De ultieme Noord-Engelse stadservaring

Er is een nieuw treinticket voor wie moeite heeft een keuze te maken tussen de noordelijke steden in Engeland. De North of England City Experience maakt het je mogelijk vijf fantastische steden in één reis te combineren. Zo verken je met één voordelige treinpas tot vijf steden in één en hoef je helemaal niet te kiezen!

Met de trein door Engeland reizen heeft sowieso al zijn charmes. Maar in het noorden van Engeland is het treinreizen vooral ook ontzettend efficiënt. Daar verbindt de TransPennine Express namelijk heel handig de steden Newcastle, Liverpool, Manchester, Leeds en Hull met elkaar.

De TransPennine Express

Op de heen- en terugweg pak je de ferry vanuit Europoort naar Hull, of van IJmuiden naar Newcastle. Of je vliegt op Liverpool, Manchester of Leeds. Verder reis je met de trein door Engeland van stad naar stad. Op die manier komt een multistedentrip of stedenvakantie binnen handbereik. De afstanden tussen de steden zijn namelijk korter dan je denkt, en met een ‘North of England Rover ticket’ stap je zo de volgende trein in en uit. Met deze handige pas kun je vier dagen lang reizen met de TransPennine Express tussen de steden binnen een aaneengesloten periode van acht dagen. Dit is de perfecte oplossing voor jouw stedentripdilemma.

Hitachi - Transpennine Express - treinreis Noord-Engeland

North of England City Experience: city-hoppen per trein

Maak kennis met het maritieme leven in Hull, dwaal door de kunstzinnige arcades van Leeds, doe een streetart tour of stap in de Peaky Blinders-scene in Manchester. Volg de muzikale sporen van The Beatles in Liverpool of voel je klein langs de Angel of North bij NewcastleGateshead. Vijf heel verschillende steden, en vijf totaal verschillende ervaringen. Mede door de relaxte aard van het treinen is deze reis ontzettend afwisselend!

Het avontuur kun je in elke stad beginnen en eindigen waar je maar wilt. Je bepaalt zelf welke steden je wilt bezoeken en op welke dagen je de trein instapt. Wil je al vroeg naar de volgende stad doorreizen of daar juist pas in de avond aankomen? Je kunt van tevoren kijken hoe laat je de trein neemt en een stoel reserveren. Zo weet je zeker dat je comfortabel zit. Bekijk je het liever op het laatste moment? Dan stap je gewoon de trein in wanneer het jou uitkomt. Je kunt je reis dus zelf helemaal invullen!

Bovendien hoeft het reizen met de trein door Engeland niet veel tijd te kosten. Binnen een uur stap je uit in het centrum van de volgende stad. Vanuit Newcastle, dat wat noordelijker ligt dan de andere steden, is de reistijd net even wat langer. Het is ook nog eens heel erg leuk om in die gemoedelijke treinen te zitten. Met een reistijd van 1 tot 2 uur kun je genieten van het heerlijke uitzicht over de landschappen van de Pennies die voorbij schieten terwijl je al een inkijkje krijgt in het Engelse leven. Mensen van velerlei pluimage zitten in de trein; zakenreizigers, statige oude dames, uitgelaten jongeren, jonge gezinnen op weg naar de stad of familie, en natuurlijk dagjesmensen en toeristen. Zo’n treinreis brengt je al helemaal in de sfeer en is telkens weer een mooie afsluiter van je bezoek aan de ene stad en het begin van het bezoek aan de volgende. Bovendien liggen alle treinstations in de steden zeer centraal, dus je bent er echt zo vanuit het centrum.

Liverpool Lime Street

Liverpool Lime Street ©Marketing Liverpool

Vijf gerenoveerde industriesteden

Noord-Engeland barst van de toffe steden. Hull, Leeds, Manchester, Liverpool en NewcastleGateshead zijn vijf zeer dynamische, postindustriële steden in het noorden van Engeland die groot zijn geworden door traditionele industrie. Hoewel de vijf plaatsen voormalige industriesteden zijn, wil dat niet zeggen dat ze grauw en saai zijn. Integendeel, de hele streek heeft de afgelopen decennia een gigantische metamorfose ondergaan en vandaag de dag worden de steden gekenmerkt door hun gedurfde culturele wederopbouw.

