In de voetsporen van de Engelse Kustwacht

Wandelen over het South West Coast Path, het langste wandelpad van Engeland. In 2018 heeft Baltus Communications de opdracht gekregen om Englands Great Walking Trails te promoten. Dit zijn zeven lange-afstand wandelpaden in Engeland, variërend van 129 kilometer tot deze gigant van 1.014 kilometer. In de bloedhete zomer liep ik drie etappes en verwonderde me keer op keer over de uitzichten.

Het ontstaan van het South West Coast Path

De enorme afstand van het aaneengesloten wandelpad langs de zuidwestkust van Engeland is ontstaan door de kustwacht die van vuurtoren naar vuurtoren liep om te controleren op smokkelaars. Daardoor komt dit pad op de mooiste uitzichten en is het zelden de meest directe route om van a naar b te komen. De route loopt dwars door verschillende nationale parken en erfgoedkusten en kruist twee werelderfgoed locaties: Dorset en Oost Devon. Het pad genereert per jaar 300 miljoen Engelse Pond en 7.500 banen. Een toplocatie als het gaat om toerisme en natuurbeleving. Het pad  loopt van Minehead in Somerset, langs de kusten van Devon en Cornwall tot Poole Harbour in Dorset. Een gigantische wandelroute die continue vlak langs of niet ver van de zee loopt.

Wat bezielt een mens om hier te gaan lopen

Daar is maar één antwoord op: de overweldigende uitzichten. Door de enorme afwisseling van gesteenten en rotsen krijg je telkens weer een ander kleurenpalet voorgeschoteld. Naast de uitdaging van de stevige beklimmingen en pittige afdalingen maakt dit de route zeer de moeite waard. Tel daarbij op de rust en de vriendelijkheid van de mensen en je hebt alle ingrediënten voor een mooie wandelvakantie.

Het fijne is dat je overal langs de route kunt overnachten en pleisteren. Met een rugzak gevuld met water en fruit, stevige schoenen aan je voeten, een regenpak en een flinke dosis humor kun je het zo een paar dagen volhouden om hier lekker rond te banjeren. Bij elke etappe staat op de website southwestcoastpath aangegeven waar je kunt overnachten en eten.

Niet geschikt voor de ongeoefende wandelaar

Dat is niet helemaal correct. Er zijn etappes die wat minder zwaar zijn, maar over het algemeen is het redelijk stijgen en dalen. Een beetje training vooraf is aan te raden. De echte diehards wandelen uiteraard zo honderd kilometer weg. Wij, als recreatieve wandelaars, lopen drie etappes, verdeeld over meerdere dagen. Onze drie pubers zijn erbij en hebben, al is het soms met gemopper, deze etappes goed uitgelopen.

Klimmen over trapjes op het South West Coast Path

Het is niet alleen een pad, maar soms ook klimmen over trapjes

Van Sidmouth naar Seaton 10,3 mijl (16,6 km)

In de beschrijving wordt deze route “challenging” genoemd. Uitdagend dus en dat is gebleken. We ploeteren drie kliffen op waarvan de laagste 150 meter hoog is en de hoogste 156 meter. Omhoog klimmen is zwaar, maar naar beneden lopen is misschien nog wel zwaarder. Toch zou ik deze etappe zo weer overdoen. Je wordt telkens weer getrakteerd op waanzinnige uitzichten. De rotsen zijn hier rood van kleur en stammen uit de Triassic (Trias) periode en zijn zo’n 245 miljoen jaar oud. Samen met het groen en geel van de akkers brengt het een mooie kleurencombinatie.

In Sidmouth parkeren we de auto en steken we de brug over het water over. Het pad klimt meteen recht omhoog de eerste klif op. Nadat we de huizen achter ons hebben gelaten en we via een houten trapje op het hoogste punt komen, staan we meteen in Nationaal Park Sidmouth Countryside, op 156 meter hoogte. Achter ons zien we de rode kliffen van Oost Devon en voor ons de gele kliffen van Dorset.

Wandelen langs de koeien met uitzicht op zee

Onder ons kabbelt de zee tegen de rotsen en naast ons grazen de koeien in de weide. Het is een bijzonder schouwspel. Koeien die rustig staan te herkauwen, wandelaars die soms gehaast en soms tergend langzaam de berg opsjouwen en de grote kalme zee die nergens voor terugdeinst.

Vol goede moed stappen we verder en trotseren we de tweede klif. Door de warmte is het water op en we hopen snel onze bidons bij te kunnen vullen, maar dat valt tegen. Tijdens deze etappe is er geen horeca of tappunt voor water. We moeten door naar het volgende dorp, Seaton.

