regio is onbetwist een verademing voor de liefhebber van de natuur en outdoor.

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>