Gambia, toegankelijk en uitdagend

Mooie stranden, vriendelijke mensen en altijd mooi weer. Behalve in het regenseizoen. The Gambia, een klein land in West-Afrika, ingeklemd in Senegal, doorkliefd door de Gambia rivier.

Gambia: toegankelijk en uitdagend

Toegankelijk omdat je er met 6 uur vliegen bent. Toegankelijk omdat de bevolking met een grote glimlach klaar staat om je te helpen. Iedereen is gids of taxichauffeur. Alles wat wielen heeft wordt gebruikt als taxi. Auto’s die bij ons al jaren zouden zijn afgekeurd rijden hier nog zeker twintig jaar rond. Als je achterklep niet meer dicht kan, dan rijd je gewoon met je achterklep open. Heb je geluk, dan vind je een stuk touw en bind je de klep dicht. Als je geen buitenspiegel meer hebt, dan rijd je zonder buitenspiegel en als je ramen niet meer dicht kunnen terwijl het regent, dan wordt je auto nat van binnen. Zo eenvoudig kan het zijn. Niemand maakt zich ergens druk om. Onbegrijpelijk voor westerlingen, maar als toerist wel zo relaxed. Je wordt aangesproken, maar niet lastig gevallen. Je bent veilig in Gambia. Niemand zal je iets doen.

Vrolijke mensen in Gambia

De bevolking ontvangt je met een grote glimlach

Bird-watch-hike in Lamin

In Gambia kun je behalve ontspannen in een luxe resort alle kanten op. Al eerder werd op Reishonger het slaveneiland Kunta Kinteh en het vissersdorp Tanji genoemd. Maar er is meer. Samen met de goedlachse gids Bubba Colley maken wij een wandeltocht door de bossen van Lamin, de zogenaamde bird-watch-hike. 47 verschillende vogels hebben we gezien, waarvan ik er 23 goed op camera vast heb kunnen leggen. De route loopt niet alleen door het bos, maar ook langs rijstvelden en bostuinen van de plaatselijke bevolking. De vrouwen houden zich bezig met bewateren van de tuinen door emmers water op hun hoofd door het bos te dragen, de mannen zijn onder andere druk met bijenkasten en het slaan van waterputten. We bezoeken spontaan een bijenfarm waar jongeren uit heel Gambia worden opgeleid. Op deze manier kom je in aanraking met het echte Gambiaanse leven.

Bubba is niet alleen een uitstekende gids, maar ook een vrolijke, humorvolle en hardwerkende man. Hij weet alles van vogels en ze overal te spotten, maar vertelt tijdens de wandeling ook over het leven in Gambia, de natuur en bijvoorbeeld zijn gezin. Je moet er wel wat voor over hebben, want de wandeling begint bij zonsopkomst. Na een paar uur lopen staat er bij Lamin Lodge een goed ontbijt klaar. Aansluitend kun je ervoor kiezen om samen met Bubba een tocht te maken door de mangrovebossen. Met een houten boot zonder motor, vaar je langs de mangroves op zoek naar nog meer vogels, apen, bloeiende struiken en bomen. Voor de natuurliefhebber een prachtige kans om een ander deel van Gambia op een actieve manier te beleven.

In Gambia kun je veel verschillende vogels spotten

In Gambia kun je veel verschillende vogels spotten

Gids Bubba Colley

De vrolijke gids Bubba Colley

Gunjur en haar Nederlandse bewoonster

Tijdens mijn reis door Gambia ontmoet ik de Nederlandse Marisse van Drunen. Samen met haar Gambiaanse man Seedy woont en werkt Marisse op hun eigen stuk grond vlakbij Gunjur. Seedy heeft van huis uit een stuk land met bos gekregen volgens traditie. Al jaren bewerkte hij de grond en teelde cassave en bananen. Sinds de komst van zijn tweede vrouw Marisse* is er een stichting opgericht met als doel het mogelijk maken van landbouw samen met de plaatselijke bevolking, promoten van de natuur door middel van duurzaam en ecologisch beheer, educatie en het business development programma.

Marisse ontvangt je graag in de Nyamina garden en vertelt hoe zij met haar westerse kennis probeert nieuwe ontwikkelingen door te voeren. Zo is ze bijvoorbeeld gestart met het kweken van moringa, een zeer gezond middel tegen ondervoeding, maar ook beschermend tegen malaria en vol van bètacaroteen, vitamine C, proteïne, ijzer en kalium. Marisse is een moringa fabriekje aan het opzetten om zo wat geld te verdienen. Verder heeft ze de bananencirkel bedacht. Een gat in de grond met daarin tuinafval waardoor het vocht vastgehouden wordt. Er omheen staan niet alleen bananenbomen en casave, maar ook zoete aardappel en andere soorten die elkaar in evenwicht houden en de groei stimuleren. Kortom een zeer interessante manier van landbouw en tuinieren. Stapje voor stapje bouwen ze zo een beter bestaan op door heel hard te werken en te leven zonder luxe.

Logeren en meehelpen bij Marisse

Inmiddels zijn er enkele eenvoudige gastenhuisjes gebouwd waar je kunt logeren. Tijdens je verblijf draai je mee met Marisse, Seedy en hun medewerkers. Er wordt gekookt op open vuur en ’s avonds wordt er muziek gemaakt rond het kampvuur. Je eet met ze mee, helpt ze mee in de tuinen (als je dat wilt), helpt met hout sprokkelen en je kunt samen met Seedy een wandeling maken door het bos waar je apen, vogels of slangen kunt tegenkomen. De tuinen zijn omheind waardoor apen en slangen niet bij de gastenhuisjes komen.

Ze wonen vlakbij Gunjur, een dorp waar het toerisme langzaam op gang komt, maar waar je nu nog kan beleven hoe de Gambianen van oudsher met elkaar omgaan. Er is een groot strand in de buurt waar je de vissers uit ziet varen en terug komen met verse vis. Je kunt zomaar live muziek tegenkomen en spontaan uitgenodigd worden om mee te dansen en wat te drinken. Publiekstrekker is de grote moskee die vlak aan het strand van Gunjur is gebouwd.

Omdat ik zeer onder de indruk ben van Marisse, Seedy en hun medewerkers en een fantastische dag met ze heb mogen beleven, wil ik ze graag steunen. Ze hebben een stichting en kunnen elke donatie gebruiken. Een grote wens is een ezelkar, zodat ze met de ezel die ze al hebben, bananenbladeren naar het dorp kunnen brengen om te verkopen. Een ezelkar kost omgerekend € 100,- en ik verzamel geld zodat ze de kar aan kunnen schaffen. Uiteraard wordt deze kar gemaakt door een lokale timmerman zodat hij ook wat kan verdienen.

Lodges Gunjur, Gambia

Eenvoudige huisjes bij de Nederlandse Marisse in Gunjur, Gambia

Info

Gids Bubba Colley – Facebook – tel: 00220 9919362 of Whatsapp: 00220 7040559
Marisse van Drunen – Gunjur Nyamina – tel: 00220 7416 528

*In Gambia is het gebruikelijk om meerdere vrouwen te hebben. Seedy is getrouwd met Maryana en met Marisse.

Digna
Follw me

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>