Gambia steelt je hart!

Ter ere van het 40-jarig huwelijksjubileum van mijn ouders gingen wij op een bijzondere 9-daagse familievakantie naar Afrika. Mijn ouders komen al vele jaren in Gambia en wilden ons laten zien en voelen waarom Gambia hun hart heeft gestolen. Voor ons een mooie kans om tijdens deze reis persoonlijk kennis te maken met onze sponsorkindjes, hun familie en de school. Een hele bijzondere ervaring voor ons, maar zeker ook voor onze kinderen!

Gambia: the Smiling Coast of Africa

We ruilden onze winterjas in voor bikini en zwembroek en vertrokken met koffers vol pennen, potloden, schriften, kinderkleding en ballonnen naar Banjul. Na zes uur vliegen stapten we een heel andere wereld binnen. We werden met open armen ontvangen. Gambia heeft alles om van je gezinsvakantie een droomreis te maken. De altijd stralende zon, de goedlachse en gastvrije bevolking en de wuivende palmen aan exotische stranden maken Gambia dé perfecte winterzon vakantiebestemming voor het hele gezin. Een ander pluspunt is de korte reistijd en slechts één uur tijdverschil in de winterperiode. Hierdoor minder last van een ritme dat uit zijn balans is en wél tropische temperaturen. En dat is wel zo prettig met kinderen!

Gambia is het kleinste land van Afrika en wordt ook wel ‘de smiling coast of Africa’ genoemd. Bij het zien van de lachende kinderen en vriendelijke bevolking weet je al snel waarom. Onze kinderen voelden zich direct thuis. Bovendien is het land heel kleurrijk. De jurken van de vrouwen, de vissersboten, de bloemen en de exotische vogels: alles ziet er mooi uit dankzij de felle en vrolijke kleuren.

Gambia steelt je hart!

Gambia steelt je hart!

Gambia: relax to the max!

De 70 kilometer lange kustlijn met hagelwitte zandstranden is alleen al een goede reden om voor een vakantie Gambia te kiezen. Bijna alle Gambiaanse resorts liggen direct aan het strand en beschikken over een zwembad. Je loopt met je blote voeten door het zachte zand, strijkt neer op een ligbedje en bestelt een vers sapje bij een fruit boy of een schaal vers fruit bij één van de fruit ladies, terwijl de kinderen ravotten in de branding, een zandkasteel bouwen of een ritje maken op een paard.

gezinsvakantie gambia - Kotu Beach

Yinthe en Fatoumata (Kotu Beach)

De kuststrook is verdeeld in Kololi, Kotu, Bijilo en Fajara. Tijdens de reis verbleven wij met de familie op één plek. Gambiaanse gastvrijheid ervaar je zonder meer bij Kombo Beach Hotel in Kotu. Jong en oud wordt hier met open armen ontvangen en mag gebruik maken van een uitgebreide selectie aan faciliteiten. Een uitstekende keuken, gevarieerd animatieprogramma, zwembad met apart kinderbad en talloze sportfaciliteiten. De verschillende kamers in het hotel hebben een frisse Afrikaanse uitstraling en liggen nooit verder dan ca. 100 meter van het strand. Daarnaast heeft dit hotel het erkend duurzaamheidskeurmerk Travelife Gold. Dat betekent dat zij maatregelen treffen voor water, energie en afval, medewerkers eerlijk behandelen, regionale producten gebruiken en actief betrokken zijn bij de lokale bevolking. Dat geeft je toch een fijn gevoel.

Zonsondergang Kotu Beach

Zonsondergang bij Kombo Beach Hotel aan Kotu Beach

Maak kennis met binnenland van Gambia

Maar we reisden niet alleen met de kinderen helemaal naar Gambia om vervolgens alleen maar op het strand te liggen. We wilden ze juist kennis laten maken met andere aspecten van het land, weg uit je hotel en zien wat er op straat gebeurt. Het landschap met kapok en baobab bomen en de Gambia-rivier met zijn indrukwekkende mangrovemoerassen. Het echte Gambiaanse leven proef je op de levendige en kleurrijke markt in Serrekunda of Banjul.

In Gambia kun je prima op eigen houtje overal naartoe. Het land is veilig en de bevolking is erg vriendelijk en behulpzaam. Om zo dicht mogelijk bij de lokale bevolking te komen en het land echt te leren kennen, is het raadzaam om met een lokale privé gids op pad te gaan. In het binnenland zie je het echte Gambiaanse leven en ervaar je hoe gastvrij ze zijn. Het lijkt of de tijd er heeft stil gestaan. Ook al hebben deze locals amper te eten, toch willen ze alles delen.

binnenland gambia

In het binnenland zie je het echte Gambiaanse leven

gambia

Maak kennis met binnenland van Gambia

Bezoek een schooltje

Wat ook echt zeker de moeite waard is, is een Gambiaanse school bezoeken. Naar school gaan in Gambia is zeker niet voor iedereen weggelegd. Veel kinderen kunnen niet naar school omdat het schoolgeld vaak niet op te brengen is en met name op het platteland zijn de kinderen ook nodig om te helpen in huis of op het land. Zeker op de nursery schools zijn deze kosten hoog, omdat de Gambiaanse overheid deze scholen financieel niet steunt.

