Tips voor het aanvragen van een visum voor India

Je hebt als Nederlander altijd een visum nodig om India binnen te komen. Er zijn verschillende manieren om een visum aan te vragen en er zijn ook veel verschillende visa. Hoe regel je een visum voor India? Wij geven de belangrijkste informatie en tips.

taj mahal

Het icoon van India, de Taj Mahal

Verschillende visa voor India

Sinds 2015 is het voor onder andere Nederlanders en Belgen mogelijk online een visum voor India te regelen. En recentelijk zijn de voorwaarden van het e-visum voor India verbeterd. Het oude e-visum voor India was 30 dagen geldig en binnen deze 30 dagen mocht je India eenmaal inreizen (single entry) en kon je daar vervolgens maximaal 30 dagen verblijven. Met de nieuwe e-visa is de geldigheid uitgebreid tot 120 dagen waarin je in India mag arriveren en is de maximale verblijfsduur verlengd naar 60 dagen. Ook mag je nu tussentijds de grens oversteken (double entry). En waar er voorheen één e-visum beschikbaar was, geldig voor toerisme en zakenreizen, zijn er nu drie soorten visa beschikbaar voor India. Je hebt de keuze uit:

Voorheen mocht u slechts één keer naar India reizen met het e-visum (single entry).

e-Tourist visum

  • Geldig voor toerisme, vrienden- of familiebezoek
  • Je mag maximaal 60 dagen in India verblijven
  • Je mag India twee keer inreizen binnen de geldigheid van jouw e-visum (double entry)

e-Medical visum

  • Geldig voor medische reizen
  • Je mag maximaal 60 dagen in India verblijven
  • Je mag India drie keer inreizen binnen de geldigheid van jouw e-visum (triple entry)

e-Business visum

  • Geldig voor zakelijke reizen
  • Je mag maximaal 60 dagen in India verblijven
  • Je mag India twee keer inreizen binnen de geldigheid van jouw e-visum (double entry)
  • Je dient een scan van jouw visitekaartje bij jouw aanvraag te uploaden
  • Je kunt geen gebruik maken van het eBusiness visa als je voor een congres naar India gaat of journalistieke werkzaamheden gaat verrichten in India
Taj Mahal India

Of je nou als toerist naar India gaat, of bijvoorbeeld als zakenreiziger, je hebt altijd een visum nodig om India binnen te komen

Voorwaarden voor een E-visum voor India

Of het E-visum voor jou geschikt is, hangt af van je manier van reizen en reisduur. De voorwaarden van dit online visum zijn namelijk als volgt:

  • Sinds 1 april 2017 is de geldigheid 60 dagen en doubly entry.
  • Het online visum moet minimaal 4 en maximaal 120 dagen vóór aankomst aangevraagd worden.
  • Verlenging is niet mogelijk en het visum kan maximaal 2 keer per kalenderjaar aangevraagd worden.
  • Het e-visum is niet geldig voor aankomst via land.
  • Aankomst in India kan alleen via één van deze 24 luchthavens en 3 havens: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh,Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum en Varanasi en de zeepoorten Cochin, Goa en Mangalor.
  • India verlaten mag echter via iedere grensovergang.
  • Je moet een een digitale pasfoto en scan van je paspoort uploaden.
  • Je paspoort moet bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig zijn en dient minimaal 2 lege pagina’s te bevatten.
  • Betalen kan alleen via creditcard.
visumbureau India

Voor een paar tientjes extra kan je je visum ook laten regelen door een zogenaamd visumbureau

Hoe regel ik mijn visum India?

Je hebt twee goede opties voor het regelen van je visum. Of direct bij het India Visa & Consular Center – zowel online als op afspraak – of via een visumbureau. Als je het zelf regelt bij het India Visa & Consular Center ben je goedkoper uit, maar kost het je wel extra tijd (en wellicht kopzorgen).

India Visa & Consular Center

  • Reizen tot 60 dagen: regel online een E-visum of ga langs bij het India Visa & Consular Center
  • Reizen langer dan 60 dagen: vraag je visum online aan, verzamel de benodigde documenten en ga langs bij het IVCC
  • De kosten bedragen $62,- en kunnen alleen met creditcard betaald worden

Via een visumbureau

  • Het is ook mogelijk om E-visums.nl je visum te laten regelen
  • Hiermee voorkom je dat je bij eventuele fouten in het aanvraagproces je visum opnieuw moet aanvragen
  • De kosten bedragen €84,95 en binnen 72 uur ontvang je het visum voor India

Reizen India

Na goedkeuring van je aanvraag krijg je je elektronische visum per e-mail toegestuurd. Dit gebeurt binnen een paar dagen, zowel bij het India Visa & Consular Center als een visumbureau. Print dit document uit, neem het mee voor aan de grens en houd zowel een fysiek als digitaal exemplaar bij je gedurende je verblijf in India. Fijne reis toegewenst!

Martijn

Digital Storyteller, Off-The-Beaten-Path Traveller & Adventure-seeker never far from a camera, bacardi and coffee. Let's cheers and see the world!
  1. H. Musters zegt:

    De beschrijving op deze pagina hoe je een visum voor India aanvraagt bij het Service Center in Den Haag, Amsterdam of Rotterdam, is verre van waar.
    Dat je kopzorgen hebt wanneer je alles in eigen beheer doet klopt wel, zeker als je het visum applicatieformulier niet secuur ingevuld hebt en de verdere aan te leveren stukken, ontbreken.
    Je dient ten eerste al rekening te houden met een lange wachttijd voordat je terecht kunt om de aanvraag in te kunnen dienen (online inplannen duurt weken) Wanneer je geen afspraak hebt kun je zomaar een hele dag in de ‘wacht’ gezet worden.
    De uiteindelijke aanvraagduur loopt vaak op tot 10 werkdagen. Daarnaast moet je persoonlijk je paspoort brengen en weer ophalen, je krijgt géén visum per mail; er wordt een sticker in je paspoort geplakt. Het ophalen is ook nog een dingetje, want dat kan zomaar ver ná 17.00 uur liggen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>