Liverpool en Manchester waren de eerste steden die begonnen met het opknappen van hun oude centrum. De andere grote Noord-Engelse steden volgden iets later in hun ontwikkeling, maar ook deze steden ontwikkelden zich rap tot een levendige cultuur hub. Er werd slim gebruik gemaakt van de industriële uitstraling die het centrum had. Oude fabriekspanden werden omgetoverd tot culturele hotspots, karakteristieke smalle straatjes met pakhuizen zijn nu erg populaire bezoekadressen voor het winkelen en horeca. Inmiddels zijn ze doorontwikkeld tot hippe culturele hotspots waar voor iedereen wel iets te beleven valt. Ontdek het zelf!

Fotogenieke gebouwen, omgebouwde fabrieken en bijzondere kunstobjecten. Streetart, achterafbarretjes, kleine boetiekjes en craftbeer; het vindt allemaal z’n weg in deze heerlijke steden. Iets wat in het huidige hipstertijdperk alleen maar een enorme pré is. Door middel van kunst, muziek, theater, dans, architectuur, cafés, restaurants, nachtleven, festivals en evenementen bieden deze steden een bijzondere ervaring in een opgebloeide omgeving. Plus de steden hebben een levendige voetbalcultuur; met uitzondering van Hull heeft elke stad een of meerdere teams in de Premier League, de hoogste klasse van het Engels voetbalsysteem.

Royal Albert Dock Liverpool

Royal Albert Dock ©Marketing Liverpool

Barton Arcade in Manchester

Barton Arcade in Manchester, een prachtig Victoriaans gebouw van ijzer en glas

De Transpennine Express brengt je tot in Newcastle

Uitzicht over de rivier de Tyne bij Quayside met de Baltic en Gateshead Millennium Bridge ©VisitBritain

Humber Street, Kingston Upon Hull, East Yorkshire, Noord-Engeland

Humber Street in Hull

Leeds Kirkgate Market, de grootste en oudste overdekte markthal van Europa; een levendige bazaar met een verscheidenheid aan winkels

Leeds Kirkgate Market, de grootste én oudste overdekte markt van Europa

Leeds Victoria Quarter - Credit HannahWebster

Victoria Quarter in Leeds ©Hannah Webster

De vijf steden en hun charme

Waarom specifiek deze steden zo leuk zijn om te bezoeken? Liverpool heeft een rijke geschiedenis als grote havenplaats, en is natuurlijk dé stad van de Beatles. Manchester heeft weer een geheel andere charme, industrieel maar zo rijk aan een zeer levendige muziekscene, craftbeer en een Peaky/Birmingham-achtige sfeer. Haar industriële verleden en moderne vibe vloeien naadloos in elkaar over. Sfeervolle restaurants met moderne Britse gastronomie in Victoriaanse oude pakhuizen en glimmende nieuwe winkelcentra die zich vermengen met art deco warenhuizen. Het bruisende Leeds, ooit handelsstad, is een grote verrassing met een flinke dosis ‘noordelijke’ gastvrijheid. Leeds is wat kleiner en onbekender dan de andere twee steden, maar heeft een klassieke uitstraling met veel kleine alleys en achterafstraatjes. Ook hier domineren nieuwe initiatieven in oude panden vol lokale geschiedenis. Bonus: deze stad is nog maar beperkt ontdekt door toeristen.

Hull was lange tijd enkel de toegangspoort vanuit de ferry, maar is nu echt omgetoverd in een gemoedelijke havenplaats die soms bijna mediterraan aan kan doen. Inmiddels is Hull een levendige bestemming die zeker op cultureel gebied veel aanbod heeft. Ook Newcastle was vroeger een belangrijke havenstad. De stad groeide enorm ten tijde van de Industriële revolutie, maar de industrie raakte halverwege de 20e eeuw in verval. Twintig jaar geleden was Newcastle één van de armste steden van Engeland. Maar de stad heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. Sinds het begin van de 21e eeuw zijn de molens, scheepswerven en markten die ooit langs de oevers van de Tyne stonden, vervangen door restaurants, bars en wereldberoemde culturele centra. Tegenwoordig is Newcastle omgedoopt tot een stoere stad die veel te bieden heeft op cultureel en culinair gebied.

Transpennine vloot

De ultieme Noord-Engelse stadservaring

Vijf grote steden in Noord-Engeland met ieder een uniek cultureel karakter, een eigen persoonlijkheid als het ware. Je ontdekt ze allemaal met The North of England City Experience. Zo hoef je niet langer te kiezen tussen de levendige cultuur van NewcastleGateshead, de fantastische winkels in Leeds, de muziekscene in Liverpool, de musea van Hull of de herontwikkelde kades van Manchester. Met het North of England Rover ticket geniet je van deze en nog veel meer culturele hoogtepunten in deze fantastische steden.

