Veelgestelde vragen over een ESTA Amerika

Ga je op vakantie naar Amerika? Dan is de kans groot dat je verplicht bent jezelf te registreren bij de Amerikaanse overheid. Dit gebeurt onder het zogenaamde ESTA programma (elektronische reistoestemming voor Amerika). Wij krijgen op de redactie veel vragen over het aanvragen van een ESTA. In deze blog vind je een overzicht van het ESTA programma en de antwoorden op al jouw vragen.

New York BullAmerika visumplicht

Wat is een ESTA?

ESTA staat voor “Electronic System for Travel Authorization”. Een ESTA is dan ook geen fysiek document, maar een elektronische reistoestemming voor Amerika. Het is sinds 2009 de manier van de Amerikaanse regering om reizigers naar de VS vooraf te registreren zonder dat men een visum hoeft aan te vragen. ESTA vervangt het groene formulier I-94W dat voorheen in het vliegtuig naar Amerika ingevuld moest worden. ESTA is vooral bedoeld voor de veiligheid van vliegreizen en cruisevaarten naar de Verenigde Staten als reactie op 9/11.

Heb ik een ESTA nodig om naar Amerika te mogen reizen?

Alle reizigers die onder het Visa Waiver Programma vallen, moeten, voordat ze naar de Verenigde Staten reizen, een goedgekeurde reistoestemming (ESTA) hebben. Ook kinderen zonder eigen vliegticket hebben een ESTA nodig als ze geen visum voor de Verenigde Staten hebben. Nederland en België vallen onder het Visa Waiver Programma.


Plan je een overstap of tussenlanding in de Verenigde Staten op weg naar je eindbestemming? Dan moet je ook een ESTA aanvragen.

Als ik via Amerika doorreis naar een andere eindbestemming, heb ik dan een ESTA nodig?

Ja, zelfs reizigers die slechts op doorreis zijn moeten zich aanmelden voor een ESTA. Doe je dit niet, dan kan je de toegang worden ontzegd en kun je door de immigratiedienst worden teruggezonden.

Miami Beach

Hoelang is de Esta-reistoestemming geldig?

Een ESTA is 2 jaar geldig vanaf de datum waarop deze is toegewezen. De datum hiervan kan je terugzien op de bevestiging van jouw ESTA. Let op: als het paspoort waarmee je je ESTA hebt aangevraagd eerder verloopt, dan geldt de datum waarop jouw paspoort verloopt als geldigheidsdatum van jouw ESTA.

De ESTA is dus gekoppeld aan jouw paspoort. Je moet met hetzelfde paspoort waarmee je de aanvraag hebt gedaan Amerika betreden (heb je na de ESTA aanvraag een nieuw paspoort ontvangen, dan is jouw eerdere ESTA dus niet meer geldig).

Wanneer heb ik een visum nodig in plaats van een ESTA?

Indien je langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten wenst te verblijven dien je een niet immigratie visum (zakelijk B1 visum of toeristisch B2 visum) aan te vragen bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag of Brussel.

Als je twijfelt of je een ESTA of een visum nodig hebt dan kan je gebruik maken van de Visa Wizard. Dit is een handige tool ontwikkeld door U.S Department of State – Bureau of Consular Affairs.

route 66 Amerika

Wat zijn de voorwaarden om een ESTA aan te vragen?

Om een ESTA aan te vragen dien je van het volgende in bezit te zijn:
– een biometrisch paspoort dat minstens 6 maanden na jouw reis nog geldig is
– een retourticket of doorreisticket naar de Verenigde Staten

Welke informatie moet ik doorgeven om een ESTA te ontvangen?

Het ESTA-aanvraagformulier wordt beheerd door het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Het doel van het formulier is om een minimale hoeveelheid informatie te verzamelen, zodat de U.S. Customs and Border Protection jouw gegevens kan controleren in tal van internationale databases op het gebied van terrorisme, vliegverboden en strafrecht. Kijk hier voor een handig overzicht van de verschillende ESTA vragen.

arches national parkVerenigde Staten van Amerika

Mag ik met een ESTA meerdere malen naar Amerika reizen?

Met een ESTA voor Amerika kan je meerdere keren het land betreden.

Kan ik mijn ESTA voor Amerika verlengen?

Nee, je kunt jouw ESTA niet verlengen. Als jouw ESTA verlopen is dien je een nieuwe aanvraag te doen.

Moet ik mijn ESTA Amerika printen?

Nadat jouw ESTA Amerika aanvraag is goedgekeurd, wordt deze automatisch gedeeld met de luchtvaartmaatschappij en de Amerikaanse immigratiedienst. Je hoeft het ESTA daarom niet uit te printen en mee te nemen op reis.

Andere vragen over een ESTA Amerika?

Heb je zelf nog andere vragen over ESTA? Laat het ons weten in een reactie op deze blog, dan zullen wij deze zo snel mogelijk beantwoorden.

Latest posts by Martijn (see all)
 1. Lorenzo zegt:

  Wat als je 92 dagen in amerika bent met een esta en je wil terug naar Nederland? Zitten hier gevolgen aan?

