Een nieuwe weg door het oude Engeland

Het zuiden van Engeland heeft dit jaar een nieuwe ontdekkingsreis voor toeristen, de Great West Way. Deze toeristische route begint in Bristol en eindigt in Londen (of andersom) en verbindt hippe steden met oude gebouwen, pittoreske dorpjes met wandelingen door idyllische landschappen en magische bossen met koninklijk cultureel erfgoed.

De Great West Way dankt zijn naam aan het feit dat dit een van de eerste grote wegen is die in opdracht van de koningen van Engeland is aangelegd. Het is een route die elk soort reiziger kan afleggen en omvat zowel hele bekende toeristische trekpleisters als nog onontdekte pareltjes. Neem je tijd om de route af te leggen, er valt namelijk elke tien minuten wel iets nieuws te ontdekken!

Englands Great West Way Routekaart

Bristol & Bath

Twee hippe steden op slechts twintig kilometer afstand met elk een eigen rijke geschiedenis. Bristol wordt met bijna een half miljoen inwoners ook wel de hoofdstad van het zuidwesten van Engeland genoemd. De stad is groot geworden door haar belangrijke rol als handelshaven voor Londen en is door haar gunstige ligging ontpopt tot een belangrijke internationale havenstad. Tal van evenementen, restaurantjes en barretjes aan het water maken de bruisende haven van Bristol een aangename plek om te chillen. Maar ook het oude centrum waar kunst en graffiti gemixt met eeuwenoude gebouwen het hedendaagse aanzicht bepaalt, is erg leuk om urenlang rond te dwalen. Ben je iemand die net als ik graag even de natuur opzoekt in een grote stad, dan is een wandeling naar de Clifton Suspension Bridge een bezoek waard. De brug is een eyecatcher op zich en je hebt vanaf deze hoger gelegen locatie ook een prachtig uitzicht over de stad. Naast de brug is een observatorium vanwaar je het beste uitzicht hebt op de brug en de achterliggende stad en je kunt er een grot bezoeken die uitkomt bij een uitkijkplatform vlak boven de rivier.


Oude gebouwen gemixt met kunst is het hedendaagse beeld van Bristol

Oude gebouwen gemixt met kunst is het hedendaagse beeld van Bristol

Prachtig uitzicht over de stad en de Clifton Suspension Bridge

Prachtig uitzicht over de stad en de Clifton Suspension Bridge

Bath is na Londen de drukst bezochte toeristenstad van Engeland en staat vooral bekend om de Romeinse thermale baden. Deze badhuizen zijn gebouwd op natuurlijke warmwaterbronnen met een erg aangename watertemperatuur van ongeveer 45 graden. Dit warme water heeft niks met vulkanisme te maken, maar ontstaat doordat regenwater via meerdere kalksteenlagen naar een diepte van 4.000 meter in de aardkorst sijpelt. Hier wordt het water opgewarmd en onder druk weer terug naar het aardoppervlak gestuwd. De Roman Baths zijn een highlight van de stad die je niet mag missen! Ze zijn naar zeggen een van de mooiste historische locaties van Noord-Europa en staan uiteraard op de UNESCO werelderfgoed lijst.

Inmiddels zijn de badhuizen in Bath keurig in oude stijl gerenoveerd

Inmiddels zijn de badhuizen keurig in oude stijl gerenoveerd

Overal in de stad Bath zijn er Romeinse invloeden terug te vinden

Overal in de stad zijn er Romeinse invloeden terug te vinden

Vanuit Bath is een verdere reis per boot over het kanaal mogelijk

Vanuit Bath is een verdere reis per boot over het kanaal mogelijk

Cotswolds

Ten noorden van Bath liggen de Cotswolds. Deze streek behoort tot Engeland’s ‘Area of Outstanding Natural Beauty’. Het is een van de veertig plekken in Engeland, Wales en Ierland die door de overheid benoemd zijn tot streken met een buitengewone natuurlijke schoonheid. Het is dat typische beeld dat je hoofd binnen schiet als je aan Engeland denkt. Heuvelachtige landschappen en idyllische dorpjes met uit kalksteen opgetrokken huisjes begroeid met overwoekerende klimopplanten. Het dorpje Castle Combe ziet er zo idyllisch uit dat het zelfs meerdere malen gebruikt is als filmset en als trouwlocatie.

Malmesbury, Castle Combe, Cotswolds

Castle Combe wordt weleens gebruikt als film- en trouwlocatie

Ten noorden van Bath liggen de Cotswolds, onderdeel van de Great West Way

Ook is deze streek filmlocatie geweest voor Harry Potter films

Westonbirt National Arboretum

Engeland staat bekend om haar mooie botanische bloementuinen, maar heb je ook wel eens gehoord van een bomentuin? Als je ook maar een klein beetje van bos en natuur houdt dan is dit absoluut een bezoekje waard! Tussen Bath en Malmesbury ligt in het kleine plaatsje Westonbirt het National Arboretum. Deze treegarden is ongeveer 200 jaar geleden aangelegd door Robert Holford, een rijke landeigenaar met liefde voor tuinieren die met zijn passie één van de belangrijkste collecties van bomen uit alle hoeken van de wereld heeft gecreëerd. Het bos is 240 hectare groot en er zijn maar liefst 15.000 bomen en struiken te vinden! Naast een prachtige wandeling met een vrijwillige gids kun je het bos ook van de bovenzijde bekijken vanaf een wandelpad dat ter hoogte van de boomtoppen is gemaakt.

