Ontdek de highlights en lowlights van Gambia

Gambia is een land waar mensen vooral voor een leuke strandvakantie heengaan. Maar er zijn ook dingen te zien en activiteiten te ondernemen. Toeristische plekken en minder bezochte plaatsen waar je bijna geen andere toerist zult tegenkomen.

We geven je graag een opsomming van een aantal populaire must-see’s en must-do’s in Gambia (de highlights) en wat minder bekende plekken en activiteiten (de lowlights) die ook zeker de moeite van het ontdekken waard zijn.

Highlight #1 Tanji Fishing Village & Tanji Village Museum

Het Tanji Fishing Village is, aan het eind van de middag, een beleving voor al je zintuigen. De vis, de boten, de zee, de kleuren van de mensen. Zie hier een uitgebreid verslag met prachtige foto’s.


In het Tanji Village Museum kom je het dichtst bij de roots van Gambia. Het Gambia van de dorpen. Er is een hut voor de hoofdman, er zijn hutten voor de vrouwen en kinderen en er is een hut voor de jonge mannen. Deze typisch Afrikaans ogende ronde hutten zijn op het terrein gereconstrueerd. Er zijn ook kleine exposities van traditionele gebruiksvoorwerpen, wevers, muzikanten en bakkers die op traditionele wijze brood bakken.

Traditionele hutten in het Tanji Village Museum

Traditionele hutten in het Tanji Village Museum

Highlight #2 Serekunda Market

In de stad Serekunda, met een inwonersaantal van meer dan 200.000 één van de grootste steden in Gambia, vind je de leukste markt van het land. Wat ooit begon met wat groentekraampjes is nu uitgegroeid tot een bruisende en drukbezochte markt. Je kunt er vrijwel alles kopen: vlees en vis, sieraden, tweedehands kleding, tapijten, houtsnijwerken en andere souvenirs. De markt bruist van de Afrikaanse energie. Dwaal langs de verschillende kraampjes op de Serekunda markt en ervaar het leven als Gambiaan.

Highlight #3 Tropische stranden

Gambia kent een aantal mooie tropische stranden. Op Kololi Beach en Kotu Beach bijvoorbeeld zijn ook de nodige voorzieningen, als restaurants en barretjes.

Mooie en niet te drukke stranden

Mooie en niet te drukke stranden

Highlight #4 Een jeepsafari

Safari’s in Gambia zijn anders dan je in Afrika verwacht. Groot wild zul je in Gambia niet vinden. Je kunt meest bijzondere vogelsoorten vinden als je off the beaten track gaat. Ga op een korte safari door de bossen en kom kleine Gambiaanse dorpjes tegen waar je de lokale bewoners leert kennen. Of ga op een langere safari naar populaire bezienswaardigheden als het reservaat Fathala, de Stone Circles of Georgetown.

Highlight #5 The Roots Experience

In 1976 schreef de Amerikaanse schrijver Alex Healy het boek Roots over zijn speurtocht naar zijn wortels. Hij bleek af te stammen van de slaaf Kunta Kinte, die afkomstig was uit het dorp Jufureh in Gambia. The Roots Experience is een tour over de Gambia River naar dit dorp, dat overigens erg in het teken van toerisme staat. Kinderen zingen je overal toe in de hoop op snoep, wat door een toevallig aanwezige handelaar wordt verkocht. Maar het Slavernij museum is indrukwekkend. Het verhaal van de twintig miljoen slaven die richting Amerika werden verscheept en waarvan er onderweg zes miljoen omkwamen. Onderweg bezoek je ook nog het James Island waar de slaven tijdelijk werden opgesloten, alvorens verscheept te worden. Al met al toch een bijzondere ervaring.

Kunta Kinta eiland

Kunta Kinta eiland

Highlight #6 Nightlife

Ervaar de Gambiaanse vrolijkheid en dans op typisch Afrikaanse muziek. Probeer de lokale palmwijn of drink een JulBrew, het lokale bier. De Kotu, Zuid Kotu en Fajara zijn allemaal gezellige kustlocaties met een ruim aanbod aan barretjes en restaurants waar dagelijks bandjes optreden. De Strip in Kololi is van een reeks van hutjes op een onverharde weg uitgegroeid tot een levendige straat met restaurants, bars en clubs. Het kan hier doorgaan tot in de vroege uurtjes.

Gambia nightlife

Lowlight #1 Het Apenpark

Het Bijilo Forest Park is eigenlijk geen ‘monkey park’, maar een plaats waar apen blijven omdat er voedsel te vinden is. Voedsel dat deels in de vorm van pinda’s door toeristen wordt uitgedeeld. Behalve de apen beperkt het ‘wild’ in Gambia zich tot 500 soorten vogels.

Rode Colobus slingert tussen de bomen in Bijilo Monkee park

Rode Colobus slingert tussen de bomen in Bijlo Monkee park

Lowlight #2 Fietsen

Met de fiets over stoffige wegen, zwaaien naar kleurrijke kinderen, tropische stranden spotten. Een briljante manier om kennis te maken met West-Afrika. Lees hier meer.

Lowlight #3 Gambiaans worstelen

Deze vorm van worstelen (Burreh) is de nationale sport van het land. Gespierde mannen, oergeluiden en de nodige showelementen. Vraag waar en wanneer de worstelwedstrijden plaatsvinden, iedereen zal het je kunnen vertellen. Vaak op zondagmiddag in Serekunda, maar er zijn ook kleinere arena’s.

Burreh, traditioneel worstelen

Traditioneel worstelen

Lowlight #4 Ga up country

Ontmoet de vriendelijke en gastvrije locals in het dorpje Bintang en overnacht in het groen in AbCa’s Creek Lodge. Maak kennis met het traditionele leven in het binnenland van Gambia en geniet van de natuur. Of maak een tocht door de mangroves vanaf Lamins.

Lamin Lodge

Lamin Lodge en restaurant

Voor meer informatie over Gambia: www.ontdekgambia.nl

Theo
Latest posts by Theo (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>