Binnen onze familie steunen we al enkele jaren vier kindjes op de Mansa-Colley Bojang school. Met een jaarlijkse bijdrage kunnen zij naar school en hebben zo een kans op een toekomst. Wij brachten een bezoek aan Mansa-Colley Bojang school in Jalambang, een klein dorpje in Gambia. De school is tien jaar terug opgezet door mensen uit het Westland en staat ook nog steeds onder controle van deze mensen. Momenteel krijgen 450 kinderen daar les. Bijzonder om te zien hoe blij kinderen hier zijn met je aanwezigheid, potloden, pennen, schriften en ballonnen. Hier maakten we voor het eerst kennis met ons eigen sponsorkindje Fatoumata. Deze persoonlijke kennismaking liet een diepe indruk achter. Trots dat wij samen met onze kinderen mee mogen bouwen aan haar toekomst.

gambia keuken op school kleuterklas

Keuken op school en de kleuterklas

kennismaking sponsorkindje gambia

Fatoumata en Lindia

Mansa-Colley Bojang School Gambia

Mansa-Colley Bojang School

Een kijkje bij de locals thuis

Families wonen vaak samen in leefgemeenschappen, de zogenaamde ‘compounds’. Dit zijn lemen of cementen hutjes met een rieten dak of een dak van golfplaten, vaak op een afgescheiden erf met daarbij nog een apart keukenhutje. In een compound kunnen wel 30 mensen wonen, allen familie van elkaar. Bewoners leven hier onder zeer primitieve omstandigheden, vaak zonder stromend water of elektriciteit. Hoe bizar weinig hebben zij en hoeveel hebben wij. Indrukwekkend om te ervaren hoe het echte Gambiaanse leven eraan toegaat. De cultuur van samen leven en samen zorgen.

Tijdens ons reis hebben we de compounds van onze sponsorkindjes bezocht. Wat een gastvrij onthaal! Als je een compound bezoekt, neem dan wat voor de bewoners mee. Dit hoeft niet veel te zijn, maar een zak rijst, lege waterfles, een bal, snoepgoed voor de kinderen of wat oude kleren kunnen al veel verschil maken. Je wordt met de grootste dankbaarheid ontvangen. Kinderen houden graag je hand vast. Ze vinden het onwijs interessant om ‘toubabs’ aan te raken. Dit is één van de weinige woorden die in alle Gambiaanse talen dezelfde betekenis heeft. Het betekent letterlijk: ‘witmens’, een blanke dus. Indrukwekkend, ontroerend en tegelijkertijd ook erg leerzaam voor onze kinderen. Ondanks dat de kinderen geen Engels spreken, weten ze heel goed contact te maken.

gambia compound

Spelen in compound

De charme van Gambia?

Met een shot vitamine D en een ervaring rijker vliegen we terug naar Amsterdam. De charme van Gambia? Wat ons betreft zit hem dat in de gastvrije inwoners, die je keer op keer met een glimlach ontvangen en je vol trots vertellen over hun land. Ondanks armoede, honger en zeer onhygiënische leefomstandigheden is er vrolijkheid en dankbaarheid in Gambia. Dus gooi je gezinsvakantie eens over een andere boeg en vlieg met kinderen naar de smiling coast of Africa!

Op zoek naar meer concrete informatie over een gezinsvakantie Gambia? We schreven eerder een artikel met vijf tips voor Gambia met kinderen.

Tekst en foto’s: Lindia van Essen

zonsondergang Kotu Beach - gezinsvakantie gambia

Gooi je gezinsvakantie eens over een andere boeg en vlieg met kinderen naar Gambia

gambia vrouw

strand gambia

Team Reishonger
Follow us
  1. Kirsten zegt:

    Wat grappig om te lezen; ik ben inmiddels een paar keer naar Gambia geweest, maar verblijf dan een paar honderd meter verderop in Kunta Kinteh Beach. De laatste keer ook twee dagen met een gids echt het binnenland in geweest en zo nog meer kunnen zien. Gambia is prachtig, zowel het land als de mensen!

  2. ronald zegt:

    Vriendelijke mensen, veel gezien en veel gepraat met de locals. Speelgoed uitgedeeld in de verschillende compounds in het binnenland, hetgeen een dubbel gevoel gaf. ( deze mensen zijn echt straatarm).
    Maar wat is het een vreselijke puinhoop en chaos in het hele land. Alle plekken waren mensen wonen, werken en leven is veranderd is een openbare stortplaats. Met verbazing en afschuw zagen wij de immense bergen met (vooral plastic) afval, brommers, motoren ,auto’s maar voornamelijk grote trucks die overal kapot en weggeroest langs de straatkant staan. ik vraag mij echt af, of dit ooit nog goed gaat komen!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>