Tips aanvragen eTA voor Canada

Het is voor natuurliefhebbers en avonturiers één van de mooiste landen ter wereld: Canada. Het land is ongerept, ruig en puur. Canada staat dan ook al jaren hoog op de bucketlist van veel reizigers. Wanneer je op vakantie naar Canada gaat, is het belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Eén van die zaken waaraan je moet denken is het tijdig regelen van je eTA voor Canada. Wij geven je tips!

Wat is eTA voor Canada?

Wanneer je naar Canada op vakantie gaat met een paspoort dat is uitgegeven door een land dat onder het Visa Waiver Programma valt, moet je een eTA-reistoestemming aanvragen. Dus voordat je aan boord van een vliegtuig of cruiseschip naar Canada stapt, moet je electronic travel authorization krijgen. De aanvraag valt onder je eigen verantwoordelijkheid. Let op: als je via Canada naar de Verenigde Staten vliegt (geldt niet over land, zie verderop in dit artikel) is een eTA-aanvraag en ESTA aanvraag verplicht.

Vanaf maart 2016 zijn alle reizigers naar Canada verplicht een eTA aan te vragen.

passport Canadavisum voor Canada

Waarom is het eTA verplicht?

Het eTA formulier is in feite een legitiem middel van de Canadese overheid om ongewenste reizigers te weren. Het gaat hierbij om reizigers waarvan kan worden vermoed dat ze een bedreiging vormen voor de veiligheid van Canada. Nadat het eTA formulier is ingevuld wordt het gecontroleerd door een automatisch computersysteem. Meestal maakt dit systeem op basis van de ingevulde gegevens de beslissing of reiziger wel of geen toestemming krijgt Canada binnen te komen. Als de computer “twijfelt” wordt het formulier doorgestuurd naar een medewerker van de afdeling Immigration, Refugees and Citizenship van de Canadese overheid. Deze beslist op basis van het ingevulde formulier of er een risico is aan het binnenlaten van de betreffende reiziger. Dit proces duurt maximaal 72 uur. Pas nadat een definitieve bevestiging van goedkeuring van het eTA voor Canada is verleend mag de reis naar Canada plaatsvinden.

Geldigheid van het visum

De eTA is maximaal vijf jaar geldig en je kunt er zes maanden mee reizen in Canada. Let wel op: verloopt je paspoort al eerder? Dan is je eTA ook niet meer geldig. De eTA en je paspoort zijn namelijk aan elkaar gekoppeld. Heb je al een standaard visum (bijvoorbeeld een werk- of studievisum) om naar Canada te reizen? Dan hoef je geen eTA aan te vragen.

Lions Gate bridge, Stanley Park Uitkijkpunt Cypress Mountain in Vancouver

Alléén voor luchtreizigers

Arriveer je in Canada over land vanuit de Verenigde Staten, dan heb je géén eTA nodig. Dat kan het geval zijn, als je bijvoorbeeld vliegt naar de Verenigde Staten en met een huurauto, per cruiseschip of per trein of bus Canada binnenkomt. Een wereldberoemde grensovergang is die bij de Niagara Falls: de ene helft van de watervallen bevindt zich op Amerikaans grondgebied en de andere helft in Canada. Een brug over de Niagara River vormt de grens tussen de Verenigde Staten en Canada. Wij passeerden hier in 2017 de grens tijdens onze roadtrip Toronto en New-York.

grensovergang bij de Niagara Falls

Zelf een eTA aanvragen

Je kunt zelf het eTA voor Canada aanvragen via de website van de Canadese overheid. Daarvoor heb je het volgende nodig:

  1. Een geldig paspoort
  2. Een e-mailadres
  3. Een creditcard om de vergoeding van $7 CAD mee te betalen

Het is van belang dat je het formulier foutloos invult en direct betaalt met je credit card. Een veelgemaakte fout is dat in plaats van de 0 (nul) de hoofdletter O wordt ingevuld. Wat veel mensen niet weten is dat Nederlandse paspoorten nooit de hoofdletter O hebben. Heb je alles afgerond, dan ontvang je per mail een bevestiging met daarin je persoonlijke eTA nummer. Deze bevestiging kan je uitprinten en meenemen op reis. Dit is echter niet noodzakelijk aangezien je paspoort immers al online gekoppeld is aan het visum.

eTA aanvragen via Canadese overheid

eTA aanvragen met hulp

Heb je geen credit card? Bang om fouten te maken in het aanvraagproces? Of geef je het liever uit gemak uit handen? Voor een klein bedrag extra kan je ook je eTA via de site van eTA aanvragen regelen. Het principe is eenvoudig: je vult de benodigde gegevens in op een Nederlands formulier met duidelijke toelichting. Dat gebeurt in vier eenvoudige stappen. Vervolgens rond je de aanvraag af door een bedrag van € 19,95 per persoon te voldoen. Groot voordeel is ook dat je gewoon met iDeal kunt betalen en dus geen credit card nodig hebt.

Kathleen Lake in de provincie YukonFraser Lake in British Colombia

Tot slot: het beste moment voor de aanvraag

Wil je een eTA aanvragen voor Canada, maar weet je niet wanneer je dit het beste kan doen? Dan adviseren wij u om jouw elektronische reistoestemming minimaal vier weken voor vertrek aan te vragen. Vraagt je jouw electronic travel authorization later aan, dan loop je het risico dat je de reistoestemming niet op tijd ontvangt. Wij wensen je een hele fijne vakantie in Canada!

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>