Duurzaam en relaxed reizen naar en in Londen

Londen! Heerlijk genieten van de "vibe" van deze populaire stad: elk moment weer nieuwe ervaringen, indrukken en ontmoetingen. Mede door de zeer lage prijzen van vliegtickets is een citytrip Londen in de afgelopen jaren nóg populairder geworden. Voor een paar tientjes stap je het vliegtuig in en na een uurtje vliegen ben je in Londen. Nou ja, ín Londen... Je bent op een luchthaven op meer dan een uur reizen van de binnenstad. En duurzaam is het niet. Heb je wel eens overwogen om die vliegreis te vervangen door een treinreis? Je stapt direct midden in de stad uit, het is veel beter voor het milieu en, ook niet onbelangrijk, een stuk relaxter. Maar, dan duurt je reis toch veel langer? Nee dus! Wij pakten de trein en geven je de beste tips voor duurzaam en relaxed reizen naar en in Londen.

Relaxed en duurzaam met de trein

“Wat was dat relaxed en comfortabel!” riepen we in koor toen we met het hele gezin uit de Eurostar stapten en onder de prachtige bogen van St Pancras International liepen. Onze reis was een paar uur eerder gestart op station Breda, toen we met de NS International Intercity Direct naar Brussel-Zuid/Midi waren gereisd. Daar waren we binnen tien minuten door de douane en na een koffie en een broodje op de Eurostar gestapt. Na een vliegreis, hoe kort ook, voel ik me vaak een beetje “brak”. Afgestompt van het wachten, geïrriteerd door “bagagerek-geklungel” en moe van de kleine wereldreis die je in de terminal van het vliegveld nog moet afleggen voordat je van de “low-cost” gates bij de centrale hal bent. Maar nu was ik vol energie en klaar om de stad te gaan ontdekken. Qua reistijd wachtte ons een verrassing: die bleek zelfs iets korter dan wanneer we voor het vliegtuig zouden hebben gekozen! Dat zit ‘m vooral in het feit dat je vaak wel zo’n anderhalf tot twee uur van tevoren op een luchthaven aanwezig moet zijn én de afstand die je nog moet afleggen tussen luchthaven en binnenstad. Vanuit onze woonplaats Breda was onze totale reistijd slechts vierenhalf uur, terwijl diezelfde reis per vliegtuig ruim zes uur zou hebben geduurd. Heb je toch weer anderhalf uur extra om van je “fish and chips” te genieten!

Station Breda

Kids op station BredaIntercity Direct naar Brussel-Zuid Midi

Station Brussel perron

Duurzaam reizen is voor steeds meer mensen een belangrijke overweging bij het kiezen van de vakantiebestemming. Eén van de belangrijkste aspecten daarvan is de reis van en naar die bestemming. Die is vaak het meest belastend voor het milieu. Om je bij die overwegingen te helpen heeft Milieu Centraal de vergelijkingstool “klimaatwijs op vakantie” geïntroduceerd. Op basis van onder andere de begin- en eindbestemming, het gekozen vervoersmiddel en de activiteiten tijdens je reis kun je je “footprint” bekijken en vergelijken met andere vervoersmiddelen. En dat hebben wij natuurlijk even gedaan! De uitkomsten zijn indrukwekkend. Door met de trein te reizen, en in Londen alles met het OV te doen, hebben wij slechts een derde van de CO2 uitgestoten in vergelijking met het vliegtuig. Die “CO2 besparing” begint al bij de start van de reis: alle treinen van NS rijden volledig op windenergie! En ook Eurostar is actief bezig met het verkleinen van de “footprint”. In het “Groene Reis 10-punten plan” zijn voor de komende jaren ambitieuze doelen gesteld. Met als belangrijkste punten: het met 50% terugdringen van het gebruik van plastic, het plaatsen van zonnepanelen op de daken van de treindepots en het volledig afstappen van fossiele energie voor alle treinritten.

Leuk voor de kids: zodra je aan boord met je telefoon verbinding hebt gemaakt met het WiFi netwerk van Eurostar, kun je een onwijs leuke augmented reality app. downloaden. Ontdek de onderwaterwereld van de Noordzee!

