Creditcard: onmisbaar tijdens je reis?

Heb je een creditcard nou echt nodig tijdens het reizen? Een volmondig 'ja' is daarop ons antwoord. Het hebben van een creditcard is een absolute must. Tijdens een reis in het buitenland is dit betaalmiddel niet meer weg te denken. Als je op reis gaat, is de creditcard een uitstekend betaalmiddel en in bepaalde situaties zelfs noodzakelijk. In dit artikel laten we je zien waarom ook jij voor je volgende lange reis het best een creditcard op zak kunt hebben, al is het maar voor noodgevallen.

Reizen met een creditcard is zo gek nog niet, en soms zelfs noodzakelijk. Op sommige momenten heb je hem echt nodig en maakt zo’n stukje plastic je reis een stuk gemakkelijker. We zetten op een rij waarom een creditcard hartstikke handig is op reis. En we gaan in op de zogenaamde prepaid creditcards. Deze prepaid kaarten hebben een aantal mooie voordelen!

#1 Vliegticket boeken

Vliegtickets boeken kan vaak enkel met een creditcard. Wanneer je een lange reis gaat maken, zul je hoogstwaarschijnlijk niet vooraf al je vliegtickets geregeld hebben. Wanneer je aan het reizen bent en online een vliegticket wilt boeken, zul je er al snel achter komen dat je vrijwel altijd een creditcard nodig hebt. Steeds vaker kun je alleen met je creditcard betalen, vooral wanneer je direct bij de maatschappij zelf boekt. Dit geldt ook voor je visumaanvraag, de wat luxere hotels en soms zelfs wanneer je online een hostel wil boeken. Op buitenlandse websites is dat vaak de enige betaaloptie om je bestelling te kunnen afronden.

Voordeel: ook bij vliegtickets zijn je boekingen verzekerd als er een creditcard is gebruikt. Gaat de vliegmaatschappij plotseling failliet? Heb jij recht op terugbetaling!

#2 Borgsom voldoen

Iets huren? Wat geef je als borg als je zo’n plastic kaartje niet bij je hebt? Je creditcardnummer is perfect als onderpand te geven bij het huren van een auto of camper. Bij heel wat hotels en autoverhuurbedrijven wordt een creditcard aanschouwd als een zekerheid van betaling. Ook het risico op schade, het gebruik van de minibar en andere onvoorziene kosten moeten gedekt worden. Wie geen creditcard in bezit heeft, zal deze zekerheid dus op een andere manier moeten verschaffen.

informatie over Sunny Cars autohuur

#3 Een nachtje in ‘luxe’ slapen

Accommodatie vooraf vastleggen kan soms best handig zijn. Hoewel je voor een lange reis echt niet al je overnachtingen hoeft vast te leggen -juist niet zou ik zeggen- is het af en toe best fijn om wat nachten op voorhand te boeken. Wanneer je per vliegtuig naar een nieuwe bestemming vliegt of een lange reis achter de rug hebt in de bus of trein, kan het best lekker zijn dat je meteen weet waar je naartoe moet. En niet nog uren hoeft te zoeken naar een fijn hostel of hotel. Veel hotels eisen dat je je creditcard gegevens invult, zodat de boeking bevestigd kan worden. En hoewel vooraf boeken dus helemaal niet moet, kan het soms best handig zijn die creditcard.

#4 Handig als reserve

Veiligheid tijdens het reizen gaat voor alles. En dat geldt ook voor het opbergen van je belangrijke spullen. Bewaar je creditcard en pinpas op een andere plek. Mocht je zo toch een tas kwijtraken en geen pinpas meer hebben, dan heb je altijd je creditcard nog en hoef je je geen zorgen te maken over geld.

#5 Je pinpas werkt niet

Tegenwoordig kun je in steeds meer landen met je doodnormale Nederlandse bankpas geld opnemen bij vrijwel iedere geldautomaat, maar er zijn nog steeds genoeg uitzonderingen op de regel. Dus wat doe je als het logo van Maestro ontbreek op de pinautomaat? Of als je vergeten bent je wereldpas aan te zetten? Dan pin je met de creditcard. Of je nou in Myanmar of Malawi bent. Wel belangrijk om te weten is dat pinnen met je Nederlandse pinpas goedkoper is dan met je creditcard. De creditcard op reis is dus vooral handig als back-up.

