Fossielen zoeken: Jurassic Coast

Wat kun je verwachten als je tienjarige zoon vraagt om fossielen te gaan zoeken aan de Jurassic Coast in Engeland? Het regent toch immers altijd in Engeland? En hoe groot zal de teleurstelling zijn als we niets vinden?

durdle door

Na een korte voorbereiding vertrekken we in de herfstvakantie richting de zuidkust van Engeland. We nemen de trein bij Calais en staan veertig minuten later in het Engelse Folkestone. Waar in Nederland de regen met bakken uit de hemel komt, treffen wij een zonnig en vriendelijk Engeland. Via een overnachting in Brighton waar we uiteraard de pier met haar kermis bezoeken bereiken we de tweede dag via de kust in een kleine vijf uur het idyllische gehucht Puncknowle, halfweg aan de Jurassic Coast Road. Bij goed geluk hebben we via internet een B&B geboekt en we zijn dan ook blij verrast als we onze gekozen locatie zien. De ligging is fantastisch met uitzicht over zee en de heuvels en de ontvangst door eigenaresse Elizabeth Edwards is, zoals dat in Engeland hoort, hartelijk en met een uitgebreide thee. We krijgen meteen informatie over plekken waar we echt heen moeten om fossielen te vinden, maar ook over plekken die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken vanwege mooie natuur. Terloops vertelt Elizabeth dat het weer om zal slaan en dat een zware storm het gebied benaderd. Later zal blijken dat we zeer veel geluk hebben omdat de storm nauwelijks het gebied heeft aangeraakt en verderop in Engeland flink heeft huisgehouden.

Charmouth

Na de thee vertrekken we naar het kleine dorpje Charmouth, zo’n 20 minuten rijden naar het Westen. Hier zouden we zeker fossielen kunnen vinden. Het is al eind van de middag als we via de prachtige kustweg het dorp bereiken en al snel vinden we een parkeerplaats bij het strand. Het is er niet druk. Er zijn wat mensen die met de hond wandelen en hier en daar loopt iemand voorovergebogen naar de grond te turen en wordt af en toe iets opgeraapt. Het water is opkomend en daarom niet erg handig om fossielen te vinden. Toch wandelen we langs het strand en zoeken en speuren zonder iets te vinden. Teleurstelling alom, maar we geven niet op en zijn voornemens de volgende dag bij afgaand tij terug te komen. Ondertussen kijken we onze ogen uit naar de hoge rotspartijen die, liggend in de lage zon, prachtige kleuren laten zien. Een stukje verder ligt het dorp Lyme Regis. Dit is een meer toeristische plek met leuke kleine winkeltjes, omhoog kringelende straatjes en een goede vindplaats van fossielen. Ook hier zijn de rotsen erg mooi en stijl. We wandelen ook hier nog wat rond en eten hier meteen ons avondmaal.

charmouth

Na een goede nachtrust vertrekken we de volgende morgen vroeg terug naar het strand. Voor drie Engelse Pond kun je hier de hele dag je auto parkeren op de parkeerplaats bij het informatiecentrum. Als echte toeristen laten we ons eerst voorlichten bij het informatiecentrum, een must om fossielen te kunnen vinden. Een alleraardigste zestiger vertelt ons wat we allemaal aan fossielen kunnen vinden en vooral hoe en waar we moeten zoeken. We krijgen folders mee en worden nog gewaarschuwd om vooral op het opkomende water te letten. Als het water hoog staat, is het gevaarlijk bij de rotsen. Er kunnen stukken afbreken en je kan niet meer weg komen.

Een gids is helaas deze dag niet beschikbaar omdat er scholen op bezoek zijn, maar opgetogen gaan we zelf op pad. Her en der lopen dames op leeftijd rond die duidelijk ervaren zijn in het zoeken naar fossielen. Zonder te vragen vertellen ze ons waar we op moeten letten en ze laten hun vondsten zien. Onze zoon krijgt zelfs een steen met een belemniet erin. Een belemniet is een versteend staartstuk van een inktvis, zo’n 250 miljoen jaar oud. We hebben rekening gehouden met het tij en het water is afgaand. We hebben een hele dag de tijd. In eerste instantie vinden we niets, maar als we verderop het strand komen klinkt er ineens een kreet van mijn zoon. Hij raapt een prachtige fossiel (ammoniet) op en toont hem enthousiast aan ons. De beer is los en al snel vinden we meer en meer. Kapotte stukken fossiel, maar ook enkele gave hele fossielen. Steeds vaker krijgen we tips van de lokale bevolking en laten we over en weer trots onze vondsten zien. De vriendelijkheid en behulpzaamheid van de Engelsen is hier buitengewoon.

fossiel digna

Na een dag zoeken hebben we zakken vol met fossielen in alle soorten en maten en een berg mooie schelpen. Blij en opgetogen keren we terug naar onze kamer waar we na een douche meteen weer vertrekken voor een heerlijke maaltijd in Bridport, een stadje waar we telkens langs rijden op weg van onze B&B naar het strand.

