Het geheim achter de paardenraces in Engeland!

The Chester Races. Zo heten de paardenraces in Chester in de volksmond. Chester, het Engelse dorpje vlak bij Liverpool en Manchester. Die steden hebben overigens ook hun eigen renbaan. Sport, gokken op sport, en gokken in het algemeen is big business in Engeland. Maar waarom? En, kun je daar als nuchtere Nederlander net zo van genieten als de echte Engelsman? Ik zal het proberen te beschrijven.

Jaarlijks vlieg ik voor een weekendje naar Engeland met een enkel doel; de paardenraces. Welke stad je daarvoor uitkiest is irrelevant. Toevallig is dat voor mij vaak Liverpool of Manchester. Zoek voor je boekt even op in welk weekend de wedstrijden verreden worden. Boek vervolgens een vliegticket naar bijvoorbeeld Manchester al voor € 50,- retour met de vriendelijke vrienden van EasyJet. Zoek daar nog een comfortabele AirBnB bij en het plaatje is compleet. AirBnB’s zijn vaak goedkoper en vele malen leuker dan een hotel. Zodra dat geregeld is kun je je gaan focussen op de komende races!

Avondvlucht van Amsterdam Schiphol Airport naar Manchester

Avondvlucht van Amsterdam Schiphol Airport naar Manchester

Kies je tickets!

Je kunt in theorie zonder kaartjes naar de paardenraces aangezien deze ook aan de deur verkocht worden. Ook kun je buiten de baan blijven kijken maar dan kun je niet gokken en mis je de beleving. Bij de Chester Races worden tickets verkocht op basis van de rang. Hoe goedkoper het ticket hoe verder je van de finishlijn staat (wel nog langs de baan).


Zo heb je: Open Course (£12,-), Dee Stand (£15,-), Tattersalls (£40,-) en Winning Enclosure (£90,-). Op de website van de renbaan staat aangegeven in welk ‘vak’ je mag staan met welk ticket, en wat de bijbehorende dresscode is.

Nu is Dee Stand de meest voor de hand liggende keuze als je voor het eerst naar een race gaat. Hier is het niet verplicht, maar wel heel gebruikelijk, om in pak te komen. Zo dompel jij je helemaal onder in de echte Britse paardensport cultuur. Neem dus vooral je chicste kleding mee, overdressen is onmogelijk.

Race Day!

Op de ochtend van de paardenraces, vaak een zaterdag, word je wakker met een gevoel van gezonde spanning. Je pakt je netste kleren uit je koffer en zorgt voor een goed stevig ontbijt. Vanuit Manchester en Liverpool vertrekken zeer regelmatig treinen naar Chester. Deze treinen zitten dan ook vol met chique aangeklede mensen die verbazend veel drinken. De meeste mensen zorgen ervoor dat ze rond een uur of 12:00 in de buurt van de renbaan zijn. Het wordt daar vaak drukker dan menig festival en soms moet je jouw online gekochte kaartje nog afhalen bij de balie. Loop met dat kaartje naar de betreffende entreepoort van het juiste vak en de pret kan beginnen.

Het geheim achter de paardenraces in Engeland

De Chester Races!

Hoe werken de paardenraces?

Elke racedag bestaat uit meerdere races waar steeds zo’n driekwartier tussen zit. De paarden en hun jockeys worden voor iedere race aan het publiek voorgesteld. Zo kun je goed zien welke kleur en welk nummer zij dragen.

Een half uur voor elke race kun je een geldbedrag inzetten op een of meerdere paarden. Langs de baan staan zogenaamde ‘Bookmakers’. Deze hebben een karretje of loket waar de ‘odds’ op beschreven staan. Deze odds geven aan hoe groot de kans geschat wordt dat een bepaald paard gaat winnen of niet. Dit staat ook direct voor de winst die jij uitgekeerd zou krijgen in het geval het door jouw gekozen paard wint. Vaak gaat het om odds rond de 1/6 of 1/12. Hoe beter de kans hoe lager de winstuitkering.

Mocht je £3,- inzetten op een paard met de odds 1/5 dan zul je, bij winst, 5 x £3,- terug krijgen. Daarnaast krijg je ook nog jouw originele inleg. Een totaal van £18,- dus. Vaak bestaat ook de mogelijkheid om op een combinatie van paarden te wedden.

Zodra jij contant betaald hebt aan de eigenaar van het loket ontvang je een ticket. Bewaar deze goed! Dit is het bewijs van jouw inleg en dus ook de enige manier om uitbetaald te krijgen in geval van winst.

Geniet van de show!

Het mooiste aan de paardenraces is de golf van sensatie die de toeschouwers teweeg brengen zodra de race van start gaat. Een ieder is in de ban van de koploper. De spanning van de mogelijkheid die bestaat dat “jouw” paard gaat winnen. De kans dat jij met jouw ticket naar het loket terug mag om die keiharde pegels te innen!

Met een beetje geluk is het mooi weer en sta je in de zon te genieten van de spannende paardenraces. Met in de linkerhand een goede pint Engelse lager en in de rechterhand het winnende ticket!

Manchester heeft ook genoeg te bieden wanneer er geen races zijn

Manchester heeft ook genoeg te bieden wanneer er geen races zijn

Disclaimer: ik probeer niemand aan te sporen te gaan gokken! Paardenraces zijn nu eenmaal een groot onderdeel van de Engelse cultuur en het is een bijzonder leuke ervaring om met eigen ogen te zien. Dus wees verstandig en stel jezelf een budget dat je maximaal in wilt zetten. Misschien pakt het goed uit en heb je mazzel en anders is het verlies te overzien.

Sander
Volg me!
  1. Wauw, wat een super gaaf artikel zeg. Ik ben zelf bij verschillende paardenrennen geweest in Engeland, waaronder Newmarket en Ascot en heb hier altijd een geweldige tijd gehad. Met name Ascot met beeldschone dames is een must visit. Wedden op paarden is nog wel lastig heb ik gemerkt. Meestal zou ik kiezen voor each way inzetten waarmee je meestal de top 3 goed voor je inzet is.

  2. De renbaan Duindigt heb ik vaak bezocht. Niet zo zeer voor het gokken dan wel voor de ambiance en de sfeer. Het heeft iets magisch om die paarden zo te keer te zien gaan. Engeland zou ik alleen al om dit verhaal willen bezoeken. Geweldig.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>