De metamorfose van Schouwen Duiveland

Schouwen Duiveland, bekend van populaire badplaatsen als Renesse en Burgh-Haamstede. Daar ga je op vakantie om te zwemmen, zeilen, duiken, zonnebaden, feesten tot in de vroege uurtjes. Maar Schouwen Duiveland is ook een plek waar je actief buiten wil zijn. Ga paardrijden, wandelen op het strand, pak de fiets voor een prachtige route langs de Zuidkust van Schouwen aan de Oosterschelde of ga mountainbiken door Boswachterij Westerschouwen.

Renesse: van feestende massa’s naar gezelligheid voor iedereen en zeehonden

De joelende jeugd is verdwenen. De rust is weergekeerd op Schouwen Duiveland. Het is stil. Te stil. Het dorp Renesse worstelt met een ommekeer van grote orde. De verdreven families van weleer moeten terug gehaald worden. Renesse aan zee. Eens een walhalla voor zuipende, slopende jeugd. Nu een kustplaats voor vader, moeder en kinderen. Opa en oma desnoods. Maar ook voor de hippe dertiger. Voor iedereen eigenlijk wel.

De lange rij bij de prijswinnende Italiaanse ijssalon is eeuwig. Toeristen en lokale bewoners vergapen zich voor de vitrines met zoveel smaken ambachtelijk gemaakt ijs. Eigenaar Jaap heeft tijd om met iedereen een praatje te maken. Een markante man waar je niet omheen kunt. Even verderop zit het terras van de brasserie vol. Er wordt gelachen. Her en der staan motoren over het plein verspreid. De bikers zitten op het terras aan de koffie of een biertje. Het hardrock café is omgebouwd tot muziekcafé waar overigens voor de liefhebber af en toe nog stevige muziek wordt gedraaid. De grote jeudgcamping in het nabijgelegen Scharendijke is omgebouwd tot mega camperplaats. Het eiland slaat een nieuwe weg in en dat is voor iedereen goed.

De stranden zijn even mooi als altijd. De laatste jaren ook bevolkt door zeehonden. Honderden liggen er op de zandplaat voor de kust. Regelmatig laten ze zich zien vlakbij en soms zelfs op het strand. De golven kietelen de tenen van de strandbezoekers. Het is nog fris. Een jongetje van een jaar of drie zit naakt in het zand. Hij voelt de kou niet. Hij is vrij. Zo vrij als hij kan zijn. Niets houdt hem tegen. Het gevaar is verdwenen. De discotheken en vele cafe’s zijn er nog. Alles wordt herbouwd of gemoderniseerd. Er wordt gefeest en gedanst, maar niet meer zo heftig als eerst. Alles lijkt wat kalmer te zijn. De zon verwarmt Renesse zoals de horeca haar gasten. Vriendelijk. Innemend. Correct. Het is goed toeven op Schouwen Duiveland.

strand Schouwen Duiveland

Renesse

Maar Schouwen Duiveland is meer dan alleen Renesse. Mossels, oesters, vis, oude ringdorpen, historisch Zierikzee, moderne architectuur, hippe winkels, windsurfen, kitesurfen, prachtige natuur, de Deltawerken en nostalgie. Schouwen Duiveland heeft het allemaal.

Zierikzee: historische havenstad met gezellige terrassen, hippe winkels en bruinvissen

Slenteren door de oude straten met de prachtige monumentenpanden, genieten op een gezellig terras of rondneuzen in de hippe winkeltjes van Zierikzee. Je raakt er niet uitgegeken. Houd je van nostalgie, dan kun je hier je hart ophalen. Maar liefst 569 monumenten zijn er te bekijken. Zelfs de Zeelandbrug, lange tijd de langste brug van Europa, is een monument. Ga je dan toch naar de Zeelandbrug, neem dan de tijd om onder de brug aan de Oosterschelde te zitten. Duikers komen hier boven met de mooiste foto’s en verhalen. Het is een populaire duikspot, evenals het Grevelingenmeer, dat aan de andere kant van het eiland grenst. Bij de Oosterschelde kan het zomaar zijn dat je de bruinvissen voorbij ziet zwemmen. Op het havenhoofd van Zierikzee heb je de beste kans om deze dolfijnachtige vissen te zien.

