Tanji Fishing Village

Een bezoek is een oefening in contrasten. In gewaarwordingen die je grenzen lijken op te zoeken en een nauwelijks te relativeren impact hebben op je bevattingsvermogen. Beeld alleen schiet eigenlijk te kort.

Tanji Fishing Village, een beleving voor al je zintuigen

Het is Tanji in Gambia, de avond nadert en de zon begint te dalen. Je ogen zien de zee, de beschilderde vissersboten op het strand of verderop in zee. En de boten die met vereende krachten door de golven naar de wal worden gesleept. De kleuren in de kleding van de vrouwen contrasteert met het bijna zwart wit beeld gevormd door de zee, de erboven vliegende vogels en de late middagzon. De spitse vormen van de vissen contrasteren met de weelderige achterwerken van de vrouwen. Sprieterige jongetjes, gespierde mannen, massieve matrones. Het felle witte zonlicht wordt afgewisseld met de rode vuurgloed in de bijna duistere rokerijen waar de opeengepakte vissenlijven zwart glanzen. De weidsheid van de zee vlak bij de dicht opeengepakte mensenmassa.

Wachtend op de vis

Wachtend op de vis

Je oren horen het rustgevende geluid van de branding vermengd met het alarmerende gekrijs van de meeuwen. De lage frequentie van de aanrollend golven en het aanhoudende geroep en geroezemoes van de mensenmassa op het strand. En de bijna onhoorbare bries als geluidsdecor achter dat alles.

Je neus vult zich met als basis de zoutige zeebries. En geuren van vis, van licht, vers en eetlustopwekkend tot geconcentreerd, licht rottend en doorrollend in de neusgaten, ze bijna verstoppend. De rooklucht van gebrand hout, vermengd met het zowaar donker ruikende aroma van de vissen die in rijen boven het vuur liggen.

Tanji fish village. De Intense rookgeur kun je zowaar proeven

De intense rookgeur kun je zowaar proeven

Sommige geuren, zoals bijvoorbeeld de rooksmaak zijn zo intens dat je ze bijna kunt proeven. Je tong voelt zout en droog.

Je voelt de branding over je voeten spoelen, de wind door de haren en in de rokerijen de gloed van het vuur op je gezicht. Ik ben me bewust van mijn vinger op de sluiterknop. Het moment zoekend, klaar, maar ook beducht voor situaties waarbij mensen niet op de foto willen. Want zoals we al eerder opmerkten, fotografie van mensen is niet vanzelfsprekend.

Tanji: boten naderen het strand

Boten naderen het strand in de namiddag

Kruidenverkoopster

Tanji strand

Emmers, teilen, kruiwagens. Alles voor de vis.

In afwachting

weelderige achterwerken

De emmers bij de hand

Klaar voor de aankomst van de vis

De rokerij

Goudbruin gerookte lijven

Het sporadische licht dat door kieren naar binnenkomt, werpt een goudgele glans op de gedroogde vis

Schilderachtige lichtval

Een moment van rust

Een moment van rust

Aanstormend als een oorlogsvloot

Onaangedaan

Voor meer informatie over Gambia: www.ontdekgambia.nl
Je kunt reizen naar Gambia met onder meer TUI en Corendon

 

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>