Traplopen in Le Puy en Velay

Het is met haar net 20.000 inwoners eigenlijk nog een dorp. Toch staat Le Puy en Velay al vanaf Lyon pontificaal op de vierkante groene wegbewijzering langs de snelwegen. In de doorgaans rustige regio Auvergne, in het hart van Frankrijk, is het een geliefde plaats.

12016-09-03-09-49-10

In sommige straatjes lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan

Schoorsteen

Al eerder ontdekten we dat de Auvergne verrassend mooi is en dat je hier moeiteloos uit de natuur kunt eten en prima kunt ontspannen. Niet voor niets is de Auvergne door Lonely Planet uitgeroepen tot één van de tien beste regio’s ter wereld. Eén van de meest charmante en tevens beroemdste stadje van deze regio is Le Puy en ValeyVelay. Niet onwaarschijnlijk is dat je de spectaculaire foto’s van een kapel op de top van een vrijstaande rots temidden van de bebouwing weleens hebt gezien, maar daar niet deze plaats aan koppelde. Welnu, dit is de Saint Michel d’Aiguilhe, een kapel. Te bereiken door 268 uitgehouwen treden te verslinden. Naar verluidt beklom de moeder van Joanne de Arc de rots om te bidden voor haar dochter. Eigenlijk is het geen rots, maar de schoorsteen van een vulkaan. Een vulkaan in Frankrijk? De Auvergne is er bezaaid mee.

12016-09-02-17-29-50

Geen alledaagse plek voor een kapel

12016-09-02-16-20-45

Het uitzicht vanaf de kapel is prachtig

Pelgrims

Le Puy is een pelgrimsstadje. Het is namelijk het vertrekpunt van de Via Podiensis, de meest populaire van de vier Franse routes die naar Santiago de Compostella leiden. ’s Ochtends vroeg staan de pelgrims op het knusse Place du Plot te trappelen voor vertrek. Dit kleine pleintje achter het stadhuis is omringd door pastelkleurige smalle herenhuizen. Vroeger werd de belasting berekend op basis van de oppervlakte van de begane grond en de breedte van de gevel. Hoe smaller hoe goedkoper. Iedere zaterdagochtend is het plein het toneel van de lokale markt. Het lijkt wel een supermarkt in de buitenlucht met alleen verse producten waarop de hele omgeving af komt. Hier koop je de kip zoals je dat zelf wil; al kakelend in een ren, keurig gesneden en in plastic verpakt of al draaiend aan het spit.

12016-09-02-15-24-16

‘s Zomers is het erg gezellig op het plein

12016-09-02-15-11-20

Het stadhuis is statig en past perfect in de omgeving

naamloos-2

De hele regio doet op zaterdagochtend inkopen op de markt

Op de muur aan de achterzijde van ‘Hotel de Ville’, het stadhuis en dus niet een hotel, is een jakobsschelp aangebracht. Hier staan ze met de veters stevig gestrikt, het rugzakje gevuld en de prikstokken in de aanslag klaar om te beginnen aan de voettocht die hen via ‘la rue St. Jacques meteen de goede richting op leidt. Geen tientallen per dag, maar altijd wel een paar.

12016-09-02-15-32-23

Voor velen is deze plek het begin van een groot avontuur

Zwarte Madonna

Ook om de kathedraal te bereiken is het ook traplopen geblazen. Het bijzondere van deze trap is dat je middenin de Romaanse kathedraal uitkomt. Veel pelgrims brengen eerst een bezoekje aan deze kathedraal. Tweemaal daags wordt hier voor hen een mis georganiseerd.Onmiskenbaar topstuk van de kathedraal is het zwarte madonna beeld. Gehuld in een wit gewaad met een gouden kroontje op het hoofd staat het beeldje roerloos op het altaar. Zichtbaar onder de indruk en zelfs ontroert staat een groepje toeristen voor het twee duimen hoge beeldje.

12016-09-02-16-51-09

De indrukwekkende westelijke gevel van de kathedraal

12016-09-02-16-56-36

Na de trappen te hebben bedwongen ook hier weer een schitterend uitzicht

12016-09-02-17-12-04

De zwarte madonna op haar troon

Weer traplopen

Wel een joekel van een beeld is het standbeeld van Notre Dame de France. Het beeld van Maria is vervaardigd uit het omgesmolten ijzer van 213 buit gemaakte kanonnen. Achter de kathedraal loopt een pad omhoog en kan je wederom via de nodige traptreden de voet van het beeld bereiken en vervolgens beklimmen. Vanuit de kroon heb je een mooi uitzicht op de rots waarop de eenzame kapel Saint Michel d’Aiguilhe is gebouwd.

12016-09-02-17-34-39

De skyline van Le Puy en Velay is aardig gevuld

Ook wandelen?

Rood met witte vlaggetjes markeren de wandelroute. Op palen, stenen of schuurtjes is dit herkenningspunt geschilderd. Zelf ook zin om te wandelen? Afgezien van de Via Podiensis zijn er talrijke wandelroutes die slingeren door de Auvergne. Op ongeveer twintig minuten ten westen van Le Puy en Velay bevindt zich bijvoorbeeld de GR 470 wandelroute die je dwars door het natuurgebied Gorges de l’Allier leidt. Om het juiste pad te vinden ben je niet langer afhankelijk van de vlaggetjes. Men heeft een heuse app voor deze 200 kilometer lange route ontwikkeld die je feilloos door het geaccentueerde terrein navigeert. Geen trappen, maar genoeg hoogteverschil.

12016-09-03-16-12-55

Daar ginder in de vallei is de eindbestemming

naamloos-3

12016-09-03-16-41-14-1

De deur van de vele kerkjes in de omgeving staat altijd open

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>