Zeelandbrug

De Zeelandbrug was lange tijd de langste brug van Europa

Historisch Zierikzee

Flaneren in de historische havenstad Zierikzee

De Brouwersdam: Noordzee & Grevelingenmeer en flamingo’s

Flamingo’s? In Nederland? Dat kan toch helemaal niet? Ohja, zeker wel. Al jaren overwinteren in het Grevelingenmeer flamingo’s. Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van Europa en bevriest niet. Er is voedsel genoeg voor de Flamingo’s. Ze kunnen heel goed tegen de kou. In Chili leven deze vogels in het Andesgebergte waar het makkelijk -40 graden wordt. De Flamingo’s zijn een mix van Chileense, Caribische en Europese exemplaren. Ze broeden in de zomer in het Zwilbrockerven, net over de grens in Duitsland. In de winter kun je ze met tientallen bewonderen in het Deltagebied. Een echte publiekstrekker.

Maar ook massa’s zeehonden kom je tegen in het Grevelingenmeer. Vooral de gewone zeehond leeft hier in grote getale. De grijze zeehond vind je meer aan de noordzeekant. Bij de spuisluis in de Brouwersdam kun je ze beiden bewonderen. Doordat er veel vis door de sluis komt zijn hier altijd hongerige zeehonden te vinden.

De Brouwersdam met aan de ene kant de Noordzee met haar mooie stranden en aan de andere kant het zoute Grevelingenmeer is een hotspot voor de surfers. Aan de Noordzee is het kite-surf gebied en aan de Grevelingen het windsurf gebied. Op de hele Brouwersdam mag je gratis staan met de auto, camper of caravan van zonsopgang tot zonsondergang. Bij lekker weer en een flinke wind moet je wel vroeg zijn, want dan staat de dam van voor tot achter vol. Het is één en al gezelligheid met sportende jongeren en rustig genietende ouderen. Alles kan hier en veel mag.

De natuur van Schouwen Duiveland: rust, ruimte, watervogels en herten

Houd je van wandelen, fietsen of watersporten, dan is het eiland Schouwen Duiveland jouw eiland. Kilometers wandel- en fietspaden slingeren over het eiland. Boswachterij Westerschouwen is verreweg het grootste en meest bekende natuurgebied van Schouwen Duiveland. Via 7 gemarkeerde wandelroutes, een rolstoelvriendelijk familiepad, een fietspad en een mountainbikepad kun je dit bos- en duingebied met flinke heuvels verkennen. Binnen no time sta je vanuit het bos op het strand. Hoe uniek is dat?

Maar Schouwen Duiveland heeft meer. De Schelphoek bijvoorbeeld. Een natuurgebied dat zowel buitendijks- als binnendijks te bewonderen is. Het ene moment loop- of fiets je langs de Oosterschelde, het andere moment kom je door het bos dat rondom de grote kreek is ontstaan. Je kunt hier de oude caissons zien waarmee het gat na de watersnoodramp is gedicht.

Herten in Boswachterij Westerschouwen

Herten in Boswachterij Westerschouwen

Boerenzwaluw Schelphoek

Boerenzwaluw Schelphoek

Dijkwater, een overblijfsel van de Watersnoodramp, is een gebied met veel bijzondere plantensoorten zoals orchideeën vanwege de zilte ondergrond. Niet veel verder kun je schitterend wandelen door het krekengebied van Ouwerkerk. Eveneens een overblijfsel van de ramp in 1953. Hier kun je ook meteen het beroemde Watersnoodmuseum bezoeken.

Overal waar je op Schouwen Duiveland gaat wandelen of fietsen barst het van de vogels. Kustbroedvogels, watervogels, bosvogels, alles komt hier voorbij. Voor de liefhebber een heerlijk gebied om op het gemak rond te struinen.

Onnederlands mooi

Onnederlands mooi, Boswachterij Westerschouwen

Water en watersporten rond Schouwen Duiveland

Houd je meer van actie, dan kun je zeilen, surfen, duiken, snorkelen, suppen, vissen op zee of een stevige wandeling maken over de Zeelandbrug en de Oosterscheldekering. Omringd door de Oosterschelde, de Noordzee en het Grevelingenmeer is er voor elke watersporter veel te doen. Niets is te gek op Schouwen Duiveland. Actief of passief. Hier kan het allemaal.

Oosterscheldekering

Oosterscheldekering Neeltje Jans, onderdeel van de Deltawerken

Informatie:
Staatsbosbeheer
vvvzeeland
watersnoodmuseum
visitbrouwersdam

Foto zeehonden: Henk Straatman

Digna
Follw me

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>