Spring Break in Zuidwest-Engeland

Vasthouden aan je eigen gewoontes. Lekker eigenwijs. Dat is Engeland. Ik heb iets met Engelse stijl en traditie. Eiland-denken. Ik kom er niet vaak, maar als ik er ben geniet ik met volle teugen. Mooi landschap, oude cultuur, stoer klimaat. Enjoy!

Zuidwest-Engeland is heerlijk. Het stoere maar milde klimaat, de fraaie landschappen. Geschikt voor wandelen, cultuur snuiven en genieten van traditie. Ik was er toen de lente begon. Ik wist dat het dan feest is in Stonehenge, waar sinds neolithische tijden seizoenswisselingen worden gevierd. Maar ik bezocht ook de Romeinse baden in Bath, ik zag oude schrijvers-kroegen en wandelde tussen schapen door natte voorjaarsvelden. Dat alles op anderhalf uur vliegen. Kom mee!

De stad Bath staat in zijn geheel op de UNESCO erfgoedlijst.

De stad Bath staat in zijn geheel op de UNESCO erfgoedlijst

Romeins – Italiaanse cultuur

Voor een beetje Romein hield de wereld op bij de Alpen. Tenzij… Ja, tenzij ergens heet water uit de grond kwam. En dat is o.a. in Zuidwest-Engeland, in Bath. Warme bronnen om een badplaats te realiseren – dan kwamen de Romeinen wel. Zo ontstond hier een luxe kuuroord, in dit eigenlijk te koude deel van Europa. Bath is de enige plaats in de UK waar heet water omhoog komt. En waar normaliter een Romeinse spa een soort wasstraat is voor soldaten, waren de baden in Bath van meet af aan bedoeld als pure luxe. En dat zie je duidelijk.

De Romeinse baden in Bath zijn zeer de moeite waard.

De Romeinse baden in Bath zijn zeer de moeite waard

The Roman Bath‘ is een uitgebreid en rijk versierd complex van baden, tepidaria, caldaria en nog veel meer. Het complex is nog steeds te bezoeken. Inmiddels is de stad Bath uitgebreid met moderne thermaal baden (Thermea Bath) en een luxe 5-sterren hotel met eigen thermaal bad (The Gainsborough Spa). De Romeinse baden zijn alleen toegankelijk om ze te bezichtigen; niet om te baden.

Italiaanse stijl. Deze bebouwde brug is gekopieerd van de Ponte Vecchio in Florence.

Italiaanse stijl. Deze bebouwde brug is gekopieerd van de Ponte Vecchio in Florence

Italiaanse allure, door de hele stad.

Italiaanse allure, door de hele stad

Vakantieoord voor schrijvers en adel

Bath is in de 18e eeuw uitgegroeid tot een statig vakantieoord voor de gegoede Engelsen. Vanaf Londen was de reistijd zelfs per koets redelijk acceptabel. Het betekende dat Bath zich snel ontwikkelde en (onder de invloed van de mode van die tijd) helemaal in Italiaanse stijl. Als een van de weinige steden staat Bath dan ook als gehele stad op de UNESCO erfgoedlijst. En toch is Bath een levendige stad en geen doods openluchtmuseum. Dat maakt de stad ook zo aantrekkelijk.

Charles Dickens en Jane Austen kwamen graag in Bath.

Charles Dickens en Jane Austen kwamen graag in Bath

Enerzijds mag er in Bath geen nieuwerwets reclamebord worden opgehangen (er worden dus veel films opgenomen!) en anderzijds zie ik veel jongeren en een levendig ‘straatleven’. Bezoek in Bath zeker het stamcafé van Charles Dickens (The Saracens Head) waar hij diverse romans schreef en waarvan het interieur nog deels uit 1700 stamt. En bezoek ook het Jane Austen House. Jane Austen leefde jaren in Bath en schreef er diverse romans.

Zuidwest-Engeland: mild klimaat – stoere natuur

Zuidwest-Engeland is bekend om zijn milde klimaat. De warme golfstroom doet hier goed zijn werk. Dat betekent bv. dat er nauwelijks sneeuw blijft liggen. Maar subtropisch (zoals wel eens wordt gezegd) is wat overdreven: de winterjas was in maart wel nodig… Het open landschap in Zuidwest-Engeland is stoer en lieflijk tegelijk, met heuvels, heggetjes en muurtjes.