Magische kleuren in de bomentuin van Westonbirt National Arboretum

Magische kleuren in de bomentuin van Westonbirt

Maak in Westonbirt een informatieve wandeling met een vrijwillige gids

Maak hier een informatieve wandeling met een vrijwillige gids

Stonehenge

Stonehenge is een UNESCO bezienswaardigheid die je op je bucketlist kunt zetten. Hoewel deze prehistorische stenencirkel overspoeld wordt met toeristen en er op de drukste dag van het jaar maar liefst 10.000 bezoekers op één dag rondlopen (!) blijven deze stenen en het hele archeologische landschap er omheen toch wel wat mysterieus. Je kunt hier je bezoek plannen met een gids, die je tijdens de twee uur durende wandeling om de cirkel heen alles vertelt over de verschillende theorieën en ontdekkingen die sinds de Middeleeuwen naar boven zijn gekomen over het ontstaan en het gebruik van deze stenencirkel.

De mysterieuze Stonehenge cirkel, Great West Way

De mysterieuze Stonehenge cirkel

Windsor

De hordes toeristen die naar Windsor komen voor een bezoek aan het Koninklijk kasteel zijn al een hele attractie op zich. Als je niet van drukte houdt is het even omschakelen want werkelijk overal in en om de grootste attractie van deze stad zijn mensen te vinden. Het Windsor kasteel is naar zeggen het favoriete buitenverblijf van de koningin en de drukte is er ook niet minder op geworden sinds Prins Harry hier is getrouwd. Naast het feit dat het nog een bewoond kasteel is, is het ook gewoon erg indrukwekkend om dit duizend jaar oude kasteel van binnen te bezichtigen!

Alle toeristen in het Windsor kasteel zijn al een attractie op zich

Alle toeristen in het kasteel zijn al een attractie op zich

Perfect aangelegde tuinen binnen de muren van Windsor Castle

Perfect aangelegde tuinen binnen de muren van het kasteel

Een koninklijke attractie is onmisbaar tijdens je verblijf in Engeland

Een koninklijke attractie is onmisbaar tijdens je verblijf in Engeland

Great West Way: eigen vervoer of Discoverer Pass?

De tweehonderd kilometer lange route van de Great West Way kan worden afgelegd via de weg, treinrails of over het water. Elk vervoersmiddel heeft zijn unieke beleving tijdens deze route. Met een huurauto heb je de vrijheid om zelf je route te bepalen en kun je dus zoveel mogelijk zien in een korte tijd, terwijl je tijdens een onbezorgde treinreis weer heerlijk van de omgeving kunt genieten. Voor de optimale beleving is het leuk om een aantal vervoersmiddelen te combineren. Pak bijvoorbeeld tussen Bristol en Bath de trein en plan een boottocht over de Theems rivier tussen Reading en Windsor. Indien je gaat reizen met het openbaar vervoer kies dan voor de Great West Way Discoverer Pass, waarmee je onbeperkt kunt reizen met de trein en bus. En wat dacht je ervan om een deel van de route af te leggen te voet of op de fiets?

Elk vervoersmiddel heeft zijn eigen unieke beleving tijdens de route

Plan je reis

Begin met het plannen van je reis door een bezoek te brengen aan de website van de Great West Way. Hier vind je een interactieve kaart met alle bezienswaardigheden, maar ook informatie en tips voor overnachtingsmogelijkheden. Vliegtickets zijn goedkoop via Easyjet. Deze vliegmaatschappij vliegt tussen Amsterdam en Londen en Amsterdam en Bristol. Via House of Britain is het mogelijk om een compleet pakket te boeken.

Overnachten

Er zijn tal van overnachtingsmogelijkheden op de gehele route van de Great West Way. Denk hierbij aan een hotel, camping, bed&breakfast, een farm stay of een boot. Echt uniek overnachten doe je bijvoorbeeld in Bristol, in een Amerikaanse Airstream caravan bovenop het dak van het Brooks Guesthouse. Of wat dacht je van een overnachting in het oudste hotel van Engeland?

Overnachten in het oude Old Bell Hotel of het Brooks Guesthouse?

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)
  1. Helena zegt:

    WoW! Nooit gedacht dat dit zo mooi, afwisselend en indrukwekkend zou zijn! Ben helemaal geïnspireerd geraakt!

  2. Manja zegt:

    Gaaf Margriet! En toffe foto’s met de groothoek! Wat ben je ook leuk gezelschap, hopelijk kunnen we nog een keer samen op stap!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>