Tips aanvragen visum voor de Verenigde Staten

Iedereen die naar Amerika reist – ook mensen die er alleen overstappen – hebben een visum nodig. Het aanvragen van deze reistoestemming wordt gedaan via ESTA. Wij geven je een aantal handige tips voor het aanvragen van een visum voor de Verenigde Staten. Ook als je bijvoorbeeld bent vergeten je ESTA te regelen en je al op de luchthaven staat!

Heb ik een visum voor de Verenigde Staten nodig?

Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag. En het antwoord is ook simplel: jazeker, voor reizen naar de Verenigde Staten heb je een visum nodig. En hiermee bedoelen we een elektronisch visum (zie volgende alinea voor het verschil). Amerika heeft – net als Canada – een Electronic System for Travel Authorization (ESTA) programma. ESTA zijn geautomatiseerde systemen om vast te stellen of reizigers die staatsburger zijn van landen die deelnemen in het visumontheffingsprogramma (VWP), waaronder Nederland en België, zonder officieel visum naar of via de Verenigde Staten mogen reizen.

ESTA voor de Verenigde StatenAmerika reizen

Het verschil tussen een ESTA en een visum?

In de meeste gevallen voldoet een ESTA voor een reis naar de Verenigde Staten, maar in sommige gevallen heb je een visum nodig. Als je bijvoorbeeld voor zaken naar Amerika reist moet je een visum hebben. Ook als je langer dan 90 dagen in Amerika wilt verblijven moet je een visum aanvragen. Ga je familie of vrienden bezoeken? Ook dan heb je een visum nodig. Check dus altijd goed of een ESTA volstaat voor jouw bezoek aan Amerika.

Voorwaarden bij het aanvragen van de ESTA-reistoestemming

Bij het aanvragen van de ESTA moet je als Nederlander of Belg wel aan een aantal visumvoorwaarden voldoen:

 • Je dient uiterlijk 72 uur voor vertrek je aanvraag in te dienen. Als je het later aanvraagt, is er wellicht niet genoeg tijd je aanvraag te verwerken.
 • Je mag niet langer dan 90 dagen aaneengesloten in de Verenigde Staten verblijven.
 • Je moet een paspoort hebben dat nog minstens drie maanden geldig is.
 • Baby’s en kinderen hebben een eigen paspoort nodig voor een vakantie in Amerika
 • Baby’s en kinderen hebben ook een eigen ESTA nodig.
 • Je dient te beschikken over een vliegticket voor de terugreis of voor een vlucht naar een andere bestemming buiten Amerika.
 • Je mag na 1 maart 2011 niet hebben gereisd naar Iran, Irak. Libië, Syrië, Jemen, Soedan of Somalië.

Yosemite Nationaal ParkVerenigde Staten

Wanneer wordt de reistoestemming geweigerd?

Bij het invullen van het ESTA-formulier, is het mogelijk dat je aanvraag wordt geweigerd. Bijvoorbeeld als je:

 • Je een ernstige en/of besmettelijke ziekte hebt.
 • Je drugsverslaafd bent
 • Je meer dan vijf jaar in de gevangenis hebt gezeten.
 • Je een spion bent, bent geweest, of van plan bent spionage te plegen.
 • Je een terrorist bent of bent geweest.
 • Je wil gaan werken in Amerika.
 • Je ooit eerder de toegang bent geweigerd of je eerder gefraudeerd hebt bij het verkrijgen van een visum.
 • Je in het verleden een kind van een Amerikaans staatsburger hebt vastgehouden, of deze staatsburger toegang tot het kind heeft geweigerd ook al is het je kind.

Hoe vraag je een ESTA aan?

Je kunt zelf het officiele ESTA formulier invullen of je laat een Nederlands visumbureau jou ondersteunen bij het regelen van je ESTA.

Via de officiële website van de Amerikaanse overheid
Je kunt je ESTA aanvragen via het online formulier op de officiële website van ESTA. Je krijgt een aantal achtergrondvragen die eenvoudig te beantwoorden zijn, maar wees zorgvuldig met het invullen. Als je fouten maakt kan je ESTA worden afgekeurd. Indien één of meer vragen met ‘ja’ wordt beantwoord kan dit ook leiden tot afkeuring van het ESTA. Een ESTA kost $14,- per persoon en de betaling doe je met een creditcard of via PayPal.

Via een Nederlands visumbureau
Wil je liever wat hulp bij de aanvraag dan kun je via een Nederlands visumbureau een ESTA aanvragen. Zij nemen jou het aanvraag proces uit handen. Op deze manier loop je dus niet het risico om foute gegevens op te sturen waardoor je ESTA kan worden afgewezen. Je betaalt een kleine fee voor deze handige service en kunt bijvoorbeeld ook gewoon met iDeal betalen.

Grand-Canyondeath valley USA

Let op: Sinds 1 april 2016 dienen alle reizigers naar Amerika in het bezit te zijn van een e-paspoort. Dit paspoort heeft een elektronische chip met informatie over bijvoorbeeld een digitale foto, vingerafdrukken en de handtekening. Het e-paspoort is te herkennen is aan het e-symbool op de omslag en de houderpagina (de pagina waarop je persoonsgegevens en foto staan).

Vergeten om je ESTA aan te vragen? Doe een spoedaanvraag!

Reis je binnenkort naar of via Amerika en ben je helemaal vergeten om een ESTA aan te vragen of is je oude ESTA inmiddels verlopen? Geen nood! Je kunt je visum ook met spoed aanvragen. Dit doe je door het normale ESTA formulier in te vullen en hier de optie ‘Spoed’ aan te vinken. De toeslag voor een spoedaanvraag bij E-visums.nl bedraagt 9,95 per persoon. Ook als er iets mis blijkt te zijn met je ESTA, zoals wanneer je het cijfer ‘0’ voor een letter ‘O’ hebt aangezien, kun je op het vliegveld nog online een spoedaanvraag doen. Je ontvangt je ESTA bij een spoedaanvraag gemiddeld binnen 15 minuten.

Het is niet noodzakelijk je ESTA geprint mee te nemen op reis. Zowel de luchtvaartmaatschappij als de douane kan de ESTA met je paspoortnummer digitaal bekijken.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
 1. Sander Koolen zegt:

  Ik ben een man van 40 en zou erg graag naar Alaska willen emigreren. Is het ook mogelijk om bijv de 1ste maand bij een gezin ofzo door te brengen die je allerlei dingen kunnen leren die je moet weten voor Alaska. Die je gewoon wat weg wijs kunnen maken. Erbij wonen hoeft niet perse maar scheelt wel weer kosten. Hoe kan ik met mensen van daar in contact komen? Gr sander

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>