#6 Je aankopen verzekerd

Nog een fijne bijkomstigheid van een creditcard is dat vrijwel alles wat je op reis met een creditcard koopt, gratis voor minimaal 180 dagen verzekerd is tegen schade, verlies en diefstal. Je nieuwe zonnebril, backpack of nieuwe camera! Ideaal toch? Bovendien is het ook nog eens zo dat wanneer je online iets koopt en het product niet geleverd wordt, je dan je geld terug kan krijgen. In het geval van een betaling met je pinpas zou je dan gewoon pech hebben gehad en kan je fluiten naar je geld.

#7 Voor noodgevallen

Pech onderweg en moet je een extra overnachting boeken? Of word je wakker in het ziekenhuis? Met een creditcard op zak kun je altijd onverwachte kosten betalen.

creditcard op reis

Een creditcard mee op reis is een must

Het allergrootste voordeel van een creditcard is toch wel dat je online boekingen kunt doen die je anders niet kunt betalen. Voor het kopen van vliegtickets is het praktisch, maar ook als je onverwacht een grote uitgave moet doen. Bij veel hotels en autoverhuurbedrijven kun je alleen een reservering maken als je de gegevens doorgeeft van je creditcard. Het is natuurlijk ook heel fijn dat je altijd een ‘back-up plan’ hebt voor als je pinpas niet werkt of is gestolen.

Een creditcard neemt dus een stukje onzekerheid weg en je bent ermee verzekerd dat je altijd ergens geld kan opnemen. Daarbij komt natuurlijk dat het erg fijn is dat je aankopen 180 dagen verzekerd zijn. Deze voordelen maken de creditcard tot een echte must have voor op reis.

Tips: check voor vertrek de bestedingslimiet van je kaart en de vervaldatum en zoek uit of er een maximaal geldopname per dag of per week geldt. Gebruik je pinpas om te pinnen. Geld opnemen met je creditcard is niet gratis.

Welke creditcard aanvragen?

Het aanvragen van een creditcard is over het algemeen vrij eenvoudig en hoeft zeker niet duur te zijn. Maar welke kun je het beste aanvragen?

Standaard creditcard
Een reguliere creditcard is meer voor de hand liggend met een ruime bestedingslimiet en grotere dekking. Een standaard Mastercard met een bestedingslimiet van € 2.500 en een aankoopverzekering kost je ongeveer € 20 per jaar. Deze kaart is daarmee een uitstekende standaardkeuze voor de doorsnee reiziger. Een Visa World Card is iets duurder. American Express wordt voornamelijk in de duurdere hotels en restaurants als een gangbaar betaalmiddel gezien. Ook Diners Club richt zich vooral op welgestelde reizigers en zakenreizigers en wordt in veel niet-westerse landen niet geaccepteerd.

Prepaid creditcard
Heb je een beperkt budget? Dan is er de prepaid kaart. Bij een prepaid creditcard zijn er geen inkomenseisen. Bij dit type kaart stort je vooraf een bedrag op de creditcard rekening dat vervolgens dient als saldo voor uitgaven met je kaart. Het voordeel hiervan is dat je niet meer kunt uitgeven dan je hebt overgemaakt. Deze oplossing is ideaal voor iedereen die liever geen grote sommen geld meeneemt, weet dat pinnen met je bankpas geen optie is in het land van bestemming en ook geen vaste creditcard wenst.

In Nederland kun je gebruik maken van prepaid creditcards van verschillende aanbieders. Speciaal voor de reiziger zijn er prepaid creditcards uitgebracht, bijvoorbeeld het Cash Passport van GWK Travelex en de ANWB Visa prepaidcard. Deze prepaid kaarten kun je online beheren en geld kun je overmaken door middel van internetbankieren.

Tips: let wel op extra kosten (voor pinnen, storten, betalingen, en exchange rate) en het feit dat deze passen nog vaak genoeg niet geaccepteerd worden, omdat ze niet als volwaardige creditcards worden gezien. Wanneer bedrijven een borg inhouden, kun je dat geld tijdelijk niet voor andere dingen gebruiken.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>