Durdle Door

De volgende dag gaan we een andere richting op. We hebben meerdere tips over vindplaatsen gekregen en hoog op mijn persoonlijke lijstje staat het natuurfenomeen Durdle Door bij het plaatsje Lulworth. Je verzint het niet, het bestaat echt. Over kronkelende weggetjes rijden we dan weer vlak aan de kust, dan weer wat meer landinwaarts,richting het Oosten. Het is even zoeken, maar dan vinden we toch de parkeerplaats bij Durdle Door. Ook hier vraagt men drie Engelse Pond parkeergeld voor een hele dag. We volgen de meute, want druk is het hier wel. Ook hier zijn klassen schoolkinderen op excursie, maar het hindert ons niet. Ze zijn vriendelijk zoals Engelsen dat over het algemeen zijn.

Durdle Door is een Natuurlijke Brug in de rotsen en ligt er prachtig bij op deze wederom zonnige dag. We wandelen wat rond, maken foto’s en togen ook hier richting het strand dat diep onder ons verscholen ligt. Via een oude trap met scheef gezakte betonnen treden bereiken we zeeniveau en kan het grote zoeken beginnen. We kijken goed of er nog lokale mensen voor ons lopen zodat we zeker niet verrast kunnen worden door plotseling hoog water. We zoeken een paar uur en wandelen over rotspartijen en grote stenen, maar vinden geen fossielen. Wel een aantal mooie schelpen en stenen. Opgetogen keren we terug naar de auto en rijden nog wat rond in de mooie, ruige omgeving.

durdle door natuurlijke boog

Stonehenge

De derde dag begint opnieuw zonnig en stralend en vandaag rijden we in drie uur naar het Stonehenge monument. Nu we zo dicht in de buurt zijn willen we dit zeker niet overslaan. De route erheen is opnieuw mooi, maar heel anders dan de ruige kust. Een glooiend landschap wisselt af met ruime vlaktes en kleine dorpjes vol groen met de typische Engelse stenen muurtjes. Het monument hebben we al eerder op beeld gezien, maar toch zijn we verbaast over de locatie en de geschiedenis er omheen. Een enorme toeristische trekpleister waar je wordt ontvangen in een mega gebouw vanwaar je met wagons achter een terreinwagen naar het monument wordt vervoert. Ondanks de hoge toeristenfactor fascineert het verhaal achter het monument ons wel en lezen we aandacht bijgeleverde folder over de omvang van de omgeving van het monument. Na de gebruikelijke foto’s togen we snel terug naar de kust, want daar is de natuur werkelijk mooier dan wat verder het binnenland in.

Stonehenge

Exmouth

De volgende dag rijden we opnieuw langs de kustweg richting het Westen naar het stadje Exmouth. Ook hier zouden de rotsen bijzonder mooi zijn in de baai van Exmouth. Ons valt het een beetje tegen. Het is vooral een badplaats in winterrust en de hoogte van de rotsen is een stuk lager dan wat we tot nu toe gezien hebben. In de zomer zal dit waarschijnlijk een bruisende stad zijn, maar nu is het stil en ongezellig. Wel vinden we hier een doe-het-zelf winkel en kopen we een pikhouweel om de volgende dag stenen te kunnen hakken bij het zoeken naar fossielen. Vanuit Exmouth dat aan het einde van de Jurassic Coast ligt rijden we in ongeveer drie uur via Dorchester helemaal terug naar het begin van de Jurassic Coast, bij het plaatsje Swanage. Hier zijn voornamelijk hagelwitte krijtrotsen en lange stranden. We zijn te moe om er nog echt van te genieten dus zoeken we snel de rust van onze B&B op.