Eurostar Odyssey augmented reality app

Eurostar Standard Premier eten en drinken

Aan boord van de Eurostar

Reizen met de Underground

Het is zeker niet de eerste keer dat we in Londen zijn. Maar ik blijf me elke keer verbazen over het indrukwekkend goede metronetwerk: de London Underground. Alhoewel veel van de bezienswaardigheden op vrij korte afstand van elkaar liggen, ontkom je meestal niet aan een bus- of metroritje. En dat is in Londen zeker geen straf. De metro’s rijden in de meeste gevallen om de paar minuten, de bewegwijzering op de stations is prima en in- en uitchecken gaat erg soepel. Over dat laatste gesproken: voordat we op reis gingen las ik ergens dat het voortaan mogelijk is om je bankpas te gebruiken als “OV kaart”. Dat zou dus betekenen dat de bekende “Oyster Card” niet meer nodig is. Scheelt trouwens ook weer een plastic pasje! Op internet vond ik echter tegenstrijdige verhalen. Ja, het zou mogelijk zijn, maar dan weer alleen met bankpassen van bepaalde banken. Ook navraag bij mijn eigen bank, de Rabobank, hielp niet echt. Als antwoord op mijn vraag of ik in het OV van Londen met mijn contactloze Rabopas zou kunnen betalen was het antwoord dat er een proef is geweest tussen Leiden en Den Haag, maar dat die periode afgelopen is. Ehm..ok… ja, daar heb ik heel veel aan 🙂 Dus: dan maar gewoon zelf proberen! Wat bleek: niet alleen met mijn Rabopas, maar ook met mijn ING bankpas, VISA Card en Apple Pay kon ik zonder enig probleem in- en uitchecken. Het was nog net niet mogelijk om met m’n Appie Bonuskaart in te checken, maar het scheelde niet veel :). Overigens wordt er een koersopslag berekend, maar die is zeer laag. Op een bedrag van € 7,- gaat het om slechts € 0,09.

Roltrap in de Londen Underground

Pak de bus!

Wie kent niet de bekende “Hop on Hop off” bussen. Met één kaartje stap je overal waar je wilt op en af, waarbij je snel en gemakkelijk alle highlights ziet. Maar daar zitten ook wat nadelen aan: ze zijn vaak druk en vrij prijzig. Er is een veel goedkoper en leuker alternatief: pak gewoon een stadsbus! Je betaalt slechts £1,50 voor een uur lang onbeperkt reizen. Let op: in tegenstelling tot de underground moet je bij de bus niet uitchecken! Je moet alleen opnieuw inchecken op elke volgende busreis die buiten dat uur valt. Je betaalt dan opnieuw £1,50. Wij namen bus 453. Deze rijdt langs vele bezienswaardigheden, zoals Big Ben, Palace of Westminster, 10 Downing street en Piccadilly Circus. Een erg leuke manier om in korte tijd een aantal bekende plekken te zien, zonder de hoge kosten en drukte van de Hop on Hop off toeristenbussen. Transport for London, de organisatie die het openbaar vervoer in Londen exploiteert, zet steeds meer hybride bussen in, dus ook deze vorm van vervoer wordt steeds duurzamer.

Londen bus 453

Ik wil ook met de trein naar Londen!

Nou, gewoon doen! De meest handige en snelle manier om te boeken is via NS International. Je boekt dan gelijk je hele reis van je vertrekstation in Nederland tot aan Londen. In ons geval dus de treinrit van Breda naar Brussel en van Brussel naar Londen St Pancras. En terug van Londen St Pancras naar Rotterdam Centraal en daarvandaan naar Breda. Waarom heen via Brussel-Zuid/Midi? Op Nederlandse stations zijn nog geen douanefaciliteiten, maar die zijn naar verwachting in 2020 gereed. Vanaf dan reis je heen en terug met Eurostar tussen Amsterdam, Rotterdam en Londen!

Qua prijzen kan Eurostar inmiddels goed concurreren met het vliegtuig. Een enkele reis van Brussel naar Londen boek je al vanaf € 56,-. Boek daarvoor wel ver van tevoren. Heerlijk luxe reizen? Kies dan voor Standard Premier of Business Premier. Je krijgt dan een nóg ruimere zitplaats, een maaltijd en gratis drankjes.

John
Laatste berichten van John (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>