De Cotswold lange-afstand wandeling start in Bath.

De Cotswold lange-afstand wandeling start in Bath

Wandelen door Zuidwest Engeland.

Wandelen door Zuidwest-Engeland

Met die muurtjes en heggetjes worden weilanden en schapen gescheiden. Maar overal zijn draaihekken voor wandelaars, zoals dat bij ons in Limburg het geval is. De vaak steile heuvels zorgen voor steeds weer verrassende vergezichten over de beekjes en rivieren in de dalen. Vanuit Bath naar het noorden loopt de beroemde lange-afstand wandeling ‘Cotswold Way’. Met een lengte van ruim 100 mijl is deze route in 6 dagen te lopen. De route voert door een prachtig landschap en langs dorpjes, bossen en rotspartijen.

Avebury (50 km noord van Stonehenge) heeft neolithische steencirkels.

Avebury (50 km noord van Stonehenge) heeft neolithische steencirkels

Neolithische beschavingen

Ten Zuidoosten van Bath, tussen Salesbury en Avebury, vind je veel resten uit de neolithische tijd (2000 – 3000 jaar BC) met als hoogtepunt natuurlijk het wereldberoemde monument Stonehenge. Deze cirkel van reusachtige stenen wordt al sinds de oudheid gebruikt als heiligdom voor de aanbidding zon en maan. Het bekendst is de viering van de midzomernacht. Dan komen hier duizenden mensen bijeen. Stonehenge is zo gebouwd dat op die dag de zon precies recht voor de ingang opkomt.

In Stonehenge werd 20 maart het begin van de lente gevierd.

In Stonehenge werd 20 maart het begin van de lente gevierd

Maar ook de andere seizoenswisselingen worden hier gevierd. Ik was er op 20 maart tijdens de lente equinox. Dan zijn dag en nacht precies even lang. Minder druk, en de feestelijkheden zijn geweldig om mee te maken! Moderne New Agers verkleed als oud-Keltische Druïden die de lente vieren, als teken van licht en vruchtbaarheid. Veel getrommel, dansen, blazen op schapenhoorns: zo begint hun nieuwjaar. Maar behalve Stonehenge zijn in de streek nog veel meer neolithische restanten te vinden: grafheuvels, grote tekeningen op heuvels en talloze steencirkels. De stenen zijn soms van 300 km aangevoerd.

Tekeningen op de heuvels: zand is weggeschraapt van de krijtlagen eronder.

Tekeningen op de heuvels: zand is weggeschraapt van de krijtlagen eronder

Hedendaags genieten

Ik heb iets met Engelse stijl en traditie. Het eiland-denken vind ik bevrijdend: even weg van alle Europese beslommeringen en de rat race van alledag. Drie nachten in Engeland zijn voor mij voldoende voor een heerlijke reset of the mind. Engelsen houden van hun tradities: kleding, high-tea, beleefdheid – alsof de wereld nooit zal veranderen. So British!

Engelse traditie is zo mooi...

Engelse traditie is zo mooi…

Natuurlijk genoot ik van een full English breakfast met black pudding (bloedworst), sausages en witte bonen in tomatensaus. Maar toch heeft ook in Engeland de gezonde keuken zijn intrede gedaan. Ik was dik tevreden met een vegetarische lunch, een Italiaanse kwaliteitsdiner en Marokkaanse couscous. Natuurlijk wel met een pint van één van de talloze Engelse biertjes… Dat dan weer wel. Kortom: het zuidwesten van Engeland heeft veel te bieden voor een korte break. Lovely. Enjoy!

Tekst en foto’s: Arjan Mulder

Cheers!

Cheers!

Arjan
Volg mij!
  1. Leuk om te lezen! Ik ben tot nu toe alleen een paar dagen naar Bristol geweest, dat beviel al erg goed. Bath staat nog wel op mijn verlanglijstje. Dit jaar vlieg ik weer op Bristol, maar dan voor een week Glastonbury. Zelfde regio, maar zal er dan ietsje anders uitzien 😉

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>