  • Beste Lorenzo,

   Je zult een aantekening achter je naam krijgen zodra je via de douane Amerika verlaat. Dit kan gevolgen hebben (lees: weigering van toegang tot Amerika) als je een nieuwe ESTA wilt aanvragen.

   Groet,
   Dionne

  • Hoi Rob,

   Wanneer je je ESTA hebt aangevraagd via de officiële site kun je altijd de status inzien. Kan het zijn dat je nog niet betaald hebt (‘Payment Pending’)? Dan is de aanvraag nog niet ter verwerking ingediend bij het Department of Homeland Security (DHS – Ministerie van Binnenlandse Veiligheid). Indien een ESTA aanvraag niet binnen zeven dagen betaald is, vervalt hij (dan is hij niet meer toegankelijk) en zal een nieuwe aanvraag moeten worden ingediend.

   Succes!
   Groet, Dionne

 2. Guus van Voorst zegt:

  Ik vlieg met een eTA naar Canada (Toronto). Kan ik met de auto vanuit Canada voor een dag naar de VS (Buffalo) zonder ESTA waiver?

  • Hoi Guus,

   Je mag tijdens je reis door Canada ook een bezoek brengen aan de VS, en andersom. Om per auto, motor, camper of ferry de grens over te steken, is een ESTA niet nodig. Een ESTA kan de oversteek echter wel bespoedigen; heb je dit document niet, dan moet je alsnog je paspoort laten zien, een I-94W formulier invullen, zes dollar betalen en soms ook vragen beantwoorden en vingerafdrukken laten afnemen.

   Fijne reis!

   Groetjes,
   Dionne

   • Anne zegt:

    Mijn Esta is 2jaar geldig begrijp ik. Vorig jaar heb ik n reís gemaakt naar Japan, en vloog via de US,, enkel om over te stappen. Dat telt als 2 dagen?
    Nu wil ik de US in voor ietsje minder dan 3 maanden. Ik heb t zelfde paspoort nog.
    Is het nodigom n nieuwe esta aan te vragen, of mag ik de 90 dagen volmaken?veel dank!!

    • Hoi Anne,

     Een ESTA is vanaf het moment van toekenning twee jaar geldig – tenzij het paspoort eerder verloopt, want dan vervalt ook de geldigheid van de gekoppelde reistoestemming. Gedurende deze geldigheidsperiode mag een onbeperkt aantal reizen naar Amerika worden gemaakt, zowel zakelijk als toeristisch. Elk verblijf in de VS mag maximaal 90 aaneengesloten dagen duren. Je hebt dus geen nieuwe ESTA nodig voor 90 dagen in Amerika.

 3. Anneke zegt:

  Wij hebben een esta. Deze verloopt op 14 juni 2020. Wij reizen op 13 juni van Las Vegas naar New York. Gaat dit een probleem opleveren?

  • Beste Anneke,

   Dit gaat geen problemen opleveren.

   De geldigheidsperiode van jouw ESTA moet de datum van jouw vertrek naar de Verenigde Staten dekken; de ESTA hoeft niet verplicht geldig te zijn tot jouw terugkeerdatum.

   Als jouw ESTA vervalt tijdens je verblijf in New York moet je hem dus niet vernieuwen; je kunt je reis zonder problemen voortzetten.

   Groet,
   Dionne

 4. Hoe lang van te voren kan je een esta voor Jamaica invullen ik ga in juni maar kan hem nu niet versturen kan dat kloppen

  • Hoi Mo,

   Voor Jamaica heb je als toerist geen visum of esta nodig wanneer je maximaal 90 dagen blijft. Wel moet je paspoort bij vertrek uit Jamaica nog minimaal zes maanden geldig zijn en heb je een uitgaand ticket nodig. Het is verstandig bij de luchtvaartmaatschappij na te gaan of inchecken zonder visum is toegestaan.

   Veel plezier!

 5. Ik heb ook een vraag over de ESTA regeling.
  Van wat ik heb begrepen zijn Mexico, Canada en het Caribisch gebied uitgesloten als tussentijds verblijf als de 90 dagen in de USA om zijn.

  Als ik gedurende 1,5 maand op Curacao verblijf en dan weer naar de USA kom, zullen ze dat accepteren?

  • Voor de VS hoef je vooraf geen (!) ESTA te regelen, omdat je over land aankomt. Komende over land vanuit Mexico of Canada, kun je beter online een I-94 formulier voor Amerika invullen (kosten: 6 dollar). Met een ESTA of een vooraf ingevuld formulier wordt het hele toegangsproces aanzienlijk versneld. Bij het passeren van de grens word je gecheckt in een douanekantoor. Hier kun je ook een visa waiver kopen voor 6 US dollar per persoon, wanneer je niks hebt voorbereid. Wil je weten hoe druk het er is, google dan ‘Border Wait Times’ voor jouw grenspassage.

   Kijk voor meer info op de site van de Amerikaanse douane (Customs and Border Protection)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>