De kastelen van Engeland

In september vorig jaar bezocht ik Engeland. Het stond al een hele tijd op mijn lijst. Engeland is prachtig; ruim, veel groener dan hier, eleganter. Bovendien is het vlakbij. Op amper een kleine dag ben je vanuit Antwerpen via Calais in Dover, graafschap Kent. Van daaruit duurt het maar een paar uur voor je met de auto diep Engeland in gereden bent. Daarnaast is Engeland ook bezaaid met monumenten en ruïnes van uit elk tijdperk. Het Engels Erfgoed, onderhouden door The English Heritage.

De kastelen van Engeland

In september vorig jaar bezocht ik Engeland. Het stond al een hele tijd op mijn lijst. Engeland is prachtig; ruim, veel groener dan hier, eleganter. Bovendien is het vlakbij. Op amper een kleine dag ben je vanuit Antwerpen via Calais in Dover, graafschap Kent. Van daaruit duurt het maar een paar uur voor je met de auto diep Engeland in gereden bent. Daarnaast is Engeland ook bezaaid met monumenten en ruïnes van uit elk tijdperk. Het Engels Erfgoed, onderhouden door The English Heritage.

The English Heritage
Wie Engeland bezoekt, of in Engeland woont, kan voor betrekkelijk weinig geld een pas kopen waarmee je bijna elk monument kan bezoeken zonder extra geld te moeten opleggen. De juiste prijzen en informatie kan je vinden op de site van het English Heritage. Met het geld dat deze organisatie verdient met het verkopen van zulke passen en abonnementen onderhouden ze de verschillende kastelen, monumenten en historische sites.

In september kochten wij een pas voor twee personen voor zeven dagen. We bezochten regelmatig een monument, maar dat was niet dagelijks. Toch was de pas zijn geld zeker waard. Zonder de pas hadden we misschien twee of drie keer zo veel geld moeten uitgeven om dezelfde monumenten te bezoeken.

Pendennis Castle
In het uiterste zuidelijke puntje van Engeland vind je Pendennis Castle. Een ruim fort, gebouwd in verschillende tijdstippen. Want dat is wat opvalt als je de grote Engelse forten bezoekt. Veel van deze forten zijn oorspronkelijk gebouwd in de middeleeuwen, en later uitgebreid en aangepast naar de noden van de tijd. In het midden van zo’n fort kan je dus soms een kerkje vinden, gebouwd door de Vikingen in de vroege Middeleeuwen. Een beetje verder staat dan een kleine burcht uit de latere middeleeuwen, aangepast tijdens de English Civil War. Dat geheel wordt dan omringd door versterkingen uit de wereldoorlogen. Een wandeling in zo’n fort is dan een heuse geschiedenisles.

Pendennis Castle staat op een kleine landtong in Falmouth, het zuidwesten van Engeland. Om het te bereiken moet je door een mooi aangelegd park, tussen de versterkingen door. Door de ingang, die meteen een blik schenkt op de vertrekken van de officieren uit latere tijden, kom je op een plein van gras dat alle gebouwen verbind. Binnen de wallen kan je kanonnen uit verschillende tijdstippen vinden, net als een gedetailleerde tentoonstelling.

Old Wardour Castle
Dit kasteel is gebouwd in de 14e eeuw als een licht versterkte woning met alle luxe en vertier die in die tijd te verkrijgen was. Als je het bezoekt, merk je meteen de eerder romantische sfeer die om de ruïne hangt. Het kasteel heeft veel schade geleden tijden de Civil War, maar er staat meer overeind dan je zou verwachten. Het kasteel, vroeger onderverdeeld in tientallen kleine kamertjes, gangen en trapjes, is door de opgelopen schade bijzonder licht en zonnig. Je verwacht zo een ridder te zien verschijnen als je door de ramen over de gronden uitkijkt.

Wij bezochten het kasteel op een zonnige middag. Het was even zoeken met de auto, omdat het kasteel niet bij een hoofdweg of dorp ligt. Je moet door vele smalle weggetjes de pijlen volgen en hopen dat er geen onverwachte tegenliggers opduiken, want dan zit je vast. De ruïne staat middenin een egaal grasveld, aan een vijver bezaaid met lelies. De poort en een deel van de muren zijn versierd met beeldhouwwerken. Binnenin kan je meteen kiezen uit vele deuren en gangen. Het is moeilijk om je weg te vinden in het kasteel. Maar dat is het grootste deel van de pret. Zeker omdat je door de schade aan het kasteel eigenlijk altijd een zicht hebt op de rest van de vertrekken.

Stonehenge
Natuurlijk zijn niet alle monumenten middeleeuwse bouwwerken. Wie Engeland bezoekt, kan haast niet voorbij Stonehenge zonder het te bezoeken. Stonehenge is een cirkel van geplaatste rechthoekige stenen, primitief bewerkte stenen, uit de jonge steentijd. Het doel van deze cirkel is nog niet vastgesteld, hoewel er verschillende waarschijnlijke theorieën bestaan.

Stonehenge was de eerste halte van mijn reis. Nog de dag van mijn vertrek zelf zag ik Stonehenge. Het ligt nogal ongelukkig tussen de vork van twee drukke wegen, het bezoekerscentrum aan de andere kant van de weg. Nadat je in het bezoekerscentrum gepasseerd bent, ga je in een voetgangerstunnel onderdoor de weg, om zo het monument zelf te bezoeken.

Ik vind dat Stonehenge een van die dingen is die je gezien moet hebben. Ik was dan ook dolgelukkig dat ik daar stond. Maar het moet gezegd worden, de sfeer van het monument word verbroken door de twee wegen waar de auto’s razen, en de massa aan toeristen. Desondanks is het een aanrader!

Dover Castle
Op de kliffen van Dover ligt Dover Castle. Het kasteel bestaat uit een vierkant fort van verschillende verdiepingen hoog, omringt door muren, het kerkje, de stallen en vertrekken van bedienden. Zoals vele kastelen aan de kust werd ook Dover Castle gebruikt en omgebouwd in de wereldoorlogen. Onder het kasteel, diep in de kliffen, is een gangenstelsel dat werd gebruikt als ondergrondse kliniek in de wereldoorlogen. Het stelsel is zodanig groot dat je het enkel mag bezoeken met een ervaren gids, omdat het gevaar op verdwalen erg reëel is.

Omdat ik in tijdsnood was, kon ik enkel het kasteel bezoeken.  Het kasteel is zo aangekleed dat het lijkt alsof je de middeleeuwen binnenwandelt. Acteurs bevolken de zalen, en imiteren er rechtspraken en het dagelijkse leven in een slot van deze omvang. De kamers geuren er naar bijenwassen kaarsen en gebraden vlees. En vanop de torens kan je gemakkelijk Frankrijk zien, bij helder weer.

Dit is natuurlijk maar een kleine greep aan wat je kan bezoeken in Engeland. Er zijn overal kastelen en monumenten om te bezichtigen. Dat is een deel van de charme van Engeland. Zijn in mist gehulde legendes, en gebroken kastelen.

De kastelen van Engeland

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>