Drie kliffen verder, en met wat gemopper, zijn we toch euforisch als we de eindbestemming zien liggen. Nu is het nog de kunst om met de bus de auto weer op te halen in Sidmouth en dan kunnen we genieten van een rustige avond.

Sidmouth Country Side

Het uitzicht vanaf Nationaal Park Sidmouth Countryside

Van Seaton naar Seatown 17,1 mijl (27,5 km)

Tijdens deze etappe passeren we Charmouth, een charmant kustplaatsje bekend van de vondsten van de Ichtyosaurus en fossiele ammonieten. Deze plek hoort bij de Jurassic Coast, stamt uit de Jurassic (Jura) periode en is zo’n 206 miljoen jaar oud. Het wemelt hier van de toeristen en mensen die voorovergebogen lopen om het zand af te speuren naar het oude goed. Als we Charmouth uit zijn en de klif opklimmen komen we in Nationaal Park Stonebarrow Hill. Een oase van rust en groen en er is een klein bezoekerscentrum met een winkeltje. We genieten van een ijsje en zijn blij dat we op deze etappe wel onderweg wat kunnen kopen. Je kunt hier zelfs met de auto naartoe rijden om te genieten van wederom een magnifiek uitzicht. Stukken van de kliffen vallen hier soms naar beneden, waardoor de fossielen vrij komen. Wij staan op het randje en dat is duizelingwekkend.

De vriendelijkheid van de mensen die ons spontaan wat te drinken en eten aanbieden is enorm. Engeland is een fantastisch land om te wandelen. De etappe is lang en we zijn blij met elke afleiding om even stil te staan en te genieten. Het houdt maar niet op met mooie vergezichten en ik fotografeer er lustig op los.

Stonebarrow Hill bij Charmouth

Bovenop Stonebarrow Hill met uitzicht op Charmouth en in de verte Lyme Regis

Van Ferrybridge naar Lulworth Cove 14,4 mijl (23,2 km)

Het meest bekende fenomeen aan de Jurassic Coast is ongetwijfeld Durdle Door. Dit is een door water uitgesleten natuurlijke brug. In combinatie met de witte krijtrotsen op de achtergrond is dit een absolute aanrader. Het fenomeen is eigendom van een Engelse familie die 50 vierkante kilometer aan land bezit met de naam Landgoed Lulworth. Durdle Door is openbaar toegankelijk en trekt jaarlijks miljoenen toeristen. Het pad loopt vlak langs Durdle Door en kruist even verderop Lulworth Cove. Alleen de naam nodigt al uit om hier een kijkje te gaan nemen. Dit gedeelte hoort bij de krijtperiode en is 66 tot 142 miljoen jaar oud. Je loopt hier werkelijk in een stuk eeuwenoude geschiedenis.

De naam Durdle Door komt uit het oud-Engelse Thirl, wat zoveel als gat of boren betekent. De naam Lulworth komt van een oude nederzetting uit de elfde eeuw en stamt af van Luluorde, Luluworde of Loloworde.

Durdle Door

Durdle Door bij West Lulworth trekt jaarlijks miljoenen bezoekers

Witte kliffen bij West Lulworth

De witte kliffen van West Lulworth

Het South West Coast Path is een aaneenschakeling van vergezichten en prachtige natuur. Geniet tijdens het lopen vooral van alles wat je ziet en hoort. Talloze vogelsoorten vliegen je voorbij en niet zelden zie je een knaagdier voorbij schieten. De hond mag mee, maar wel aan de lijn. De Engelse bevolking is over het algemeen zeer vriendelijk en behulpzaam. Combineer een aantal wandeletappes met een verblijf aan de Jurassic Coast. Eerder schreef ik een blog over fossielen zoeken in Charmouth.

Praktische informatie

Algemeen:
Baltus Communications over Englands Great Walking Trails
Great English Trails

Reizen naar Engeland:
Eurotunnel
DFDS Seaways

Dit zijn de etappes die wij hebben gelopen:
Southwestcoastpath.org.uk/walksdb/180/
Southwestcoastpath.org.uk/walksdb/181
Southwestcoastpath.org.uk/walksdb/185

Tips:
> Trek altijd stevige schoenen aan
> Neem voldoende drinken en eten mee
> Neem in Engeland altijd een regenjas mee
> Zorg dat je goed uitgerust bent
> Denk aan je fotocamera

Digna
Follw me

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>