Exmouth

Kimmeridge en Portland

Dag vijf brengt ons in Kimmeridge en Portland. Kimmeridge omdat hier ook een goede vindplaats van fossielen zou zijn en Portland omdat we hier haaientanden zouden kunnen vinden. Een andere fascinatie van mijn zoon. Kimmeridge is niet meer dan een baai en haventje zonder dorp in de buurt. We moeten flink zoeken om de locatie te vinden. Het weer is alweer goed, maar er staat wel een flinke wind. We zien veel fossielen in de harde rotsen, maar kunnen ze niet meenemen. Je mag hier niet hakken en alleen losgeslagen fossielen mag je oprapen. De beste tijd om fossielen te vinden is na de najaarsstormen, maar hier is het al weken prachtig weer dus alle losgekomen fossielen zijn al opgeraapt. Het is een saaie locatie en andere mensen zien we hier niet. Na een paar uur zoeken staken we en vertrekken naar Portland.

Portland is een schiereiland dat langgerekt in de zee ligt. Je komt er via een dam die is aangelegd met aan beide zijden stranden. Het is een heuvelachtig schiereiland en de stad Fortuneswell bestaat voornamelijk uit omhooglopende straten en grote huizen. Het ziet er behoorlijk toeristisch uit, maar ook redelijk vervallen. We rijden helemaal naar de westpunt waar we bij de vuurtoren zouden moeten zoeken. We zijn er aan het eind van de middag en er is een flinke wind op komen zetten. De kust ligt bezaaid met grote rotsblokken en het is hoog water. Van haaientanden zoeken is geen sprake meer. Wel klimmen we een eindje verder naar beneden over een pad langs de steile rotsen en genieten we samen van een mooie zonsondergang met achter ons prachtige witte krijtrotsen.

portland

De laatste dag brengen we weer door op het strand van Lyme Regis en met onze pikhouweel kunnen we nog beter zoeken naar fossielen. We vinden wederom erg veel en krijgen op het laatste moment nog tips om hele kleine mini fossielen te vinden in de branding.

De Jurassic Coast is verdeeld in meerdere secties. De Jurassic periode, hier vind je vooral fossielen als amonieten en belemnieten, de Triassic periode en de Crettaceos periode. Hier vind je vooral krijtrotsen en versteende schelpen.

Kortom

De vindplaatsen Lyme Regis en Charmouth zijn goed. Lyme Regis heeft net iets meer charme en is wat meer toeristisch ingesteld. Kimmeridge en Portland vielen tegen als vindplaatsen. Hier moet je echt goed weten waar je moet zoeken. Portland is zeker de moeite waard om te bezoeken. Durdle Door bij Lulworth mag je niet missen.

Geniet tijdens het fossielen zoeken van de prachtige natuur en de steile rotsen, ga lekker eten een van de vele restaurantjes in Bridport en waardeer vooral de vriendelijkheid van de mensen en de rust van de omgeving.

Follw me

Digna

Boswachter publiek at Staatsbosbeheer
Digna pleit al jaren voor de schoonheid van de prachtige natuur in Europa, maar ook het verre avontuur blijft lokken en haar wens is samen met haar partner met een rugzak de wereld over te trekken.
Digna
Follw me

Latest posts by Digna (see all)

 1. Wat een leuk verslag! Wij willen komende zomer ook naar Zuid Engeland. Vooral voor de vakantie en omgeving maar het zou heel leuk zijn om echte fossielen te vinden. We zullen de tips gaan volgen!
  Zelf hebben we een huisje in Nieuwvliet Bad. Daar liggen verl haaientanden. Ons huisje is te huur, misschien iets voor jullie?

  Groeten,
  Peter Verhulst

  • Dennis zegt:

   Hallo Peter,

   Ik heb net eea gelezen en wil misschien jullie huisje huren voor in de zomervakantie.

   Kan dat nog?

   Groet, Dennis Jong

  • Ron Zijlstra zegt:

   Dag Peter,

   Jullie huisje wat voor verhuur beschikbaar is wekte onze interesse.

   Kunt u ons er wat meer over vertellen?

   Groet Ron Zijlstra

 2. Irene zegt:

  Volgens mij is de route langs de complete Jurassic Coast (Orcombe Point bij Exmouth in East Devon tot Old Harry Rocks bij Swanage in East Dorset) onderdeel van de langere South West Coast Path National Trail. Dat lijkt me een geweldige uitdaging. Heeft iemand daar ervaringen mee?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>