Van de Victoriaanse tunnel tours onder de rivier de Tyne in Newcastle en de geheimen van een backstage theaterproductie in het Hull Truck Theatre tot winkelen, eten en drinken in Leeds’ voormalige Corn Exchange en een Skyliner street art tour door Manchesters Northern Quarter. Met een gelukkig makende combinatie van een relaxte treinreis en verfraaide erfgoedgebieden vol culturele enclaves stel je zo je eigen culturele reisroute samen, dwars door het noorden van Engeland. Je kunt alle vijf steden in één reis bezoeken of misschien twee, drie steden zien en later eens terugkeren om de andere te bezoeken. Zo creëer je de ultieme Noord-Engelse stadservaring.

De Transpennine Express – North of England City Experience

De mogelijke routes met de North of England City Experience

Is het je trouwens opgevallen dat je ook kan uitstappen in het middeleeuwse York? Deze hoort niet bij de vijf steden waarvoor dit ticket bedoeld is, maar je kunt daar op weg van of naar Newcastle even uitstappen voor een bezoekje aan een van de chocolatiers en om je te laten betoveren door deze mooie stad.

The Pennines

Het spoor doorkruist de glooiende heuvels van de Pennies, vaak de ‘ruggengraat’ van het Britse eiland genoemd. Het is de bergrug van Midden-Engeland tot Noord-Engeland die dwars over het eiland loopt. Vanuit de trein geniet je van hooglandgebieden met heide, afgewisseld door vruchtbare valleien en diverse rivieren. Je kunt je reis natuurlijk ook zo plannen dat je tijd hebt om de natuur in te duiken.

Gedeelten van de Pennies zijn opgenomen in nationale parken, andere delen zijn uitgeroepen tot Area of Outstanding Natural Beauty (AONB). Vanuit Leeds of Newcastle zit je al snel in de Yorkshire Dales en het Northumberland National Park. Vanuit Manchester zit je zo in het Peak District. Reis per trein naar Glossop of Buxton, of met de Hope Valley line richting Sheffield en stap uit in de mooie Derwent, Hope of Edale Valley. Dit gedeelte van het traject is overigens niet opgenomen in het North of England Rover ticket van de TransPennine Express. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een dagtour, sportievelingen pakken de fiets. Binnen anderhalf uur sta je midden in de schilderachtige natuur die zo kenmerkend is voor de Pennies.

De Transpennine Express doorkruist de glooiende heuvels van de Pennies - Stanage Edge bij Sheffield

Stanage Edge in het Peak District (bij Sheffield)

Praktische informatie

Met makkelijke verbindingen naar de Engelse (lucht)havens en ieder uur een vertrek van de TransPennine Express is city-hoppen per trein heel toegankelijk. Alle steden liggen dichtbij elkaar, zijn goed te voet te ontdekken en bieden een scala aan accommodaties, winkelmogelijkheden en een lokaal culinair aanbod. Met het ‘North of England City Experience’ treinticket kun je frequent reizen tussen deze Noord-Engelse steden. Met een vaste prijs van £99 (kinderen betalen de helft) is dit ticket voordeliger dan allemaal losse treinkaartjes. Bovendien is het veel gemakkelijker, doordat je niet elke keer een nieuw kaartje hoeft te kopen bij de kaartjesautomaten.

Op elke gebruiksdag kun je het kaartje zo vaak gebruiken als je wilt, na 9.30 uur. In het weekend en op feestdagen mag je de hele dag reizen, ook vroeg. Het avontuur kun je in elke stad beginnen en eindigen waar je maar wilt. Je bepaalt zelf welke steden je wilt bezoeken en op welke dagen je de trein instapt. Boek je je reis via House of Britain, dan zijn ook de hotels al voor je geregeld. En niet alleen de hotels, ook de ferry-overtocht naar het Verenigd Koninkrijk kan inclusief. Het enige wat jij zelf nog hoeft te doen is op de trein stappen en genieten.

De North of England City Experience is onder andere te koop bij TransPennine (alleen treinticket) en House of Britain (complete reis). De Nederlandse reisorganisatie House of Britain heeft complete vakanties samengesteld rondom die treinpas die jou nog meer werk uit handen nemen. Bekijk de treinvakanties in Noord-Engeland op deze pagina.

Wij bekeken de transformatie van deze afwisselende steden van Noord-Engeland al eerder en genoten van cultuur, erfgoed en geschiedenis. Onze ervaringen staan beschreven in de reportage: ontdek Noord-Engeland per spoor met het Rover ticket.

Voor meer inspiratie: Love Great Brittain maakte een leuke promotievideo van de North of England City Experience.

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>