Tips voor het aanvragen van een ESTA voor Amerika

Wil je binnenkort naar de Verenigde Staten reizen? Dan ben je verplicht een ESTA formulier in te vullen. Door zo'n formulier in te vullen, krijg je toestemming om de Verenigde Staten in te reizen. Zonder reistoestemming ben je niet welkom in Amerika. In deze blog lees je hier meer over.

ESTA is het Elektronisch systeem voor reistoestemming naar de VS via internet.

Wat betekent ESTA?

De afkorting ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization. Het is een elektronisch aanvraagsysteem dat je gebruikt om autorisatie te krijgen voor jouw reis naar Amerika. Let op: een ESTA is geen visum. Met dit aanvraagsysteem bepaalt de douane van Amerika, ook wel de US Customs and Border Protection genoemd, of je het land wel of niet binnen mag komen. Over het algemeen wordt de aanvraag goedgekeurd. Als dit het geval is, krijg je toestemming om Amerika in te reizen. Dit ‘visum‘ is twee jaar geldig.

ESTA voor Amerika

Vroeger moest je het I-94-formulier invullen als je Amerika in wilde reizen. Dit formulier kreeg je aan boord van het vliegtuig. Dit formulier is nu vervangen door de ESTA. Je krijgt dus geen formulier meer in het vliegtuig, maar regelt de aanvraag door voor vertrek door een ESTA formulier in te vullen. Het (online) I-94 formulier bestaat nog wel, voor reizigers die met de auto het land binnenkomen vanaf Mexico of Canada. Een ESTA voldoet in dat geval overigens ook, alleen kost dat meer.


Geldigheid en voorwaarden ESTA

Is jouw aanvraag goedgekeurd, dan krijg je elektronisch reistoestemming, gekoppeld aan je paspoort. Een ESTA is twee jaar geldig, tenzij je paspoort eerder verloopt. In deze twee jaar mag je onbeperkt naar de Verenigde Staten reizen. Wel heb je te maken met een maximale verblijfsperiode per keer; totaal 90 dagen. Dit betekent dat je per verblijf maximaal 90 dagen in Amerika mag blijven.

Verder moet je een geldig retourticket hebben om de Verenigde Staten in te kunnen komen. Zonder uitgaand ticket kan de douane je alsnog weigeren het land in te reizen.

Tot slot is het goed om te weten dat de geldigheid van een ESTA niet verlengd kan worden. Als jouw reistoestemming verlopen is, moet je online een nieuwe ESTA aanvragen.

Vlag van Amerika

ESTA voor Amerika aanvragen

Je kunt jouw ESTA op de website van de US Customs and Border Protection aanvragen. Dit doe je door een ‘ESTA application’ in te vullen. Let op: vraag je ESTA minimaal 72 uur voor vertrek naar Amerika aan. Zo weet je zeker dat je ESTA aanvraag voor vertrek naar Amerika wordt beoordeeld door de douane van de Verenigde Staten.

Je kunt het formulier enkel digitaal invullen. Slechts in uitzonderlijke gevallen is het mogelijk de ESTA aanvraag op Schiphol te regelen. Dit doe je bij de self-service kiosken op Schiphol, in vertrekhal 3 bij de balie van vliegmaatschappij KLM. Vul je jouw ESTA formulier online in, dan weet je zeker dat jouw aanvraag op tijd wordt behandeld en goedgekeurd. Wij raden je dan ook af jouw ESTA formulier pas op Schiphol in te vullen.

Universal Studios USA

ESTA formulier betalen met creditcard

Het ESTA formulier is niet gratis. Op moment van schrijven kost een ESTA $14 per aanvraag. Je kunt deze kosten betalen met een creditcard of via Paypal. Heb je geen creditcard? Dan kun je deze aanvragen bij je bank. Wij raden je aan dit zeker te doen, want eenmaal in Amerika moet je veel betalingen met creditcard doen.

Leestip: heb je zo’n creditcard nou echt nodig tijdens het reizen? In dit artikel laten we je zien waarom je voor je volgende lange reis het best een creditcard op zak kunt hebben, al is het maar voor noodgevallen.

ESTA formulier betalen met iDEAL en bankrekening

Er zijn diverse bedrijven die het aanvraagproces van de ESTA voor jou uit handen nemen. Deze bedrijven kun je met iDEAL of een automatische incasso betalen. Heb je geen creditcard, dan kun je een van deze bedrijven benaderen om jouw ESTA aanvragen te regelen. Ook wanneer je het fijner vindt om je aanvraag in het Nederlands te doen of wanneer je graag een Nederlandse klantenservice achter de hand hebt, is het handig om je ESTA aanvraag via een bemiddelaar aan te vragen. Houd er wel rekening mee dat je deze bedrijven moet betalen voor hun dienstverlening. Een ESTA is dus altijd duurder als je dit document op deze manier aanvraagt.

route 66

Tot slot: geen garantie

Veel mensen denken dat zij met een goedkeuring van hun ESTA gegarandeerd de Verenigde Staten in komen. Dit is echter niet het geval. Dat jouw ESTA goedgekeurd is, betekent niet dat je Amerika gegarandeerd mag inreizen. De douanebeambte ter plaatse bepaalt uiteindelijk of je het land wel of niet in mag. De kans dat je de Verenigde Staten niet in mag reizen, is klein. Toch is het goed om er rekening mee te houden dat een goedgekeurde ESTA geen enkele garantie biedt.

Latest posts by Martijn (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>