Tips voor het aanvragen van een eTA voor Canada

Canada is niet voor niets een razend populaire bestemming onder reizigers. Met haar afwisselende landschappen, bruisende steden en wildlife leent Canada zich perfect voor een onvergetelijke rondreis. Heb je plannen om naar Canada te reizen? Vergeet dan niet een eTA aan te vragen. Zonder eTA mag je namelijk niet mee op je vlucht. Hier lees je alles wat je moet weten over de eTA Canada en het aanvragen ervan.

eTA Canada

eTA staat voor ‘electronic Travel Authorisation’ en is een elektronische reistoestemming. De Canadese overheid heeft deze toestemming, in navolging van Amerika’s ESTA, sinds november 2016 verplicht gesteld voor reizigers uit visumvrijgestelde landen.

eTA visum voor Canada

Geldigheid en voorwaarden

Een eTA is geldig voor toeristische vliegreizen naar Canada. Als je over de weg of over zee naar Canada reist is het niet noodzakelijk over een eTA te beschikken. In dat geval krijg je bij aankomst een formulier dat je invult. Wanneer je per vliegtuig naar Canada reist is een eTA verplicht. Luchtvaartmaatschappijen mogen je zelfs niet meenemen als je geen geldige eTA hebt!

Een eTA is 5 jaar geldig vanaf het moment van goedkeuring. Als je paspoort eerder verloopt is je eTA geldig tot de verloopdatum van je paspoort. Met een eTA mag je, als je dat wilt, meerdere malen naar Canada reizen. Bij aankomst krijg je te horen hoe lang je maximaal mag blijven. Meestal is dat 6 maanden.

Canada

eTA voor Canada aanvragen

Je kunt je eTA rechtstreeks bij de Canadese overheid aanvragen. Je vult de aanvraag dan in het Engels in en betaalt met credit card. Via een Nederlandse bemiddelaar kun je je eTA makkelijk en snel aanvragen in het Nederlands. Je vult het aanvraagformulier op de website in. Let er wel op dat je alle gegevens precies zo overneemt als ze in je paspoort staan.

Heb je vragen over het invullen van het aanvraagformulier of over de voorwaarden? Kijk dan eens op deze pagina met informatie over het eTA. Bij E-visums betaal je € 19,95 voor een eTA. Als je je aanvraag hebt afgerond kun je betalen met iDeal of Bancontact/Mister Cash. Het is dus niet nodig om over een credit card te beschikken. Je aanvraag wordt gecontroleerd op de meest voorkomende fouten en daarna doorgestuurd naar de Canadese overheid ter beoordeling.

Je krijgt je eTA Canada per e-mail toegestuurd, meestal dezelfde dag nog!

Wie hoeven geen eTA voor Canada aan te vragen?

Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit zijn verplicht een eTA voor Canada aan te vragen, er is echter een aantal uitzonderingen. Diplomaten, luchtvaart- en cabinepersoneel en reizigers met een geldig Canadees visum hoeven geen eTA aan te vragen om naar Canada te reizen. Als je een study of work permit hebt, hoef je geen eTA aan te vragen, en ook als je over land of over zee aankomt in Canada, ben je vrijgesteld van een eTA.

Canada in de winter

Daarnaast is het belangrijk om te weten of je een status als Permanent Resident van Canada hebt. Heb je in het verleden in Canada gewoond en niet officieel afstand gedaan van deze status, dan komt deze niet automatisch te vervallen. Je moet dan eerst afstand doen van je permanente verblijfsvergunning voordat je een eTA aan kunt vragen. Als je al een eTA aanvraag hebt ingediend krijg je als Permanent Resident een bericht van de Canadese overheid met het verzoek een GCKey en een IRCC account aan te maken. Via deze beveiligde accounts kun je afstand doen van je status en alsnog een eTA aanvragen.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>